Vždy, keď nám po sviatkoch ostane kvasená kapusta, robíme tieto pagáčiky

  • 12.12.2017

O tom, že kapusta má v kuchyni všestranné využitie, sme sa už presvedčili. Ak ste milovníkom slaného pečiva a máte chuť experimentovať, vyskúšajte si upiecť tieto pagáčiky.

Pagáčiky z kvasenej kapusty

Suroviny:

  • 400g vyžmýkanej kvasenej kapusty
  • 400g hladkej múky
  • 140g bravčovej masti
  • 2dcl mlieka
  • kocka droždia (42g)
  • 1čl soľ
  • trošku cukru
  • vajíčko na potretie
  • semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové, tekvicové,…)

Postup prípravy

Z cukru, teplého mlieka a droždia si zarobíme kvások. Vlejeme ho k múke, masti, nadrobno pokrájanej kvasenej kapuste a soli.

Ručne vymiesime cesto, ktoré necháme približne 20 – 30 minút odpočívať.

Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a povykrajujeme pagáče. Ak sa nám nechce vykrajovať, jednoducho cesto len pokrájame nožom na štvorce.

Poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a necháme ešte 35 minút podkysnúť.

Následne potrieme vajíčkom, posypeme semienkami (môžeme vynechať) a pečieme pri teplote 200 stupňov do zlata.

Tip:

Do cesta môžeme pridať aj mleté čierne korenie, podrvené škvarky, alebo nadrobno nakrájanú slaninu.

 

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Tagy: kapusta | recept

Najnovšie diskusie