Bez bieleho, výrazne voňavého koreňového petržlenu si len ťažko vieme predstaviť našu domácu kuchyňu. Dá sa síce jesť aj surový, ale jeho chuť a aróma sa najlepšie rozvinie najmä po tepelnej úprave. Okrem toho, že ide o spoľahlivú a dlhodobo skladovateľnú koreňovú zeleninu, vďaka svojej sýtozelenej vňati ho môžeme považovať aj za kuchynskú bylinku.

Koreňový petržlen poznali už pestovatelia v staroveku. V antickom Grécku ho považovali skôr za symbolickú bylinku než za kuchynskú zeleninu, akú poznáme dnes.
Väčšej pozornosti sa začal tešiť pred 500 rokmi, keď si ho naši predkovia cenili nielen pre jeho výraznú chuť a vôňu, ale aj pre možnosť dlhodobého skladovania a širokú možnosť využitia. Hoci ide o pôvodnú rastlinu pochádzajúcu zo Stredomoria, veľmi rýchlo sa rozšírila aj do iných oblastí.
Všestranná zelenina
V súčasnosti ho vnímame hlavne ako koreňovú zeleninu, ale aj z odrody pestovanej pre biely koreň dlhý okolo 20 cm sa dá zberať sýtozelená vňať. Tú môžeme používať podobne ako bežné záhradné bylinky, len s tým rozdielom, že jej využitie je neuveriteľne všestranné.
Obsah blahodárnych látok v surovej vňati je vyšší ako v tepelne spracovanom koreni.
Vňať sa dá konzumovať čerstvá, ale aj po tepelnej úprave, veľmi dobre sa uchováva tiež mrazením. Hoci jej výrazná chuť a vôňa sa perfektne hodí do polievok, rôznych omáčok či nátierok, možno ju trochu prekvapivo pridať aj k čajovým bylinkám.

Koreňový petržlen nie je paštrnák
Koreňový petržlen si ľudia veľmi často mýlia s paštrnákom, ktorý je mu podobný. Ten však býva oveľa mohutnejší, jeho koreň môže byť dokonca dvakrát väčší než petržlen. Veľké rozdiely sú aj v tvare a vo vôni listovej vňate.
Líšia sa aj chuťou a štruktúrou koreňa. Petržlen je chuťovo výraznejší, pri varení si navyše dlhšie udržiava pevnejšiu konzistenciu, zatiaľ čo paštrnák pri tepelnej úprave veľmi rýchlo zmäkne.
Ako na pestovanie petržlenu
Koreňový petržlen patrí medzi dvojročné zeleniny, ktoré sa však v záhradách pestujú ako letničky. Ak sme obmedzení len na pestovanie v nádobách na terase či balkóne, v pestovaní budeme omnoho úspešnejší v prípade, že sa pustíme do pestovania vňaťového petržlenu. Dostupný je aj v kučeravej odrode.
Väčšinou sa v apríli a marci vysieva priamo na záhon v radoch od seba vzdialených 20 až 25 cm. Ak si vystačíme len s niekoľkými málo rastlinkami, môžeme si v kvetináčoch predpestovať sadenice, ktoré začiatkom mája presadíme na záhradu.
Petržlen preferuje slnečné miesto s hlbšou hlinitopiesočnatou pôdou, niektoré odrody veľmi dobre znášajú aj ťažkú pôdu bohatú na íl. Záhon by nemal byť vyhnojený čerstvým hnojom, pri jarnom hnojení použime radšej kompost alebo minerálne hnojivo. Ak vysievame priamo na záhon, rastlinky vyjednotíme približne na päťcentimetrovú vzdialenosť.
Po výseve a pri klíčení semien je veľmi dôležité rovnomerné zalievanie, inak môže dôjsť k nerovnomernému klíčeniu a rastu. Tvorbu mohutného koreňa podporí prihrnutie zeminy – hrobčekovanie.

