Stonkový zeler: Záhradná superpotravina a prírodný životabudič, ktorý sa oplatí mať v záhrade

  • 28.02.2024

Stonkový zeler je v našich kuchyniach stále ešte nedoceneným príbuzným buľvového zeleru. Chrumkavé stonky chutia čerstvé, dusené, restované, ale aj varené.

Stonkový zeler
Foto: iStock

Stonkový zeler (Apium graveolens var. dulce)

Aj keď je stonkový zeler jasnou voľbou do polievok aj ako dusená, varená alebo grilovaná príloha k mäsu, netreba zabúdať, že ide najmä o prírodný životobudič. Je to jedna zo záhradných superpotravín.

Čerstvé stonky sa dajú použiť aj na prípravu zeleninového smoothie alebo štiav. Podporujú trávenie, vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a môžu pomôcť aj pri pálení záhy.

Čerstvý zeler je bohatý na vlákninu a vodu, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, E a K. Z minerálnych látok obsahuje draslík, železo, vápnik či horčík. Je ideálny pri chudnutí. Jeho energetická hodnota je 21 kcal.

Pestovanie stonkového zeleru v záhrade
Foto: iStock

Ako ho pestovať

Tak ako buľvový zeler, aj stonkové odrody zeleru je nutné vysievať do sadbovačov pomerne skoro, väčšinou už v polovici februára, najlepšie do skleníka. Drobné semená sa zahŕňajú len tenkou vrstvou výsevného substrátu. Na záhradu sa sadeničky vysádzajú až v druhej polovici mája, keď už nehrozia mrazy.

Zeler je náročný na kvalitu aj hĺbku pôdy. Zemina by mala byť na jeseň vyhnojená kompostom a na jar cereritom. Sadenice vysádzame na slnečné stanovište a pravidelne ich zalievame. Keďže niektoré odrody dorastajú až do výšky okolo 80 cm, prísun vody a živín je nutný. Aby sme stonky vybielili (budú jemnejšie), obalíme ich čiernou textíliou až k listom vo chvíli, keď dorástli do výšky cca 40 cm. Technika prihŕňania pôdou sa dnes už nepoužíva, stopky tak totiž získajú zemitú pachuť.

Pestovanie stonkového zeleru

Výsev: február – marec
Zber: august – október
Rozstupy: 50 x 40 cm

Zber a uskladnenie

Zberajú sa celé listy aj so stonkami odrezaním od koreňa, pričom stonky by mali držať v pevnej ružici.

Čerstvo zozbierané ružice so stonkami skladujeme v igelitovom obale približne týždeň v chladničke. V chladnejšej miestnosti vydržia v dobrom stave približne päť dní.

Nakrájaný stonkový zeler
Foto: iStock

Viete, že…

…ak ružica s listovými stonkami stratí vodu, možno jej chrumkavosť zachrániť ponorením do ľadovej vody?
… dlhé pevné vlákna uložené tesne pod povrchom stoniek pri dlhom varení zmäknú? Dajú sa však odstrániť škrabkou na zemiaky.
…niektoré odrody sú takzvane samobieliace? To znamená, že stonky nie je potrebné kvôli bieleniu zakrývať či baliť do čiernej netkanej textílie.

Naša voľba

Merlin– skorá odroda s tmavozelenými listami na zber od leta do jesene
Nuget– skorá odroda samobieliaceho zeleru so žltozelenými listami
Malachit– samobieliaca poloskorá odroda so sýtozelenými vzpriamenými stonkami

Ako využiť stonkový zeler v kuchyni

Zatiaľ čo silné chrumkavé stonky využijeme do omáčok, polievok aj ako prílohu, koncové lístky používame do zeleninových šalátov a ako čerstvé korenie v polievke.

Polievka zo stonkového zeleru

Na stredne veľké kúsky nakrájame jednu väčšiu cibuľu, jeden umytý stonkový zeler a menšiu cuketu aj so šupkou. Na lyžici rozpusteného masla opražíme tri plátky zázvoru a pridáme nakrájanú zeleninu. Osolíme, okoreníme, zalejeme pol litrom zeleninového vývaru a uvaríme domäkka. Rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme 200 ml smotany na varenie a krátko povaríme.

Polievka zo stonkového zeleru
Polievka zo stonkového zeleru Foto: iStock

Zelerové stonky na masle

Niekoľko dlhých stoniek umyjeme a škrabkou na zemiaky zbavíme dlhých vlákien na povrchu. Nakrájame ich na menšie kúsky a na lyžici masla niekoľko minút restujeme pod pokrievkou do zmäknutia. Nie je nutné ani soliť. Takto pripravené stonky servírujeme ako prílohu k mäsu či k bezmäsitým pokrmom.

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?