Chceme konzumovať biopotraviny. Oplatí sa ich pestovať?
Každý uvažuje o zdravom životnom štýle, závidíme krajinám, ktoré si môžu dovoliť konzumovať zdravé potraviny a žiť v ekologickejšom prostredí.
Na Agrokomplexe v Nitre urobili pred 15 rokmi 3 roky za sebou anketu, či by sme chceli na Slovensku i za cenu vyšších výdavkov konzumovať biopotraviny. Takmer všetci odpovedali jednoznačne, že áno. Dnes obchody aj ponúkajú takéto potraviny a do záhrady si možno kúpiť aj rôzne biopostreky. No i napriek nesporným výhodám oboch skupín produktov neustále vnímame aj otázku, ako biopotraviny a bioprípravky do záhrady zaťažia rodinný rozpočet.
Vyzerá to tak, že stále má v našom ponímaní priorít väčšiu hodnotu čosi iné ako vlastné zdravie. Ak chceme šetriť, mohli by sme radšej začať šetriť na zábave, prípadne zrušiť káblovú televíziu, zmeniť mobilného operátora alebo dôsledne vypínať svetlá. No na kvalite potravín by sme určite šetriť nemali. Môžeme výdavky znížiť na minimum, ale všetci musíme jesť, a to zdravo. To nás privádza k zaujímavej dileme v obchode s potravinami, kde stále u mnohých z nás rozhoduje cena.
Pesticídy či biodiverzita?
Nezabudnime, že základom ekologického poľnohospodárstva je nepoužívanie pesticídov, zatiaľ čo tradičné poľnohospodárstvo ich používa v čoraz hojnejšom počte. Ekologické poľnohospodárstvo je ekologický systém riadenia výroby, ktorý podporuje a zvyšuje biodiverzitu, biologické cykly a pôdnu biologickú aktivitu. Ekologickí poľnohospodári môžu svojím spôsobom hospodárenia zameraným na zvýšenie kvality pôdy vytvoriť útočisko pre rôzne druhy vtákov, včiel, motýľov a užitočných organizmov.
Biopestovanie je šetrnejšie k životnému prostrediu a zdraviu rastlín. Nie je potrebné používať škodlivé pesticídy, pretože ekologické poľnohospodárstvo zvyšuje biodiverzitu, ktorá pomáha chrániť rastliny, keďže škodlivé organizmy sú prirodzene redukované predátormi. Tento spôsob hospodárenia vedie v konečnom dôsledku k zvýšeniu produkcie. Napríklad počas výskumu Washington State University vypestovali na skúšobných plochách organických plodín väčšiu úrodu zemiakov, a to pri menšom poškodení hmyzími škodcami.
Skrytá hrozba
Pri tradičných poľnohospodárskych metódach sa celosvetovo a každoročne použije dovedna až 31 000 ton chemických látok na likvidovanie burín, hmyzu a rôznych chorôb. Tieto chemické látky sú určené na likvidáciu všetkého, čo je prítomné v danom priestore. Pestovateľ sa nezastaví, kým neodstráni všetky nežiaduce hrozby. Použité látky preniknú do pôdy i do podzemných vôd, tým kontaminujú naše prírodné zdroje pitnej vody. Dôsledkom je neplodnosť, dokonca vrodené poruchy.
Intenzívne poľnohospodárstvo ako monokultúra, keď je na veľkých plochách vysadená jediná plodina, zvýši produkciu úrody, ale spôsobí nemalé problémy v životnom prostredí. Najzničujúcejší faktor intenzívneho poľnohospodárstva je degradácia pôdy. Pôda je ako živá bytosť, plná života v podobe dážďoviek, húb a baktérií. Ak je pôda zdravá, môže poskytnúť základné živiny, vodu a vzduch pestovaným rastlinám. Pôdne živiny pochádzajú z minerálov, z pôdy, ako aj z odumretých rastlinných a živočíšnych častíc. Vývoj pôdy trvá dlho, ale znehodnotená môže byť veľmi rýchlo práve v dôsledku zlého zaobchádzania.
Niektoré výskumy naznačujú, že používanie umelých hnojív potláča rozmanitosť života v pôde, čo je nezdravé, sťažuje to pestovanie a zvyšuje náklady naň. Znížením rozmanitosti života v pôde je ohrozená jej ochranná funkcia pre rastliny, ale aj jej štruktúra. To môže viesť k strate organicky prístupných živín potrebných na správny rast rastlín. Mnohí klasickí poľnohospodári pestujú za pomoci pesticídov aj geneticky modifikované (GMO) rastliny, ale ceny produktov sa neznížia.
Stačí celkom málo
Naozaj je taký veľký rozdiel v cene organických a neorganických produktov? Výdavky za potraviny s rozdielnou kvalitou pritom môžu zostať rovnaké. Keď si kúpite balené polotovary, ktoré na prvý pohľad môžu byť výhodné, prečítajte si ich zloženie. Budete ohromení, koľko odpadu sa tam pridáva. Pritom cena, ktorú zaplatíte za naozaj zdravé potraviny, nemusí byť extravysoká.
Existujú spôsoby, ako udržať náklady aj v tejto oblasti na nízkej úrovni. Stačí zmeniť návyky pri nakupovaní. Najlepšie je nakupovať priamo od poľnohospodárov, ktorí predávajú z dvora. Mnohé malé ekologické farmy takto fungujú a obyčajne zaručia, že nakúpené potraviny sú čerstvé a ekologické. Mnohé iné rodinné farmy zasa predávajú na miestnych trhoch. Sú i zásielkové služby, ktoré vám priamo od pestovateľa doručia až k dverám zaručene zdravé potraviny. Existujú rôzne webové stránky s informáciami o sezónnych produktoch vo vašom okolí.
Hľadajte vo svojej oblasti rôzne možnosti nákupu od miestneho ekologického poľnohospodára. Nezabudnite, že výberom miestnej produkcie priamo od poľnohospodára môžete obmedziť zvýšené náklady na dopravu. Myslite na svojich potomkov, pestujte ekologicky a značne zlepšíte svoje vlastné okolie, ktoré sa stane „obývateľným“.
Text: Ing. Zoltán Tamašek
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, Na listoch magnólie sa nám začali objavovať sivé škvrny ktoré zároveň…