Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

  • 19.03.2019

Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Každý rok trvá približne 3 až 4 týždne. V tom čase by ste už mali mať zásoby a mal by vám takpovediac liezť krkom. Ale teraz sme na začiatku. Poďte si vybrať zo sviežeho medvedieho  menu.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Pár rastlín, ktoré som z lesa preniesla do našej záhrady mi vždy jasne ukazujú štart sezóny.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Najväčšiu silu má práve na začiatku. Teraz sa nakladá do alkoholu na tinktúru a teraz na sklonku zimy to je suverénne najväčší povzbudzovač imunity.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Medvedie menu

Raňajky

Nasekať do omelety. Nasekať do praženice. Chlieb či ľubovoľné pečivo s maslom, soľou a nasekanými lístkami.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Obed

Obedové menu sa ponúka vo verzii mixovanej polievky alebo medvedieho pečeného mäsa. Pri polievke pamätajte, že stačí lístky len krátko povariť, na zahustenie koreňová zelenina či zemiaky, tie varíme najskôr. Kto rád jemnejšie, pridať na záver smotanu.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Ako hlavný chod skúste kuracie kapsičky s mozzarelou a medvedím cesnakom prevoňané rozmarínom. Kuracie prsia si narežeme stredom tak, aby sa dali „roztvoriť“ a následne zavrieť naložené. Stred osoliť, okoreniť, potrieť horčicou, posypať nasekaným medveďom a poukladať plátky mozzarely.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Rozohrejeme rúru na 190 stupňov. Kapsičky naložíme do omastenej nádoby, v ktorej budete piecť (misa, plech). Zhora okoreníme a osolíme podľa chute a nálady a hore položíme vetvičku rozmarínu. Prikryjeme, stačí alobal.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Dáme piecť na 20-25 minút, dopečieme odkryté ešte cca 10 minút, aby sa zapieklo, ale nepresušilo. Podávame s ľubovoľnou prílohou, no stačí šalát. Odfotiť som stihla až takmer pred dojedením, dobré to je!

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Večera či olovrant

Najlepšie na záver ponúkam ako tip medvedie pagáče. Sú božie. Zvládne ich každý. Nádherne sa s tým cestom pracuje. Nenechajte sa odradiť tým, že k výsledku vedie relatívne veľa krokov:

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

1. Najprv si pripravíme kvások. Kto nemá svoj, použijeme 20 g droždia, 100 ml teplého mlieka a lyžičku cukru. Premiešame, ono sa to spraví samo.

2. Na cesto potrebujeme: 500 g hladkej múky, soľ podľa chuti (ale aspoň jedna poriadna polievková lyžica), jedno celé 250 g zmäknuté poctivé maslo, 1 vajíčko, ktoré vymiešame v 150 g kyslej smotany a 150 g tvarohu (lepšie jemný či jemne hrudkovitý). Miesime a pridáme na záver kvások. Vypracované cesto necháme odpočívať hodinu v chladničke.

3. Následne ho vyvaľkáme na 1-2 cm, posypeme posekaným medvedím cesnakom (veľa) a preložíme na polovicu a zas na polovicu, ak vydá ešte raz. Necháme 10 minút.

4. Po desiatich minútach rozvaľkáme a zas poprekladáme. Necháme 10 minút.

5. A teraz už poslednýkrát rozvaľkáme a poprekladáme. Potom už rozvaľkáme definitívne a povykrajujeme pampúchy. Najlepšie menším pohárom. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo so silikónovou fóliou na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajkom a zhora môžeme dať 2-3 zrnka hrubozrnnej soli, rascu, sezamové či iné semienka, nastrúhaný syr, fantázii medze neklaďte.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

6. Až teraz dáme vyhrievať rúru na cca 200 stupňov, lebo aj tak musia čakať na vykysnutie. Po 15 minútach šup s nimi dnu na štvrťhodinku až 17 minút. Hranica medzi upečením a prepečením je tenká. Po 15 minútach radšej na ne pozerajte. Ešte raz na záver zopakujem: Stoja za to!

Ako si spraviť zásoby?

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto je klasika. Klasický recept je medvedí cesnak, olivový olej, soľ, parmezán a píniové oriešky, pomixovať, nafľaškovať zhora doliať olej. Ak chcete mať istotu, aby vám vydržalo naozaj spoľahlivo veľmi dlho, vynechajte oriešky a syr. Použiť sa dá do akéhokoľvek varenia, počas chrípkovej sezóny aj ako liek.

Pesto z medvedieho cesnaku

Smaragdová soľ

Práve pri soli s medvedím cesnakom som začala používať tento názov, neskôr som ju robila úplne z akýchkoľvek bylín, no na samom začiatku bola práve soľ s medveďom. Ide o škandinávsky recept, poslala mi ho kamarátka z Nórska.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Silná chuť aj účinné látky síce sušením prchajú, ale čosi tam predsa len ostáva a celkovo je skrátka smaragdová soľ štýlová. Do mixéra nasypeme 1 a pol hrnčeka hrubozrnnej soli a odvážime si 200 g listov medvedieho cesnaku.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Pomixujeme a zelenú krásnu hmotu dáme sušiť na papieri na pečenie do sušičky alebo do rúry. Ak do rúry, musí byť pootvorená, strčíme do dvierok varechu. Sušíme na 70 stupňoch.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Soľ z medvedieho cesnaku

Občas premiešame, bude to trvať pár hodín a doma sa budete kúpať v omamnej vôni. Uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Používame do bežného varenia. V mlynčeku na hrubozrnnú soľ aj na bežné každodenné solenie.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Užite si sezónu

Medvedí cesnak o chvíľu zaplaví sociálne siete, internety, lebo je veľmi obľúbený. Ľudia za ním chodia do lesov, berú na pomoc deti. Množí sa ľahko, no aj tak by som na záver nadhodila ako námet, aby sme si zobrali len toľko, koľko zjeme a kúsok navyše na uskladnenie. Ak vytrhnete omylom rastlinu aj s cibuľkou, buď ju zatlačte naspäť, alebo vezmite domov do svojej záhrady, ľúbi tieň a vlhko. Ak si vyberiete z nášho menu všetko, nezjedzte to ale za jeden deň lebo všetkého veľa škodí.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Radšej choďte na zber častejšie a vezmite menej a vždy čerstvé. Ak nechcete spracúvať hneď, odložte si lístky do chladničky naležato do nádoby tak, aby zdola bola vlhká utierka, aj zhora a tú hornú pravidelne kropiť. STOP sezóny spoznáte podľa pukov a následne vyvinutých kvetov.

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru

 


Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?