Čerešne v záhrade aj kuchyni: Kam ich vysádzať a aké zásady treba dodržať pri ich zbere?

Symbol leta práve dozrieva – prvé červené plody sa na konároch objavujú už v júni a sú teda aj prvým stromovým ovocím leta. Čerešne sú plné vitamínov a dôležitých minerálov. Nie nadarmo sa považujú za superpotravinu, ktorá chutí skvelo nielen čerstvá, ale aj v podobe sladkých dezertov, sirupov či džemov.

Čerešne v záhrade aj v kuchyni
Prvé červené plody sa na konároch objavujú už v júni a sú prvým stromovým ovocím leta. Foto: Shutterstock

Položili ste si už niekedy otázku, ako by vyzerala naša krajina bez ovocných stromov? Jablone, hrušky, čerešne a slivky tvoria jej typický krajinný charakter, v záhradách poskytujú tieň a počas sezóny prinášajú chutné ovocie. Čerešne sú navyše v mnohých ohľadoch jedinečné. Dorastajú do mohutných rozmerov a keď v máji zakvitnú, celá záhrada sa zahalí do jemnej bielej farby ich nežných kvetov. Zo všetkých ovocných stromov dozrievajú ako prvé.

V minulosti nechýbali v žiadnom ovocnom sade a bola by škoda na ne zabudnúť aj pri výsadbe modernej záhrady. Treba však myslieť na to, že rastú rýchlo a časom vytvoria rozložitú korunu. Do menších záhrad preto radšej vyberajte menšie alebo stĺpovité odrody.

Pestovanie čerešní v záhrade

Ak ani vy neodoláte šťavnatým čerešniam, určite si aspoň jeden strom vysaďte. Voľnokorenné stromčeky sú dostupné väčšinou od jari alebo neskoro na jeseň. Rovnako však môžete naraziť aj na kontajnerované stromy, ktoré nie sú viazané na konkrétne obdobie výsadby – vysádzať ich môžete od marca do novembra, pretože ich koreňový systém chráni kvetináč.

Pre čerešňu vyberte slnečné a vzdušné stanovište, ideálne na svahu. Čerešne majú totiž rady priepustnú, kvalitnú pôdu bohatú na vápnik. Ich korene nesmú nikdy stáť vo vode, preto sú svahy na ich pestovanie ideálne. Na rovine je dôležité zistiť hladinu podzemnej vody.

Hoci sú pomerne nenáročné, neodporúča sa ich vysádzať do mrazových kotlín alebo na miesta vystavené silným studeným vetrom. V prvých piatich rokoch je dôležité vykonávať výchovný rez, vďaka ktorému sa koruna rozvetví do priestoru a umožní dobrý prístup svetla a vzduchu.

Pestovanie čerešní v záhrade
Čerešne majú rady priepustnú, kvalitnú pôdu bohatú na vápnik. Foto: Shutterstock

Čerešne mnohých podôb

Od srdcoviek až po chrupky

Ak si chcete kúpiť čerešňový stromček od pestovateľa ovocných stromčekov, pravdepodobne sa vás spýta, či máte záujem o srdcovku, chrupku alebo polochrupku. Čerešne totiž nie sú všetky rovnaké – za dlhé roky vzniklo množstvo odrôd s rôznymi vlastnosťami.

Srdcovky sa vyznačujú mäkkou dužinou a tenkou, červenou, niekedy až takmer čiernou šupkou. Dozrievajú skôr a majú pomerne veľké plody. Existujú aj chrupky, ktoré sa ďalej delia do viacerých skupín. Ich dužina je pevná a farba plodov sa pohybuje od žltej cez svetločervenú až po tmavofialovú. Medzi čerešňami nájdete aj polochrupky, ktoré majú stredne pevnú dužinu.

