Ako si uchovať vianočnú ružu sviežu? Postarajte sa o ňu správne, tieto overené rady vám pomôžu

  • 23.11.2017

Vianočná ruža (ľudovo aj vianočná hviezda, odborne prýštec najkrajší) patrí k typickým rastlinám vianočného obdobia. Neraz si túto rastlinu kúpime v očakávaní, že nám bude dlho krášliť náš domov. Realita je však často iná. Ako sa o ňu správne postarať, aby sme sa z nej tešili čo najdlhšie?

Ako si uchovať vianočnú ružu sviežu

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • prýštec najkrajší
  • hnojivo na kvitnúce izbové rastliny

Náradie:

  • záhradnícke nožnice
  • pracovné rukavice
  • krhla s vodou
  • rozprašovač

Náročnosť: *
Čas: do 30 minút
Ľudia: 1
Obdobie: zima

Postup

1. VÝBER

Výber vianočnej ruže

Prýštec nakupujme u osvedčených predajcov. V záhradníctvach si dokonca môžeme vybrať z rôznych odrôd. Zaujímavé sú tie s lososovými či bielymi listeňmi.

2. POZORNOSŤ

Pozornosť

Pri nákupe si všímame drobné kvietky v strede farebných listeňov. Ak sú žlté a rozkvitnuté, rastlina nevydrží dlho. Kupujeme len tú s drobnými zelenými púčikmi.

3. DEKOROVANIE

Vianočná ruža s trblietkami

Drobné trblietky dekorujú listy, rastline neublížia. Netreba preto mať obavy. Takáto rastlina však pôsobí neprirodzene.

4. NA ZVÁŽENIE

Chorý list na vianočnej ruži

Pri nakupovaní môžeme natrafiť aj na rastliny, ktoré majú viditeľné znaky choroby. Ak je však skrútený jeden list nemusí to znamenať hrozbu.

5. OBAL

Zabalená vianočná ruža

Vždy sa vyplatí siahnuť po rastline, ktorá je obalená v igelitovom vrecku. Budeme mať istotu, že je nepoškodená a ľahšie si ju prevezieme domov.

6. OBALOVÝ ČREPNÍK

Obalový črepník

Spolu s rastlinou si nezabudnime zaobstarať aj vhodný obalový črepník. Ideálne je zladiť jeho farbu s farbou listeňov rastliny.

7. ROZKONÁRENIE

Rozkonárenie vianočnej ruže

Ak si vyberieme pekne rozkonárenú rastlinu, všimnime si v dolnej časti, odkiaľ sa rozkonáruje a či nie je zlomená. Takúto rastlinu nekupujme.

8. TEPLOTA

Vhodná teplota

Prýštec najlepšie prosperuje pri teplote 20 – 22 °C. Snažme preto sa rastlinu pestovať v miestnosti s touto teplotou a na svetle.

9. ZÁLIEVKA

Zálievka

Rastlinu pravidelne zalievame, pričom dávame pozor na preliatie substrátu. Zalievajme vodou izbovej teploty, vždy až po tom, ako substrát mierne preschne.

10. NA NOC

Vianočná ruža

Ak je miestnosť, kde pestujeme vianočnú ružu, príliš teplá a so suchým vzduchom, premiestňujeme ju na noc do chladnejšieho priestoru. Vydrží nám dlhšie.

11. VZDUŠNÁ VLHKOSŤ

Vzdušná vlhkosť

Nie je to vždy jednoduché, ale v okolí rastliny je vhodné sem-tam zvýšiť vzdušnú vlhkosť. Pomôže rozprašovač, ktorý budeme mať neustále poruke.

Dobré rady

Pri nákupe

Rastlina musí byť zdravá, bohato olistená, s kompaktným koreňovým balom. Ak si v predajni vyberieme vianočnú ružu, vždy si ju necháme zabaliť. Najlepšie aj do viacerých vrstiev papiera. Je to dôležité hlavne vtedy, ak vonku mrzne. Vo všeobecnosti sa odporúča nakupovať túto rastlinu vždy okolo obeda, ak je slnečno. Najhoršie sú večerné hodiny. Zabalenú rastlinu rýchlo premiestnime do auta. Po príchode domov je dobré nechať ju aklimatizovať zabalenú, v chladnejšej miestnosti.

Umiestnenie

Asi po hodine ju môžeme odbaliť a umiestniť na dostatočne svetlé miesto, najlepšie ďalej od tepelných zdrojov, otváraných okien a dverí. Nehodí sa do bytov s menšími deťmi, jej šťava je totiž jedovatá. Pri práci s ňou by preto citlivejší ľudia mali používať pracovné rukavice.

Prvé problémy

Ak rastlinu pestujeme odporúčaným spôsobom, budeme sa z nej tešiť veľmi dlho. Ak nastane pochybenie, viditeľne sa to na nej prejaví. Prílišný chlad a vysoká vlhkosť substrátu spôsobuje vädnutie a chradnutie rastliny, vädnutie spôsobuje aj zanedbávanie zálievky. Listy opadávajú, ak je substrát preliaty, rastlina je v prílišnom teple alebo prievane.

Odborník radí:

Vianočnú ružu môžeme v pravidelných intervaloch prihnojovať. Použiť môžeme bežné hnojivo na kvitnúce izbové rastliny.

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč