Vždy, keď nám po sviatkoch ostane kvasená kapusta, robíme tieto pagáčiky

  • 12.12.2017

O tom, že kapusta má v kuchyni všestranné využitie, sme sa už presvedčili. Ak ste milovníkom slaného pečiva a máte chuť experimentovať, vyskúšajte si upiecť tieto pagáčiky.

Pagáčiky z kvasenej kapusty

Suroviny:

  • 400g vyžmýkanej kvasenej kapusty
  • 400g hladkej múky
  • 140g bravčovej masti
  • 2dcl mlieka
  • kocka droždia (42g)
  • 1čl soľ
  • trošku cukru
  • vajíčko na potretie
  • semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové, tekvicové,…)

Postup prípravy

Z cukru, teplého mlieka a droždia si zarobíme kvások. Vlejeme ho k múke, masti, nadrobno pokrájanej kvasenej kapuste a soli.

Ručne vymiesime cesto, ktoré necháme približne 20 – 30 minút odpočívať.

Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a povykrajujeme pagáče. Ak sa nám nechce vykrajovať, jednoducho cesto len pokrájame nožom na štvorce.

Poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a necháme ešte 35 minút podkysnúť.

Následne potrieme vajíčkom, posypeme semienkami (môžeme vynechať) a pečieme pri teplote 200 stupňov do zlata.

Tip:

Do cesta môžeme pridať aj mleté čierne korenie, podrvené škvarky, alebo nadrobno nakrájanú slaninu.

 

 

Text: Michaela Horbanová
Foto: isifa/Shutterstock

Tagy: kapusta | recept

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?