Petržlen v mnohých podobách
Spoľahlivá klasika s bielym koreňom
Pri koreňovom petržlene veľké farebné variácie neočakávajme. Koreň jednotlivých odrôd býva čistobiely, mierne nahnednutý alebo nažltnutý. Medzi jednotlivými odrodami je však pomerne veľký rozdiel, napríklad v možnostiach skladovania, odolnosti proti chorobám, skorosti alebo nárokoch na pôdu.
Obľúbená odroda ‘Atika’ je stredne skorá, odolná proti padaniu klíčnych listov, odroda ‘Efez’ je vhodná na dlhodobé skladovanie, ‘Olomoucká dlhá’ porastie aj v suchšej pôde a ‘Orbis’ zase poskytne vysoký výnos v stredne ťažkej pôde.
Koreňový petržlen môžeme mraziť, sušiť, sterilizovať alebo nakladať do soli.
S hladkou aj kučeravou vňaťou
Tak trochu inou kapitolou je petržlen vňaťový alebo aj listový – môžeme sa rozhodnúť pre hladkolistú alebo kučeravú odrodu. Vysievajú sa buď v marci, alebo apríli, prípadne v októbri a novembri.
Kým hladkolistá odroda zvládne aj vyššie teploty pri spracovaní, kučeravé odrody si zachovajú svoju typickú chuť pri nižších teplotách. Obe skupiny veľmi dobre znášajú pestovanie v nádobách na terase aj v hrantíkoch za oknom.

Koreň plný zdraviu prospešných látok
Koreňový petržlen je skutočne prírodným liekom, je plný zdraviu prospešných látok. Nájdeme v ňom vitamín C a A, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, draslík a fosfor. Podporuje trávenie, má močopudné účinky, zmierňuje opuchy, pôsobí detoxikačne a protizápalovo.
Neodporúča sa však tehotným ženám, pretože spôsobuje kontrakcie hladkého svalstva, čo môže viesť k predčasnému pôrodu.
Kedy a ako zbierať petržlen?
Koreňový petržlen môžeme zbierať približne od septembra, patrí však do skupiny zimnej zeleniny, ktorú je možné nechať počas zimy v záhone a zbierať postupne. Môžeme ju však aj v novembri pozberať a uchovať v piesku v pivnici pri teplote do 2 °C. Zbierame najlepšie rýpadlami, ktorými opatrne podberieme a následne vytiahneme celý koreň.
Ak plánujeme neskoršiu úrodu, nezabudnime aspoň čiastočne pozberať vňať, ktorú by sneh a časté dažde poškodili. Koreň vydrží približne dva až tri týždne aj v chladničke.

Petržlen v kuchyni
Z petržlenu využijeme úplne všetko. Aj keď ho budeme pestovať hlavne pre koreň, ktorý sa dá zapekať s mäsom, pripravovať z neho aromatickú polievku, omáčku alebo špeciálne slané zmesi s mrkvou, ktoré sa využívajú pri príprave sviečkovej alebo polievok, určite sa nezbavujme ani jeho vňate. Tá patrí do polievok, omáčok alebo aj do šalátov. Môžeme ju použiť čerstvú, zapracovanú do masla alebo zamraziť.
Ak sa chystáme petržlen zamraziť, môžeme uchovať celý koreň alebo ho nakrájať na menšie kocky, ktoré predtým zblanšírujeme v horúcej vode. Takisto si ho nastrúhaný môžeme aj nasušiť, počas zimy bude základnou prísadou každej hovädzej alebo zeleninovej polievky.
Náš tip: Pripravte si petržlenovú nátierku z pečeného petržlenu
Petržlenová nátierka z pečeného petržlenu predstavuje netradičnú chutnú obmenu klasických nátierok. Pečením petržlen získa jemne sladkastú a karamelizovanú chuť, ktorá sa skvele dopĺňa s aromatickým cesnakom, so sviežim citrónom a s čerstvým tymianom.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada



















Ahoj, nedaří se mi vypěstovat kořenovou petržel.Mam tenké kořínky.Kdy vysévat a…