Veľký sprievodca skladovaním úrody: Zopakujte si, čo robiť, aby vydržalo ovocie a zelenina dlho chutné

Prechovávanie úrody úzko súvisí so sebestačnosťou. Čo sa vám darí  skladovať až do ďalšej úrody? Nie každý druh síce vydrží až tak dlho, ale pripomeňme si podmienky, ktoré tomu napomáhajú.

Pivnica na skladovanie úrody
Prechovávanie úrody úzko súvisí do sebestačnosťou. Foto: Shutterstock

O tom, či prebytky zeleniny a ovocia vydržali čo najdlhšie, niektoré dokonca až do ďalšej úrody v budúcom roku, sa do istej miery rozhoduje ešte skôr, ako prejdú dverami pivnice, garáže či špajze. Príbeh sa začína výberom semien, sadeníc, hľúz ale aj stromov, pokračuje výsevom, výsadbou a tiež pestovaním. Patrí k tomu aj vyvážená výživa. Napríklad nadbytok dusíka spôsobuje rýchly rast a vznik mäkkých pletív náchylných na hnilobu.

Svoj význam má aj termín zberu, príprava na skladovanie i čistota skladovacieho prostredia. Stáva sa, že aj pri správnych podmienkach skladovania nejaká zelenina a ovocie začne hniť či plesnieť, preto ju pravidelne kontrolujeme. Keď sa náhle začne kaziť vo väčšom množstve, môže to byť okrem skladovej choroby aj znak skončenia životnosti. Vtedy má zmysel ju čo najskôr spravovať a prebytky ošúpať, nakrájať a zamraziť.

Záleží aj od odrody

Na skladovanie zelenín a ovocia počas zimy sú vhodné neskoré odrody. Majú dlhšie vegetačné obdobie a ich pletivá majú dostatok času, aby dobre vyzreli. Čím mladšie a šťavnatejšie pletivo, tým síce býva chutnejšie, ale o to viac nevhodné na skladovanie, keďže pre vyšší podiel vody a jemnejšie pletivá rýchlejšie vädne a aj podlieha skaze. Okrem výberu vhodnej odrody je tiež kľúčové, aby sme dobre odhadli termín zberu.

Zaujímavosťou zimných odrôd jabĺk a hrušiek je, že pokračujú v dozrievaní aj po zbere. Pri opise odrody sa tak stretávame s termínmi ako zberová a konzumná zrelosť. Pri zberovej zrelosti ich zbierame, ale nemusia byť chuťovo ideálne na konzumáciu, no o niekoľko týždňov až mesiacov neskôr už áno.

Odrody ovocia vhodné na skladovanie
Okrem výberu vhodnej odrody je tiež kľúčové, aby sme dobre odhadli termín zberu. Foto: Shutterstock

Pozor na čistotu debničiek

Pred zberom si pripravíme miesto, kam uložíme vyčistené a suché prepravky. Malo by byť chránené pred dažďom aj slnkom. Debničky musia byť čisté, zbavené pôdy a zvyškov rastlín. Ak máme možnosť, vyčistíme ich horúcou tlakovou vodou.

Najlepšie sú plastové debničky, drevené nasiaknu vzdušnou vlhkosťou a časom, niekedy až po rokoch používania (podľa druhu a hrúbky dreva), ich tiež napádajú patogény. Nedáme ich na zem, ale ideálne ich položíme na čisté drevené podložky.

Zberová a pozberová príprava

Po zbere úrody je dôležité ovocie aj zeleninu správne pripraviť na skladovanie. Plody zbierame za suchého počasia a manipulujeme s nimi šetrne – nehá­džeme ich do debničiek, nesypeme z výšky a nestláčame. Poškodené kusy, aj keď majú len malé otlačeniny, ukladáme osobitne a častejšie ich kontrolujeme. Nikdy neskladujeme popadané ovocie, hoci by na pohľad vyzeralo zdravé – takéto plody je lepšie rýchlo skonzumovať alebo spracovať.

Zásadné je skladovať len zdravé a nepoškodené kusy.

Pred uskladnením úrodu očistíme od nečistôt, necháme ju preschnúť a podľa potreby dosušíme na vzduchu, napríklad keď sme museli vyberať korene a hľuzy z mokrej pôdy. Nikdy úrodu neumývame vodou, inak začne rýchlo zahnívať.

Zber úrody zo záhrady
Plody zbierame za suchého počasia a manipulujeme s nimi šetrne. Foto: Shutterstock

Pivnice, garáže, špajze či dokonca balkóny

Aby sme mohli ovocie a zeleninu skladovať, potrebujeme mať na to vhodné podmienky. Preto kedysi ľudia kopali zemné pivnice a neskôr budovali v domoch aspoň chladné špajze. Využiť však môžeme aj vínnu pivnicu, prípadne chladnú garáž. Čo sa týka pivníc, pozitívna je vysoká vzdušná vlhkosť, ktorá pod zemou vládne, a tiež rovnomerná teplota a tma.

Na balkóne je počasie ako vonku, no i tak je možné skladovanie menšieho množstva napríklad jabĺk či zemiakov. Stačia na to debničky, ktorých vnútro je z každej strany vystlané 5 – 10 cm vrstvou polystyrénu. Pri väčších mrazoch možno na debničku priložiť starý hrubý koberec alebo ju aspoň na noc uložiť do chodby.

Pivnica na skladovanie úrody a zaváranín
Pozitívna je vysoká vzdušná vlhkosť, ktorá pod zemou vládne, a tiež rovnomerná teplota a tma. Foto: Shutterstock

Dezinfekcia pivnice

Pivnicu určenú na skladovanie ovocia a zeleniny je potrebné dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať s predstihom, ako do nej úrodu umiestnime. Ak sme nestihli na jar, tak najneskôr teraz odstránime zvyšky z minulej zimy, vynesieme a umyjeme debničky. Steny a podlahu zbavíme nánosov a nečistôt, čím tiež odstránime možné ložiská plesní.

Na dezinfekciu stien a políc sa najčastejšie používa tradičný vápenný náter, do ktorého sa môže pridať aj modrá skalica. Pôsobí preventívne proti plesniam, hubám aj drobným škodcom. Nádoby je vhodné umyť roztokom sódy alebo octu, ktorý je šetrný a nezanecháva chemické zvyšky.

Osvedčeným spôsobom je aj sírenie pivnice – zapálená sírna svieca uvoľňuje dym, ktorý prenikne do všetkých škár a spoľahlivo ničí plesne, huby aj hmyz. Sme opatrní a po zapálení knôtu ihneď miestnosť opustíme, vzduch so sírou je nedýchateľný. Po sírení pivnicu pár dní vetráme.

Ako skladovať jednotlivé druhy ovocia a zeleniny? Dozviete sa na druhej strane.

Diskusie na tému článku