Na tieto zámeny si dajte pozor! Ako zbierať medvedí cesnak a neotráviť sa
Ak sa chystáte na medvedí cesnak prvýkrát alebo ste si nie celkom istí, či ste natrafili určite naň, rastlinu preskúmajte.
Viacero jarných lístkov môže na prvý pohľad pôsobiť podobne ako chutný a liečivý cesnak. Pamätám si niekoľko falošných osobných nadchnutí, keď som sa blížila k miestu, ktoré na prvý pohľad z niekoľkých metrov pôsobilo ako fantastické medvedie ložisko. Jeden rok som takto v skutočnosti našla lúku konvaliniek. Iný rok som sa takto nadchla z diaľky z jesienok. Keď som prišla bližšie, spomenula som si, že na tom mieste na jeseň bol fialový koberec a na jar to teda boli jej listy.
Najčastejšie zámeny
Jesienka obyčajná rastie už počas prvej polovice medvedej sezóny, konvalinka voňavá sa zjavuje až na jej konci, väčšinou keď už ide časť kolónie rastlín do kvetu. Obe sú jedovaté.
Hlavné znaky medvedieho cesnaku
Prvý znak je vôňa a chuť, ale tú skúšajte až keď zacítite tú vôňu. Lesy plné medvedieho cesnaku majú často naozaj cesnakovú arómu.
Silnie pri odtrhnutí, či požmolení medzi prstami. Jej vnímanie však môže v danú chvíľu ovplyvniť mnoho faktorov, preto je dobré sledovať aj ďalšie znaky. Ak ste si istí vôňou, môžete smelo zahryznúť. Chuť je cesnaková, ale jemnejšia ako poznáme pri kuchynskom cesnaku.
Medvedí cesnak rastie tak, že každý lístok má vlastnú stopku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné. Pozrite sa zo spodnej strany – list má stredom výraznú svetlú žilku. Keď list požmolíte medzi prstami, ostane na koži okamžite zelený fliačik. Mladé listy a staršie sa od seba čiastočne líšia, neskôr sú trošku tuhšie, naplno sa vykreslí ich tvar, môžu sa jemne farebne líšiť podľa toho na akom mieste rastú, v akom type pôdy a koľko svetla a vlahy dostávajú.
Porovnanie s jesienkou
Aktuálne už rastie jesienka, veľkosťou môže byť veľmi podobná aktuálnej fáze rastu mladých cesnakov medvedích. Napriek tomu, že rastlina je botanicky výrazne odlišná, na Slovensku sa v minulosti stalo niekoľko prípadov otrávenia.
Z diaľky vidíte kôpky sýtozelených lístkov. Keď však prídete bližšie, zistíte, že rastlina nemá lístky na samostatných stopkách, tie chýbajú úplne. Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie, nemajú svetlú žilku odspodu a špic lista ma tuhý okraj jemne sa vytáčajúci dovnútra.
Prierez listu naznačuje iné sfarbenie aj inú hrúbku. Na fotografiách porovnávame lístok jesienky a lístok medvedieho cesnaku. Jesienka je vždy na zábere vľavo, cesnak vždy vpravo.
Ako urobiť kontrolu doma?
Kedy vzniká najväčšie riziko? Myslím, že priamo v lese, keď vidíte rastlinu ako rastie, je pravdepodobnosť, že nerozlíšite cesnak nízka. Môžete ale od niekoho dostať nazbierané rastliny alebo sa do zbierania zapojili deti a neviete sa zaručiť za každý lístok. Cesnakovo už v takom prípade voňajú všetky. Vtedy pomôže už len skúmanie najmä z rubovej strany, porovnanie hrúbky, ak je vidno samostatná stopka a vždy je lepšie vyhodiť dobrý ako zjesť jedovatý.
Allium Ursinum, ako znie názov medvedieho cesnaku v latinčine, je korenina a liečivka zároveň. Detoxikuje, je antibakteriálny, pomáha pri ťažkostiach s trávením, pri ochoreniach horných dýchacích ciest, dokonca pri bolesti hlavy a najmä posilňuje imunitu. Sušením stráca silu, lepšie je ho nakladať do alkoholu a spraviť si tinktúru, mraziť alebo uskladniť ako pesto. Najúčinnejší je čerstvý. Vo vlhku v chladničke naležato vydrží svieži do dvoch týždňov.
Text a foto: Martina Töröková
Ahojte, pri oddelovani strucikov na vysadbu sa mi dost velka cast ciastocne vyzl…