Tekvica rozžiari každú záhradu a kuchyňu, a pritom ju zvládne pestovať aj začiatočník. O tejto jesennej plodine sme sa rozprávali v podcaste s Alenou Bernadičovou z Farmy Tekvička.

Nielenže sú tekvice nenáročné na starostlivosť, záhradu dokážu premeniť na pestrú paletu tvarov a farieb. Ich pestovaniu sa dlhé roky na rodinnej farme Farma Tekvička venuje aj Alena Bernadičová, ktorá sa v podcaste Záhrada delí o svoje skúsenosti.
Vypočujte si októbrovú epizódu o pestovaní a využití tekvíc
Praktické rady pre záhradkárov
V najnovšej epizóde podcastu Záhrada nám odborníčka približuje, prečo si tekvica zaslúži miesto v každej záhrade. Ako hovorí, zvládnu to aj úplní začiatočníci – tekvici stačí dopriať dostatok priestoru, svetla a vody. Rozprávame sa aj o trendoch, ako sú halloweenske tekvice či voňavé korenie pumpkin spice, no riešime aj rozdiely medzi dekoratívnymi a konzumnými druhmi.
Nechýbajú praktické rady: kedy siať, ako pripraviť pôdu, aké stanovište vybrať a tiež, ako zabrániť poškodeniu od silného letného slnka. Dozviete sa aj, ako podporiť rast a množstvo plodov. Alenka zároveň spomína signály, ktoré napovedia, že je čas na zber úrody.
Príbeh rodinnej farmy
Epizóda približuje aj príbeh samotnej Farmy Tekvička, ktorá vznikla ako rodinný projekt. Dnes tu pestujú niekoľko druhov tekvíc, z ktorých sa lisuje olej, sušia jadierka a vyrábajú zdravé domáce produkty. Pri počúvaní sa dozviete aj to, ako prebieha proces lisovania oleja a v čom spočíva jeho výnimočná chuť.
Záver epizódy patrí kuchyni – odborníčka sa delí o svoj recept na pečené jadierka z hokkaido tekvice a tipy, ako tekvicu zužitkovať doslova do posledného jadierka.
Prajeme vám príjemné počúvanie!
Ak sa vám podcast Záhrada páči, budeme veľmi radi, keď ho pošlete aj vašim priateľom. Možno sa v ňom taktiež dozvedia dôležité informácie o pestovaní v záhrade.
Text: Eva Fačková
Foto: isifa/Shutterstock















Ahojte, Neviete mi odporucit druh tekvice, ktory je vhodny na jadierka so supkou…