Aj do malých záhrad

Možno si myslíte, že sa čerešňa do vašej záhrady pre nedostatok priestoru nezmestí. Mnohé odrody naozaj dorastajú do impozantných rozmerov, no existujú aj zakrpatené varianty. Celkový vzrast ovplyvňuje typ podpníka aj pestovateľský tvar stromu. Do menších záhrad sa hodia najmä zákrpky alebo štvrťkmene s nízko nasadenými vetvami.

Čerešne v črepníku

O sladkú úrodu nemusíte prísť ani vtedy, ak máte k dispozícii len terasu či balkón. Ak šetríte priestorom, ideálnou voľbou budú stĺpovité odrody, ktoré možno pestovať v črepníku s objemom niekoľko desiatok litrov. Dôležité je zabezpečiť im slnečné stanovište, výživný substrát a pravidelnú zálievku. Medzi stĺpovité odrody patria napríklad ‘Helene, Queen Mary, Sylvia’ či ‘Carolina.

Zakrpatená odroda čerešne
Mnohé odrody čerešní dorastajú do impozantných rozmerov, no existujú aj zakrpatené varianty. Foto: Shutterstock

Plody plné zdravia

Čerstvé ovocie zo záhrady chutí vždy najlepšie, no pri čerešniach vás poteší aj vysoký obsah vitamínov a minerálov. Okrem vitamínov C, E a skupiny B obsahujú aj vápnik, horčík, zinok, jód, železo a fosfor. Hoci sú prirodzene sladké, odporúčajú sa aj pri redukčných diétach. Vďaka obsahu jódu priaznivo pôsobia na činnosť štítnej žľazy, vápnik podporuje zdravý rast kostí a zubov. Pri ich konzumácii si však treba dať pozor na nadmerné zapíjanie tekutinami – čerešne veľmi rýchlo kvasia a môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Kedy a ako čerešne zbierať?

Zber čerešní môže byť výzvou aj pre skúsených pestovateľov. Plody dozrievajú naraz a ak v tomto období príde výdatný dážď, rýchlo popraskajú. Preto je ideálne zbierať ich s miernym predstihom, aby sa minimalizovalo riziko ich poškodenia. Plody by pri zbere mali byť úplne vyfarbené a stále pevné. V chladničke vydržia len pár dní, preto ich spracovanie neodkladáme. Časť úrody možno zamraziť – s kôstkami alebo bez nich.

Ak hľadáte spôsob, ako si zber uľahčiť, žiaľ, sklameme vás – čerešne sa zbierajú výlučne ručne, či už v domácich záhradách, alebo vo veľkovýrobe.

Ako správne oberať čerešne a višne

Čerešne zásadne trhajte so stopkami, dlhšie vydržia. Višne na okamžitú konzumáciu môžete trhať bez stopiek, aby ste neodtrhli aj prisadené púčiky. Neskoršie odrody čerešní trpiace červivosťou zase nezabudnite ochrániť proti vrtivke čerešňovej rozvesením žltých lepových pásov v období žltnutia plodov.

Kedy a ako zbierať čerešne
Plody by pri zbere mali byť úplne vyfarbené a stále pevné. Foto: iStock

Čerešne v kuchyni

Ich jedinečná chuť sa nedá nahradiť. Hoci najlepšie chutia čerstvé, výborne sa hodia aj na tepelnú úpravu. Sú ideálne na tradičnú bublaninu, ovocné koláče či záviny, no rovnako dobre sa dajú zavariť do sladkého nálevu, pripraviť z nich sirup alebo džem s príjemne osviežujúcou chuťou. Výborne sa dopĺňajú s tvarohom, horkou čokoládou a prekvapivo aj s koreninami. Skvelou kombináciou je vanilka, štipka škorice či dokonca pikantné čili. Ak chcete čerešne vychutnať aj v zime, stačí časť úrody zamraziť.

Veľmi chutné sú doma sušené čerešne. Môžete ich sušiť s kôstkou aj bez. Niektoré gazdinky zvyknú čerešne aj kandizovať, prípadne ich naložia s cukrom alebo medom do alkoholu.

Galéria k článku

Text: Lucie Peukertová 
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku