Alsaský jablčník spríjemní chladný deň

  • 29.11.2017

Vonku je zo dňa na deň chladnejšie a takéto počasie si priam pýta šálku horúceho čaju. Ak si k nemu doprajete tento lahodný zákusok, zabudnete na všetko negatívne a ponoríte sa do sveta absolútnej pohody.

Alsaský jablčník

Suroviny:

Cesto:

  • 100g polohrubej múky,
  • 100g hladkej múky,
  • 100g masla,
  • 40g práškového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • soľ,
  • 2-3 PL vody

Plnka:

  • 4-6 jabĺk (podľa veľkosti),
  • citrónová šťava,
  • 100g kryštálového cukru,
  • 3 vajcia,
  • 125ml šľahačkovej smotany,
  • 1 vanilkový struk

Postup prípravy

Z múky, masla, cukru, žĺtka a štipky soli urobíme mrveničku. Pridáme 2-3 polievkové lyžice studenej vody a vymiesime cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chladničke.

Jablká očistíme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky a urobíme do nich zárezy vo forme tenkých plátkov. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

Formu na pečenie (24-26cm) vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy tak, aby zakrývalo aj steny. Popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme jablká a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút.

Kým sa korpus pečie, vanilkový struk pozdĺžne prerežeme, vyškrabeme jadierka a zmiešame so smotanou. Do misky dáme 100g cukru a 3 vajcia a poriadne rozšľaháme. Pridáme vanilkovú smotanu a dobre premiešame.

Koláč po 35tich minútach vyberieme, zalejeme pripravenou zmesou a dáme piecť ešte na 25 minút.

Upečený necháme dobre vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?