Alsaský jablčník spríjemní chladný deň

  • 29.11.2017

Vonku je zo dňa na deň chladnejšie a takéto počasie si priam pýta šálku horúceho čaju. Ak si k nemu doprajete tento lahodný zákusok, zabudnete na všetko negatívne a ponoríte sa do sveta absolútnej pohody.

Alsaský jablčník

Suroviny:

Cesto:

  • 100g polohrubej múky,
  • 100g hladkej múky,
  • 100g masla,
  • 40g práškového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • soľ,
  • 2-3 PL vody

Plnka:

  • 4-6 jabĺk (podľa veľkosti),
  • citrónová šťava,
  • 100g kryštálového cukru,
  • 3 vajcia,
  • 125ml šľahačkovej smotany,
  • 1 vanilkový struk

Postup prípravy

Z múky, masla, cukru, žĺtka a štipky soli urobíme mrveničku. Pridáme 2-3 polievkové lyžice studenej vody a vymiesime cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chladničke.

Jablká očistíme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky a urobíme do nich zárezy vo forme tenkých plátkov. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

Formu na pečenie (24-26cm) vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy tak, aby zakrývalo aj steny. Popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme jablká a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút.

Kým sa korpus pečie, vanilkový struk pozdĺžne prerežeme, vyškrabeme jadierka a zmiešame so smotanou. Do misky dáme 100g cukru a 3 vajcia a poriadne rozšľaháme. Pridáme vanilkovú smotanu a dobre premiešame.

Koláč po 35tich minútach vyberieme, zalejeme pripravenou zmesou a dáme piecť ešte na 25 minút.

Upečený necháme dobre vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?