Machovka, čerešňa Inkov: Jedovaté plody sa po dozretí stávajú superpotravinou aj zdravou ozdobou dezertov

  • 19.09.2023

Machovka peruánska stále patrí medzi menej známe druhy ovocia. Príjemná jahodová chuť drobných plodov ukrytých v ľahkom mechúriku ju však radí medzi delikatesy.

Plody machovky peruánskej - physalis
Foto: Shutterstock

Machovka peruánska (Physalis peruviana)

Machovka peruánska sa považuje za prírodný liek. Pomáha s detoxikáciou, lieči reumu, choroby močového ústrojenstva a odporúča sa i v rekonvalescencii.

Patrí do čeľade ľuľkovité. Je celá jedovatá, dokonca aj nezrelé plody obsahujú alkaloidy. Jedlými sa stávajú až po dozretí. Sú guľovité s ovocnou chuťou, vyniknú ako zdravá ozdoba dezertov aj v rôznych zaváraninách.

Energetická hodnota plodov prekračuje 50 kcal. Obsahujú sacharidy a vlákninu, vitamín A, B1 a B3, C a rutín, z minerálov draslík, fosfor, železo a vápnik. Plody sú považované za superpotravinu.

Ako pestovať machovku

Machovka patrí vo svojej domovine medzi vytrvalé rastliny, u nás však neprezimuje, preto ju pestujeme ako letničku. Každý rok musíme predpestovať nové sadenice. Keď zvládneme dopestovať sadenice paradajok, poradíme si aj s machovkou. Obidva druhy sa vysievajú v marci až apríli do skleníka alebo tepla interiéru.

Machovka peruánska pochádza zrejme z teplých oblastí Južnej Ameriky. Semená vysievame v marci a apríli do hĺbky 3 mm. Po vyklíčení rastliny pikírujeme do väčších kvetináčov, z ktorých ich sadíme na vonkajší záhon po polovici mája. Sadenice vysadíme na čo najteplejšie stanovište záhrady, ideálne na juh na plné slnko.

V kvalitnej hlbokej a dobre priepustnej pôde dorastie do výšky okolo 120 cm. Keď dosiahne výšku viac ako pol metra, priviažeme ju k opore. Hnojenie nie je nutné, avšak počas sucha rastliny zalievame, hlavne v období kvitnutia a tvorby plodov.

Machovka peruánska (Physalis peruviana)
Foto: Shutterstock

Kedy zbierať plody a ako ich uskladniť

Zrelé plody zbierame po zožltnutí mechúrika, približne v septembri a októbri. Mechúrik, čiže kalich z plodov čoskoro odstránime, aby plody nezhorkli.

Plody je možné uchovať v chlade a suchu niekoľko mesiacov, dobre sa skladujú napríklad v chladničke. Dajú sa tiež spracovať do podoby sirupu a džemu.

Viete, že…

… druh machovka peruánska sa tiež ľudovo nazýva egreš Mysu dobrej nádeje?
… plody sa musia zberať pred príchodom prvých mrazov? Tie nedozreté stačí dať do miestnosti s bežnou izbovou teplotou, kde postupne dozrejú.
… plody je možné aj sušiť? Sušené sa pridávajú do bylinkových čajov proti reume a na prečistenie krvi.
… machovka peruánska tvorí mechúriky zelenej farby, ktoré sa pri dozrievaní menia do žltohneda? Známejšia okrasná machovka, tzv. židovská čerešňa (Physalis alkekengi), sa vyznačuje sýtooranžovými mechúrikmi. Jej plody sú porovnateľné s okrasným druhom a v menších množstvách sú tiež jedlé. Chutia po jahodách a voňajú po zrelom ananáse.

Naša voľba odrôd

  • Machovka peruánska (Physalis peruviana) má oranžové bobule v kalichu béžovej farby.
  • Machovka hranatá (P. angulata) je vysoká iba cca 40 cm, preto sa hodí aj na pestovanie v nádobách, plody majú chuť podobnú egrešom.
  • Machovka (P. coztomatl) je nízky druh ideálny na pestovanie v kvetináči, plody majú citrusovú chuť, prezýva sa machovka grepová.
  • Machovka lepkavá (P. philadelphica) má žlté dužinaté plody, ktoré sa používajú pri výrobe.

2 spôsoby, ako ju pripraviť

Džem z machovky

1 kg umytých plodov roztlačíme v hrnci, podlejeme vodou a varíme domäkka. Po rozvarení prepasírujeme, pridáme 750 g kryštálového cukru a veľkú štipku kyseliny citrónovej. Varíme dovtedy, kým džem zhustne.

Džem z machovky peruánskej
Foto: Shutterstock

Machovka v čokoláde

Mechúrik otvoríme a otočíme smerom k stopke. Vo vodnom kúpeli rozpustíme kvalitnú horkú čokoládu, do ktorej namáčame plody vopred vychladené v chladničke. Mechúrik pomôže pri namáčaní a bude aj ozdobou. Použijeme na ozdobenie torty alebo dezertov.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?