Spomienka na leto: Voňavý ovocný koláč

  • 25.01.2018

I keď je vonku chladno, môžeme sa na chvíľu zasnívať a pripomenúť si leto. S takýmto koláčom na stole je predsa zima menej nevľúdna a čakanie na novú sezónu príjemnejšie. Vyskúšate?

Ovocný koláč

Suroviny:

  • 540g hladkej múky,
  • 145g kryštálového cukru,
  • 190ml mlieka,
  • 100g masla,
  • 2 ks vajcia,
  • 1/4 čl soli,
  • 1/2 kocky droždia

Plnka:

  • aspoň 400g mrazeného ovocia,
  • 80g kryštálového cukru,
  • 1 PL múky (akejkoľvek)

Poleva:

  • 3 lyžice masla,
  • 80g práškového cukru,
  • 2 lyžice šľahačkovej smotany

Mrazené ovocie

Postup prípravy

V miske si odvážime 145g cukru. Dve lyžice odoberieme, zalejeme mliekom a zohrejeme. Do zohriateho mlieka pridáme droždie a pripravíme kvások.

K cukru, ktorý nám ostal v miske, pridáme dve vajíčka, maslo a soľ a prilejeme kvások. Rozmiešame, postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny.

Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme obdĺžnik. Mrazené ovocie zmiešame s cukrom a múkou a rozsypeme na cesto. Cesto následne zrolujeme a rozkrájame na približne 10 rovnakých častí.

Časti poukladáme (rezom hore) do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a necháme ešte pol hodiny podkysnúť.

Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov do zlata. Trvá to približne 45 minút.

Hneď ako upečený koláč vytiahneme z rúry, začneme s prípravou polevy. Do rozpusteného masla pridáme cukor so smotanou a miešame kým sa cukor nerozpustí. Hotovou polevou polejeme koláč a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?