Poznáte „tri sestry“? Zásadu pestovania troch sestier využívali už staroveké indiánske civilizácie

  • 08.05.2020

Ide o pestovanie využívajúce prirodzené vlastnosti rastlín a ich vzájomné pozitívne pôsobenie. Pojem „tri sestry“ označuje spoločné pestovanie kukurice, popínavej fazule a tekvice.

Poznáte „tri sestry“? Zásadu pestovania troch sestier poznali už staroveké indiánske civilizácie

Už v minulosti sa vedelo, že vzájomné pestovanie rôznych druhov rastlín v bezprostrednej blízkosti pozitívne vplýva na ich rast a úrodnosť. Mnohé z týchto vedomostí znovu objavujeme aj v súčasnosti. Ako rastliny rastú, navzájom si „pomáhajú“, a tak lepšie prosperujú.

Pomenovanie „tri sestry“ sa používa pre spoločné pestovanie kukurice, popínavej fazule a tekvice. Fazuľa vďaka baktériám v koreňových hľuzách sprístupňuje druhým dvom rastlinám dusíkaté látky, pričom ich získava zo vzdušného dusíka. Tie sú dôležité pre ich hojný a zdravý rast. Tekvica svojimi listami tieni pôdu, a tak v nej pomáha udržať vlahu. Zároveň obmedzuje rozrastanie buriny. Kukurica slúži ako opora pre popínavú fazuľu a čiastočne chráni výsadbu pred vetrom. Podľa niektorých zdrojov kukurica dokonca vylučuje do pôdy látky, ktoré veľmi pozitívne vplývajú na rast fazule. Ak sa zasadia správne, nebudú si navzájom odoberať svetlo.

Poznáte „tri sestry“? Zásadu pestovania troch sestier poznali už staroveké indiánske civilizácie

Založenie porastu

Ak sa rozhodneme vyskúšať tento iný, avšak premyslený spôsob pestovania, nebudeme potrebovať ani príliš veľký priestor. Stačí menšia plocha na slnečnom mieste, do ktorej zapracujeme kompost.

Záhon pre „tri sestry“ môže mať tvar kruhu alebo štvorca. Do stredu ako prvú vysejeme kukuricu, cca 5 až 7 semien. Po vzídení ponecháme štyri najsilnejšie rastliny a keď dorastie do výšky aspoň 30 – 40 cm, trochu nakopcujeme. Následne do vzdialenosti cca 20 cm od kukurice vysejeme fazuľu. Nevolíme príliš bujne rastúce kultivary a prednosť dáme polopopínavej fazuli. Inak by hrozilo, že fazuľa kukuricu zahubí. Po cca 7 až 10 dňoch vysejeme do vzdialenosti približne 25 cm od fazule aj tekvicu, napríklad hokaido. Najlepšie urobíme, ak ju vysejeme v kruhu do hniezd okolo už vyrastených rastlín kukurice a fazule. Výsevy dôkladne zavlažujeme, aby rovnomerne klíčili. Tri sestry vysievame postupne od konca apríla až do konca mája.

Poznáte „tri sestry“? Zásadu pestovania troch sestier poznali už staroveké indiánske civilizácie

Starostlivosť počas vegetácie

Okolie rastlín môžeme tesne po vzídení nastlať suchým organickým materiálom, slamou či vetvičkovou drvinou, ktoré pomôžu udržať v pôde potrebnú vlahu a zabránia rastu buriny. Počas vegetačného obdobia rastliny podľa potreby zavlažujeme. Na jednu rastlinu kukurice necháme popínať najviac dve fazule. Nezabudneme na kontrolu výskytu chorôb a škodcov. O všetko ostatné sa postarajú rastliny navzájom. Práve v tom je tkvie tajomstvo úspechu. Výsledkom má byť vyššia a hlavne kvalitná úroda. Celý záhon tiež pôsobí na pohľad esteticky a zaujímavejšie ako monokultúra. Po zbere kukuričných klasov necháme rastlinu na mieste, aby ďalej slúžila ako opora. Fazuľu a tekvicu zbierame postupne, ako dorastajú až do jesene.

Ako postupovať pri výseve

1. PRÍPRAVA PÔDY

Trhanie buriny

Začneme prípravou pôdy: odstránime z daného miesta všetku burinu a v prípade trvácej buriny dôkladne odstránime aj jej korene.

2. PRIDANIE KOMPOSTU

Kompost

Na pripravený záhon navezieme kvalitný preosiaty kompost a rozhrnieme ho po ploche.

3. KYPRENIE

Kyprenie

Pomocou motyčky alebo ručného kypriča kompost zapracujeme do pôdy. Záhon pomocou hrablí urovnáme do roviny.

4. SEMENÁ KUKURICE

Kukurica

Začíname výsevom prvej rastliny – kukurice. Využiť môžeme jej rôzne druhy. Osivo však musí byť čerstvé.

5. VÝSEV KUKURICE

Výsev kukurice

Kukuricu vysievame do stredu alebo do pozadia hriadky najviac 7 semien, 15 cm od seba a asi 5 cm hlboko.

6. UTLAČENIE OSIVA

Utlačenie osiva

Osivo zatlačíme do pôdy a rukou jemne pritlačíme, aby sme ho pri zalievaní nevyplavili.

7. PRETRHÁVAME KUKURICU

Kukurica

Miesto výsevu dôkladne zavlažujeme. Po objavení mladých rastlín necháme iba štyri najsilnejšie rastliny.

8. SEMENO FAZULE

Fazuľa

Po kukurici vysejeme polopopínavú fazuľu. V tom čase by už mali byť vyrastené mladé rastliny kukurice.

9. VÝSEV FAZULE

Výsev fazule

Semená fazule vtlačíme do pôdy, nie je potrebné vytvárať rigoly ani jamky. Ideálne aspoň 3 cm hlboko.

10. VZDIALENOSŤ

Vzdialenosť výsevu

Pri vysievaní jednotlivých rastlín sa snažme kontrolovať vzdialenosti. Fazuľa by sa mala nachádzať aspoň 20 cm od kukurice.

11. VÝSEV TEKVICE

Výsev tekvice

Po fazuli za cca 10 dní vysejeme tekvicu. Vysievame nariedko do hniezda, asi 25 cm od miesta, kde klíči fazuľa.

12. ZÁLIEVKA

Zálievka

Celý porast zavlažujeme podľa potreby. Prísun vlahy podporuje rýchly rast a napredovanie rastlín.

13. MULČOVANIE

Mulčovanie

Okolie vyrastajúcich rastlín môžeme nastielať slamou alebo drevenou vlnou. Pomôže to udržať pôdnu vlahu a obmedzí rast buriny.

Náš tip

Záhon môže mať aj inú podobu, a to napríklad líniovú. Ako „pozadie“ vysejeme kukuricu, pred ňu fazuľu a najviac v popredí tekvicu. Takúto líniu môžeme uplatniť napríklad pozdĺž plotu.

Viete, že…

…podľa pôvodných starodávnych postupov bola súčasťou výsadby aj slnečnica, ktorá sa vysievala ako prvá?

Text, realizácia: Daniel Košťál
Foto: Daniel Košťál, isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu