Veľký sprievodca skladovaním úrody: Zopakujte si, čo robiť, aby vydržalo ovocie a zelenina dlho chutné

Zemiaky a koreňová zelenina

Na dlhodobé uskladnenie zemiakov, koreňovej zeleniny a červenej repy sú najvhodnejšie pivnice alebo komory s prirodzene chladným a vlhkým prostredím. Tieto druhy možno skladovať aj v jednej miestnosti, no dáme ich do samostatných debničiek.

Zemiaky sa zvyknú ukladať vo vrstvách do drevených debien alebo sa len voľne nakopia na podlahe. Najlepšie im vyhovuje teplota od 3 do 5 °C a relatívna vlhkosť vzduchu okolo 85 – 90 %. Pivnica musí byť tmavá, pretože na svetle zemiaky zelenajú a hromadí sa v nich jedovatý solanín. Myslíme na to napríklad pri vetraní, aby na ne pri otvorení okna či dverí nedopadalo svetlo.

Koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler, paštrnák) i červená repa sa ukladajú bez vňate a drobných korienkov (stačí po ich osušení prejsť po koreňoch hrubou rukavicou). Má o niečo vyššie nároky na vlhkosť ako zemiaky, preto sa ukladá do debien s navlhčeným pieskom alebo rašelinou. Korene ukladáme vo vrstvách tak, aby sa navzájom nedotýkali, čo obmedzí šírenie prípadných chorôb. Teplota by mala byť 0 až 2 °C, vlhkosť 90 – 95 %. Keď máme v pivnici málo miesta alebo máme málo piesku či rašeliny, červenú repu dáme do debničiek aj bez nich.

Skladovanie zemiakov
Zemiaky sa zvyknú ukladať vo vrstvách do drevených debien alebo sa len voľne nakopia na podlahe. Foto: Shutterstock

Bez kontroly to nie je ono

Úrodu v skladovej miestnosti sa snažíme pravidelne kontrolovať, približne raz za dva týždne. Stáva sa, že niektorý koreň začne hniť. Odstránime ho čo najskôr, aby sa choroba nerozšírila na ostatné plody. Keď máme koreňovú zelenina uloženú v piesku alebo rašeline, kontrolujeme hlavne vrchnú vrstvu a sledujeme, či piesok nie je príliš suchý alebo mokrý a plesnivý.

Vo všeobecnosti platí, že na začiatku uskladnenia (prvé 2 až 3 týždne) je dobré sledovať úrodu častejšie, pretože ak sú medzi ňou poškodené alebo nahnité kusy, začnú sa kaziť najrýchlejšie. Po vyradení slabších plodov už stačí pravidelná mesačná kontrola.

Prebierka koreňovej zeleniny
Úrodu v skladovej miestnosti sa snažíme pravidelne kontrolovať, približne raz za dva týždne. Foto: Shutterstock

Ako skladovať ovocie

Na skladovanie ovocia sa najlepšie hodí pivnica. Základom je správna teplota, vlhkosť, dostatok tmy a dobré vetranie. Ideálna teplota je 1 až 5 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 85 – 90 %. Ovocie ukladáme do debničiek najlepšie v jednej vrstve, ale dá sa aj vo dvoch vrstvách. Počas skladovania ich pravidelne kontrolujeme a poškodené kusy ihneď odstránime, aby nenakazili ostatné.

Jablká dávame do debničiek podľa odrôd, aby sme vedeli, kedy nastane konzumná zrelosť. Najneskoršie odrody vydržia aj do mája.

Hrušky sú citlivejšie, rýchlejšie mäknú a obyčajne vydržia do dvoch mesiacov. Ukladáme ich podobne ako jablká, ideálne v jednej vrstve. Ázijské hrušky majú tvrdšiu dužinu a vydržia dlhšie než klasické hrušky, podľa odrody 3 – 4 mesiace.

O jablkách a hruškách je známe, že vylučujú etylén. To je hlavný dôvod, prečo ich neskladujeme so zeleninou. Etylén totiž urýchľuje jej klíčenie a vädnutie.

Niekoľko týždňov možno skladovať aj hrozno. Zdravé strapce zavesíme na šnúru alebo položíme na drevené rošty napríklad do dostatočne chladnej a vlhkej pivnice. Stopky strapcov môžeme pred skladovaním namočiť do rozpusteného parafínu alebo vosku, čo bráni vysychaniu a hnednutiu stopky a následne aj bobúľ.

Hurmikaki (kaki) tiež vydržia určitý čas. V chladnej pivnici alebo komore pri teplote 1 – 4 °C a vlhkosti 90 – 95 % vydrží kaki približne 4 až 6 týždňov. Ukladajú sa jednotlivo do debničiek, najlepšie oddelené papierom na pečenie, aby sa neotláčali.

Okrem týchto druhov sa v pivnici dobre skladuje aj dula. V chladnej pivnici alebo komore pri teplote 1 – 2 °C a vlhkosti okolo 85 – 90 % vydrží približne 2 až 3 mesiace a dá sa neskôr použiť na rozvoňanie vianočného interiéru. Dula ešte počas skladovania postupne dozrieva, jej aróma sa zvýrazňuje a plody sú mäkšie a vhodnejšie na spracovanie.

Skladovanie hurmikaki
Hurmikaki sa ukladajú jednotlivo do debničiek, najlepšie oddelené papierom na pečenie, aby sa neotláčali. Foto: Shutterstock

Kapusta, kel, kaleráb

Uchovávame neskoré odrody týchto zelenín, ktoré zberáme tesne pred príchodom mrazov. Napríklad letná kapusta je na uskladnenie vyslovene nevhodná pre vysoký podiel vody. Spoločným základom je chladná, tmavá a dobre vetraná pivnica s teplotou okolo 1 až 2 °C a relatívnou vlhkosťou vzduchu 90 – 95 %.

Kapusta sa skladuje celá, so stopkou a s niekoľkými vrchnými listami, ktoré chránia hlávku pred vysychaním. Ukladáme ju na police, do debničiek, alebo zavesíme za stopky. Hlávky by sa nemali navzájom dotýkať, čím sa znižuje riziko šírenia hniloby.

Kel je na skladovanie o niečo chúlostivejší než kapusta, lebo má jemnejšie listy. Uchováva sa podobne – celé hlávky so zvyškom vonkajších listov, uložené v jednej vrstve v debničkách či na policiach. Spotrebovať by sa mal skôr, keďže vydrží kratšie obdobie, zvyčajne pár týždňov.

Kaleráb skladujeme bez listov, ale môžeme ponechať stopku a korene, ktoré uložíme do vlhkého piesku alebo rašeliny.

Spomínané kapustoviny vydržia vo vhodnom sklade aj niekoľko mesiacov. Samozrejmosťou je pravidelná kontrola.

Skladovanie kapusty
Kapusta sa skladuje celá, so stopkou a s niekoľkými vrchnými listami, ktoré chránia hlávku pred vysychaním. Foto: Shutterstock

Cibuľa a cesnak

Pozor, cibuľa a cesnak predstavujú v skladovaní veľkú výnimku. Neznesú totiž vysokú vzdušnú vlhkosť, naopak, potrebujú výrazne suchšie prostredie, okolo 65 – 70 % a teplotu približne 0 až 4 °C. Vysoká vlhkosť spôsobuje hnitie alebo predčasné klíčenie. Nedávame ich do podzemnej pivnice, ale skôr do garáže alebo chladnej špajze.

Pred uskladnením ich necháme po zbere pár dní až týždeň v tieni, vo vzdušnom priestore, aby sa dosušili. Skladujeme ich v sieťových vreciach, v prepravkách alebo zavesené v pletených vrkočoch. Nemali by byť uložené vo vrstvách, kde by sa dusili, potrebujú cirkuláciu vzduchu. Vhodná je tiež tma a rovnomerná teplota. Cesnak je náchylnejší a nemusí vydržať až do jari. Keď sa začne zhoršovať jeho kvalita, pripravíme si z neho sušený cesnak. Olúpeme ho, nakrájame na tenké plátky a vyschne aj v obytnej miestnosti bez použitia rúry či sušičky. Naproti tomu cibuľa nezriedka vydrží v dobrej kvalite až do jari.

Skladovanie cesnaku v pletených vrkočoch
Cesnak skladujeme v sieťových vreciach, v prepravkách alebo zavesené v pletených vrkočoch. Foto: Shutterstock

Cukety a tekvice

Cukety a tekvice sú síce blízke príbuzné, majú však rozdielnu skladovateľnosť. Cuketa je typicky krátkodobá zelenina, zatiaľ niektoré odrody tekvíc možno uchovať aj celú zimu. Kľúčové je, aby boli dobre vyzreté, bez poranení a neumyté – prirodzený povlak na šupke pomáha proti hnilobe.

Cukety majú tenkú šupku a vysoký obsah vody, preto sa rýchlo kazia. vydržia len 2 až 4 týždne, niekedy aj o niečo viac. Vyhovuje im teplota 8 – 10 °C a vzdušná vlhkosť približne 85 – 90 %. Preto ich uskladňujeme radšej v chladnejšej garáži či špajze, nie vo vlhkej pivnici.

Niektoré tekvice, ako sú maslová, muškátová, hokaido alebo obyčajná veľkoplodá, majú hrubú šupku, ktorá ich chráni pred vysychaním. Zbierajú sa až v plnej zrelosti, keď stonka zdrevnatie a šupka je tvrdá. Uchovávajú sa na suchom, tmavom a vzdušnom mieste pri teplote 10 – 15 °C a nižšej vlhkosti okolo 60 – 70 %, čiže v chodbe do domu alebo v chladnejšej bytovej špajze. Uložíme ich v jednej vrstve na drevené police alebo na slamu tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pri správnych podmienkach vydržia 3 až 6 mesiacov, niektoré odrody dokonca až do jari. Ani pri nich nezabúdame na kontrolu.

Galéria k článku

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku