Alsaský jablčník spríjemní chladný deň
Vonku je zo dňa na deň chladnejšie a takéto počasie si priam pýta šálku horúceho čaju. Ak si k nemu doprajete tento lahodný zákusok, zabudnete na všetko negatívne a ponoríte sa do sveta absolútnej pohody.
Suroviny:
Cesto:
- 100g polohrubej múky,
- 100g hladkej múky,
- 100g masla,
- 40g práškového cukru,
- 1 žĺtok,
- soľ,
- 2-3 PL vody
Plnka:
- 4-6 jabĺk (podľa veľkosti),
- citrónová šťava,
- 100g kryštálového cukru,
- 3 vajcia,
- 125ml šľahačkovej smotany,
- 1 vanilkový struk
Postup prípravy
Z múky, masla, cukru, žĺtka a štipky soli urobíme mrveničku. Pridáme 2-3 polievkové lyžice studenej vody a vymiesime cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chladničke.
Jablká očistíme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky a urobíme do nich zárezy vo forme tenkých plátkov. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Formu na pečenie (24-26cm) vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy tak, aby zakrývalo aj steny. Popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme jablká a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút.
Kým sa korpus pečie, vanilkový struk pozdĺžne prerežeme, vyškrabeme jadierka a zmiešame so smotanou. Do misky dáme 100g cukru a 3 vajcia a poriadne rozšľaháme. Pridáme vanilkovú smotanu a dobre premiešame.
Koláč po 35tich minútach vyberieme, zalejeme pripravenou zmesou a dáme piecť ešte na 25 minút.
Upečený necháme dobre vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!
Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock
Dobry den, prave som sa uspesne pridala a dakujem. Svagrina si do zahradky zasad…