O tom, že kapusta je všeliek, sme sa zmienili už pri recepte na jesenný kapustový šalát. Kapusta má rôznorodé využitie, môžete ju nakladať, nechať vykvasiť, dusiť, variť, ale skúšali ste ju už aj piecť?
Vedeli ste, že kapusta má vyšší obsah vitamínu C ako citrón? Jej pravidelná konzumácia pomáha pri chorobách srdca, hypertenzii a chráni mozgové bunky. Tento všeliek má i silné protirakovinové účinky, posilňuje imunitu a čistí tráviaci trakt.
Je tu obdobie jesenného dozrievania šípok, ktoré sú výnimočné svojou chuťou, no aj obrovským prínosom zo zdravotného hľadiska. Ich preventívne a liečivé účinky sú totiž naozaj unikátne.
Jablká patria k jeseni rovnako ako vôňa škorice, padajúce lístie a oddych po ukončenej záhradkárskej sezóne. Vyskúšajte tento nenáročný recept a dovoľte vôni jesene vstúpiť do vašich domácností.
Každý z nás má iné podmienky a možnosti sušenia ovocia, ale z ponúkaných spôsobov si isto každý vyberie ten svoj najprijateľnejší či najlacnejší, alebo najmenej prácny.
Sušenie potravín, najmä to prírodné (a špeciálne sušenie ovocia) je tým najstarším spôsobom ich uchovávania. Zrejme pre svoju jednoduchosť i ekonomickú a energetickú efektívnosťou nemá konkurenta.
Jesenné počasie býva často daždivé a chladné, nuž a to je ideálny čas na pokojné chvíle s dobrou knihou v ruke a chutnými maškrtami na blízku. Jablkové lupienky prevoňajú byt a navodia tú pravú jesennú atmosféru.
Október je najideálnejšie obdobie na zber šípok. V šípkach nájdete vitamín C, vitamín A aj vitamín B, ale aj železo, vápnik, flavonoidy, dokonca i horčík. Urobte si výlet do prírody a pripravte si tento chutný šípkový sirup.
Čo robíte s orechovými škrupinami? Väčšina z nás ich vyhodí, alebo z nich s deťmi vyrábame lodičky a ozdoby. Ale vedeli ste, že orechové škrupiny dokonale pomôžu pri prechladnutí a nepríjemnom kašli?
Spojenie surovej cvikle a jabĺk môže niekomu pripadať exoticky. Keď k tomu pridáte ešte kešu oriešky, syr, mätu, citrón a sezamové semienka, vznikne doslova neodolateľná kombinácia, ktorú jednoducho musíte ochutnať.