Sezóna medvedieho cesnaku začína!

  • 14.03.2021

Jeho intenzívna vôňa je neklamným znakom blížiacej sa jari. Medvedí cesnak nájdete v lese, v okolí jazier a potokov. Hľadať ho príliš nemusíte, nos vás k nemu spoľahlivo privedie. Typická aróma medvedieho cesnaku je totiž nezameniteľná.

Medvedí cesnak na doske

Kedy je ideálny čas na zber medvedieho cesnaku?

Medvedí cesnak nájdete skoro na jar. So zberom sa treba poponáhľať, sezónu má menej ako dva mesiace. Lístky tejto rastliny patria k prvým, ktoré rastú po snežienkach. Ak si medvedí cesnak nestihnete nazbierať v sezóne, budete musieť počkať do nasledujúcej jari.

Okrem svojej nezameniteľnej vône a jarného využitia v kuchyni má medvedí cesnak množstvo zdravotných benefitov.

Traduje sa, že táto rastlinka získala prívlastok medvedí podľa toho, že medvedí cesnak je to prvé, čo skonzumuje medveď po zimnom spánku.

Nepomýľte si medvedí cesnak s konvalinkou

Medvedí cesnak má listy podobné konvalinke, a tak môže ľahko dôjsť k zámene. Navyše v niektorých oblastiach môžu rásť vedľa seba približne v rovnakom čase. Vo všeobecnosti však konvalinka zvyčajne rastie o trošku neskôr, ale v rovnakých podmienkach. Konvalinka je však jedovatá.

Jedným z najistejších spôsobov, ako predísť zámene, je použiť čuch. Medvedí cesnak má totiž nezameniteľnú arómu kuchynského cesnaku a ak ho aj nezacítite z diaľky, pri pomrvení medzi prstami budete mať istotu. Riziko zámeny nastáva najmä v čase, kým konvalinka nekvitne a jej mladé listy veľmi pripomínajú listy medvedieho cesnaku.

Kvitnúci medvedí cesnak
Listy medvedieho cesnaku sa nezbierajú v čase, keď zakvitne. V tom čase už nemajú toľko vitamínov a liečivých účinkov.

Medvedí cesnak má množstvo zdravotných benefitov

Medvedí cesnak môžete využiť v rámci jarnej očisty organizmu, má totiž silné detoxikačné účinky a pôsobí močopudne. Prečisťuje krv, črevá a žalúdok. Lieči zápchu, ako i hnačku. Preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva. Znižuje krvný tlak, pomáha pri migréne, astme a výrazne posilňuje imunitu.

Aké má medvedí cesnak liečivé účinky?

  • pôsobí ako antiseptikum
  • urýchľuje hojenie rán a vredov
  • stimuluje imunitu
  • má detoxikačné vlastnosti
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáha pri tráviacich problémoch
  • regeneruje pečeň a žlčník
  • pomáha pri migréne
  • pomáha pri reumatických bolestiach
  • je nepriateľom kŕčových žíl
  • bojuje proti parazitom
  • je výborným pomocníkom pri zápale dýchacích ciest a pri astme

Medvedí cesnak v košíku

Z lesa do kuchyne

Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak je ideálne ihneď spotrebovať. Ak ste si ho nazbierali hojne, pripravte si z neho pesto na celú sezónu alebo si lístky jednoducho zamrazte. Urobte tak čím skôr po zbere. V chladničke totiž vydrží čerstvý iba chvíľu. Sušením medvedí cesnak stráca množstvo zdravotných účinkov.

Medvedí cesnak je vhodné použiť čerstvý do nátierok, šalátov, alebo len tak si ním obložiť chlebík. Výborný je však aj v pečených a varených pokrmoch. Dodá šmrnc rizotu, cestovinám, použiť ho môžete pri príprave slaného koláča, omelety alebo si z neho pripraviť lahodnú polievku.

Recept na polievku z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať:

  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • štipku korenia, vegety a lyžičku soli
  • 1 liter vývaru
  • 100 ml smotany na varenie alebo mlieka

Polievka z medvedieho cesnaku

Postup:

Cibuľku nakrájajte nadrobno a zľahka opražte na oleji. Pridajte pretlačený strúčik cesnaku a nasekané listy medvedieho cesnaku. Orestujte. Zalejte vývarom alebo vodou, pridajte soľ, vegetu a mleté čierne korenie. Po rozvarení polievku rozmixujte ponorným mixérom, prilejte smotanu na varenie alebo mlieko a nechajte prevariť. Servírujte s chlebovými krutónmi.

Jarné pesto chutí najlepšie: Recept na pesto z medvedieho cesnaku

Na jednoduché pesto budete potrebovať:

  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 2 hrste kešu orechov (rovnako poslúžia aj vlašské orechy)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • parmezán
  • soľ

Pesto z medvedieho cesnaku

Postup:

Medvedí cesnak dôkladne umyte a nechajte vysušiť. Listy rozmixujte s orechmi, postupne pridávajte podľa potreby olej. Nakoniec pridajte nastrúhaný parmezán a soľ. Pokiaľ parmezán vynecháte, pesto bude mať dlhšiu trvanlivosť. Pesto uchovávajte v chladničke.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku