Mišpuľa: Zabudnutý poklad zo záhrad starých mám

Mišpuľa je spestrením chutí na začiatku zimy a konzumuje sa zásadne až po prvom mraze. Tento strom menšieho vzrastu, patrí k málo známym druhom ovocia.

Mišpuľa na kríku, žlté jesenné lístie

Niektorí nadšenci odporúčajú nechať plody týždeň až dva po prvých mrazoch na strome a potom dužinu vytlačiť priamo do úst a jadierka vypľuť.

Výživová hodnota

Obsahuje vitamíny C, B2, betakarotén, pektín, triesloviny, kyseliny jablčnú a citrónovú. Vyzretá dužina je veľmi sladká, obsahuje okolo 10 % cukru.

Ako ju pestovať

Ide o menší strom dorastajúci 5 – 6 m. Biele kvety majú priemer až 5 cm a plody obsahujú do 5 semien. Mišpuľa má rada chránené slnečné stanovište, dobre znáša aj polotieň. Vyhovujú jej hlinité, priepustné pôdy. Pravidelný rez nie je nutný, iba ak je koruna príliš hustá. Vysádzať ju možno do nadmorskej výšky 1 000 až 1 100 m. Znáša mrazy do – 20 ⁰C. Na pestovanie a konzumáciu je vhodný pôvodný druh a aj jeho kultivary. Plody divej formy sú malé, s priemerom cca 1,5 až 3 cm, kultivary sú väčšie, až 6 cm, zriedka viac.

Plod mišpule

Zber

Zbierame po prvých mrazoch, neskôr už nie, pretože sa časom kazia. Plod odstrihneme aj so stopkou a v tenkých vrstvách uložíme do zbernej nádoby, lebo po mraze sa plody ľahko rozpučia.

Uskladnenie

Plody skladujeme maximálne niekoľko dní v chladničke, dužina po namrznutí totiž rýchlejšie podlieha skaze. Ideálne je spotrebovať ich čo najskôr. Zber je možný aj pred mrazom, vtedy vydržia dlhšie, no pred konzumáciou ich vložíme asi na pol dňa do mrazničky.

Pozbierané plody mišpule v jutovom vrecku

Naša voľba odrôd

  • Nottingham – s plodmi s priemerom až 4 cm
  • Holandská veľkoplodá – s plodmi s priemerom až 5 cm
  • Apyrena – bezsemenný kultivar

Viete, že…

… mišpuľa sa kedysi používala aj ako liečivá rastlina, pričom sa využívali nielen plody, ale aj listy a kôra? Používala sa pri hnačkách, zápaloch močových ciest, čriev, ale aj pri zápaloch v ústnej dutine. Znižuje tiež cholesterol. Pozor, konzumácia nezrelých plodov obsahujúcich veľké množstvo trieslovín môže spôsobiť problémy so žalúdkom.  

Mišpuľa

2 spôsoby, ako ju spracovať

Džem z mišpule

Plody po zamrznutí pozbierame, odkrojíme stopku a okvetie, dáme do hrnca s trochou vody, povaríme. Pridáme šťavu z citróna, prepasírujeme, privedieme do varu, vsypeme želírovací cukor a dokončíme podľa návodu. Dá sa dobre miešať aj s jablkami alebo hruškami.

Mišpuľový likér

Použijeme 12 ks mišpúľ, 1 vanilkový cukor, 1 škoricu, 250 g hnedého cukru, 1 liter rumu. Zmiešame, necháme cca 6 týždňov postáť a precedíme.

 

 

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar