Medvedí cesnak na raňajky, obed i večeru
Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Každý rok trvá približne 3 až 4 týždne. V tom čase by ste už mali mať zásoby a mal by vám takpovediac liezť krkom. Ale teraz sme na začiatku. Poďte si vybrať zo sviežeho medvedieho menu.
Pár rastlín, ktoré som z lesa preniesla do našej záhrady mi vždy jasne ukazujú štart sezóny.
Najväčšiu silu má práve na začiatku. Teraz sa nakladá do alkoholu na tinktúru a teraz na sklonku zimy to je suverénne najväčší povzbudzovač imunity.
Medvedie menu
Raňajky
Nasekať do omelety. Nasekať do praženice. Chlieb či ľubovoľné pečivo s maslom, soľou a nasekanými lístkami.
Obed
Obedové menu sa ponúka vo verzii mixovanej polievky alebo medvedieho pečeného mäsa. Pri polievke pamätajte, že stačí lístky len krátko povariť, na zahustenie koreňová zelenina či zemiaky, tie varíme najskôr. Kto rád jemnejšie, pridať na záver smotanu.
Ako hlavný chod skúste kuracie kapsičky s mozzarelou a medvedím cesnakom prevoňané rozmarínom. Kuracie prsia si narežeme stredom tak, aby sa dali „roztvoriť“ a následne zavrieť naložené. Stred osoliť, okoreniť, potrieť horčicou, posypať nasekaným medveďom a poukladať plátky mozzarely.
Rozohrejeme rúru na 190 stupňov. Kapsičky naložíme do omastenej nádoby, v ktorej budete piecť (misa, plech). Zhora okoreníme a osolíme podľa chute a nálady a hore položíme vetvičku rozmarínu. Prikryjeme, stačí alobal.
Dáme piecť na 20-25 minút, dopečieme odkryté ešte cca 10 minút, aby sa zapieklo, ale nepresušilo. Podávame s ľubovoľnou prílohou, no stačí šalát. Odfotiť som stihla až takmer pred dojedením, dobré to je!
Večera či olovrant
Najlepšie na záver ponúkam ako tip medvedie pagáče. Sú božie. Zvládne ich každý. Nádherne sa s tým cestom pracuje. Nenechajte sa odradiť tým, že k výsledku vedie relatívne veľa krokov:
1. Najprv si pripravíme kvások. Kto nemá svoj, použijeme 20 g droždia, 100 ml teplého mlieka a lyžičku cukru. Premiešame, ono sa to spraví samo.
2. Na cesto potrebujeme: 500 g hladkej múky, soľ podľa chuti (ale aspoň jedna poriadna polievková lyžica), jedno celé 250 g zmäknuté poctivé maslo, 1 vajíčko, ktoré vymiešame v 150 g kyslej smotany a 150 g tvarohu (lepšie jemný či jemne hrudkovitý). Miesime a pridáme na záver kvások. Vypracované cesto necháme odpočívať hodinu v chladničke.
3. Následne ho vyvaľkáme na 1-2 cm, posypeme posekaným medvedím cesnakom (veľa) a preložíme na polovicu a zas na polovicu, ak vydá ešte raz. Necháme 10 minút.
4. Po desiatich minútach rozvaľkáme a zas poprekladáme. Necháme 10 minút.
5. A teraz už poslednýkrát rozvaľkáme a poprekladáme. Potom už rozvaľkáme definitívne a povykrajujeme pampúchy. Najlepšie menším pohárom. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo so silikónovou fóliou na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajkom a zhora môžeme dať 2-3 zrnka hrubozrnnej soli, rascu, sezamové či iné semienka, nastrúhaný syr, fantázii medze neklaďte.
6. Až teraz dáme vyhrievať rúru na cca 200 stupňov, lebo aj tak musia čakať na vykysnutie. Po 15 minútach šup s nimi dnu na štvrťhodinku až 17 minút. Hranica medzi upečením a prepečením je tenká. Po 15 minútach radšej na ne pozerajte. Ešte raz na záver zopakujem: Stoja za to!
Ako si spraviť zásoby?
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto je klasika. Klasický recept je medvedí cesnak, olivový olej, soľ, parmezán a píniové oriešky, pomixovať, nafľaškovať zhora doliať olej. Ak chcete mať istotu, aby vám vydržalo naozaj spoľahlivo veľmi dlho, vynechajte oriešky a syr. Použiť sa dá do akéhokoľvek varenia, počas chrípkovej sezóny aj ako liek.
Smaragdová soľ
Práve pri soli s medvedím cesnakom som začala používať tento názov, neskôr som ju robila úplne z akýchkoľvek bylín, no na samom začiatku bola práve soľ s medveďom. Ide o škandinávsky recept, poslala mi ho kamarátka z Nórska.
Silná chuť aj účinné látky síce sušením prchajú, ale čosi tam predsa len ostáva a celkovo je skrátka smaragdová soľ štýlová. Do mixéra nasypeme 1 a pol hrnčeka hrubozrnnej soli a odvážime si 200 g listov medvedieho cesnaku.
Pomixujeme a zelenú krásnu hmotu dáme sušiť na papieri na pečenie do sušičky alebo do rúry. Ak do rúry, musí byť pootvorená, strčíme do dvierok varechu. Sušíme na 70 stupňoch.
Občas premiešame, bude to trvať pár hodín a doma sa budete kúpať v omamnej vôni. Uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Používame do bežného varenia. V mlynčeku na hrubozrnnú soľ aj na bežné každodenné solenie.
Užite si sezónu
Medvedí cesnak o chvíľu zaplaví sociálne siete, internety, lebo je veľmi obľúbený. Ľudia za ním chodia do lesov, berú na pomoc deti. Množí sa ľahko, no aj tak by som na záver nadhodila ako námet, aby sme si zobrali len toľko, koľko zjeme a kúsok navyše na uskladnenie. Ak vytrhnete omylom rastlinu aj s cibuľkou, buď ju zatlačte naspäť, alebo vezmite domov do svojej záhrady, ľúbi tieň a vlhko. Ak si vyberiete z nášho menu všetko, nezjedzte to ale za jeden deň lebo všetkého veľa škodí.
Radšej choďte na zber častejšie a vezmite menej a vždy čerstvé. Ak nechcete spracúvať hneď, odložte si lístky do chladničky naležato do nádoby tak, aby zdola bola vlhká utierka, aj zhora a tú hornú pravidelne kropiť. STOP sezóny spoznáte podľa pukov a následne vyvinutých kvetov.
Text a foto: Martina Töröková
Ahojte, pri oddelovani strucikov na vysadbu sa mi dost velka cast ciastocne vyzl…