Zužitkujte všetko, čo ste si počas roka pripravili na zimu. Posilňujte imunitu svojimi domácimi výrobkami!

  • 27.01.2020

Ocitli sme sa v období, keď na nás číha zlé počasie, mrazivé rána, dlhotrvajúce hmly a striedanie teplôt z jedného dňa na druhý. A to je presne čas, aby sme začali z našich domácich zásob vyťahovať všetky cennosti, ktoré sme si počas roka nachystali práve na takéto zimné obdobie.

Bylinky na drevenom stole, váhy

Nezabudli ste ani na jedného z nasledujúcich domácich pomocníkov, ktorí vám pomôžu udržať dobrú imunitu a pevné zdravie?

Žihľava

Správny záhradkár nenechá nič na náhodu a všetko, čo má v dosahu svojej záhradky (a nielen v nej), rád zužitkuje.

Pozbieraná žihľava v miske, žihľavový čaj, lyžička

Tak poďme pekne poporiadku. Na jar sme začali zbieraním mladej zelenej žihľavy, ktorá je v tom období plná vitamínov. Okrem toho, že sme ju čerstvú využili ako prísadu do jedla a vyrobili sme si žihľavový sirup, nezabudli sme ani na sušenie tohto zeleného skvostu na podporu imunity. Teraz si z nej môžeme pripraviť lahodný žihľavový čaj.


Prečítajte si viac v článku Sila žihľavy v jarnom období je obrovská.

Lipa

Lipový čaj

Ďalším výborným čajom, ktorým zaženieme prvé príznaky choroby, je lipový čaj. Ak ste si nazbierali lipu na čaj a inšpirovali sa ešte aj naším článkom, možno v domácich zásobách nájdete aj lipový sirup, ktorý chutí naozaj úžasne. Pokojne si ním môžete svoj lipový čaj dochutiť.

Ako vyťažiť z lipy čo najviac si prečítate v článku 4 spôsoby, ako využiť lipu.

Nechtík

Sušený nechtík lekársky

Pri bylinkách stále zostaneme. Keďže ich má každý záhradkár neúrekom, nasušili sme si aj veľmi užitočný nechtík lekársky. Okrem toho, že nám nádherne spestruje záhradu takmer celé leto, pripravili sme si z neho okrem typickej nechtíkovej mastičky aj prísadu do polievky, ktorá nám ju krásne zafarbila do zlatista. Samotný čaj z nechtíka je mierne horkastý, no o to viac vitamínov v sebe skrýva.

Spoznajte 5 dôvodov, prečo si nechtík vysiať do vlastnej záhrady.

Smrek

Smrekové výhonky zasypané cukrom

V máji sme sa na prechádzke ihličnatým lesom zastavili pri smrekových púčikoch. Ako ste si iste mohli všimnúť, majú veľmi intenzívnu vôňu, ktorá spája prvky živice a akoby citrónovú arómu dokopy. Smrekové púčiky sme naložili do cukru a vznikol nám úžasný sirup podľa tradičného receptu našich starých mám. Smrekové púčiky totiž obsahujú mnohonásobne viac vitamínu C než citrusové plody. Nezabudli sme ani na živicu, z ktorej sme malým experimentovaním vyrobili živicovú mastičku.

Návod na výrobu smrekového sirupu nájdete v našom článku Využite bohatsvo ihličnatých lesov: Vyrobte si liečivý smrekový sirup a živicovú masť.

Materina dúška

Materina dúška, vrecúška naplnené materinou dúškou

Pokračovali sme zberom drobnej bylinky obľubujúcej slnečné kopčeky na lúkach, materinou dúškou. Jej nádherná, priam medová vôňa láka okrem hmyzu aj vyrábať domáci sirup. Usušenú bylinku sme okrem zásob na zimu použili ešte aj ako voňavú náplň do malých vankúšikov, ktoré nám túto liečivku pripomínajú vždy tam, kde si ich položíme.

Uvarte si sirup z materinej dúšky podľa nášho návodu. Nájdete ho v článku Ako si odložiť vôňu a chuť materinej dúšky na zimné mesiace.

Bylinkami k dobrej imunite

Rôzne druhy sušených liečivých byliniek

Sušením tých najrôznejších kvetov a byliniek získavame rôzne čaje na zimu. Oplatí sa spomenúť si na všetky zdraviu prospešné liečivé rastliny, ktoré sa dajú nazbierať v okolí. Nezabudli sme na jarné prvosienky, podbeľ, alchemilku, žihľavu, lipu, pokračovali sme listami jahody lesnej a ostružiny, nazbierali sme si kvety ďateliny, prvosienky a nechtíka. Letný zber levandule nám oživil netypickým levanduľovým čajom všetky chuťové poháriky a tiež sme si usušili bylinky v podobe veľmi zdravej šalvie, mäty alebo medovky. Kombinácia všetkých uvedených rastlín nám dáva priestor na výber liečivých čajov podľa aktuálnej chuti a rôznych zdravotných problémov.

Ak práve nie ste skúsení bylinkári, malé rady môžete nájsť aj v našom článku o bylinkových zmesiach:  Tipy a triky: Domáce bylinkové zmesi.

Baza čierna

Baza čierna, sirup z bazových bobúľ, šťava z bazy

Začiatkom leta sa začala pre záhradkárov sezóna prvých džemov. Na podporu imunity počas zimného obdobia je ako stvorený džem z bobúľ bazy čiernej. Jeho príprava dá trochu zabrať, no výsledok stojí za to. Ak ste si vyrábali džem alebo protichrípkové želé z bazy čiernej, iste ho nájdete odložené v komore. Využiť ho môžete aj ako sladidlo do ovocných čajov. Tie by ale nemali byť príliš horúce, aby zostali zachované všetky cenné látky.

Neviete, ako vyrobiť spomínané protichrípkové želé? Postup nájdete v článku Liečivý džem z jedovatých bobúľ.

Arónia

Arónia, džem z arónie

O niečo menej sa v záhradách pestuje arónia. Malé čierne bobule sa podobajú baze, no sú v porovnaní s ňou o niečo väčšie. Rovnako ako z bazy, aj z arónie sa dá pripraviť chutný zdravý džem, marmeláda či sirup. Ak počas studených zimných večerov radi maškrtíte, nezabudnite si vytiahnuť zásoby sušenej arónie. Vitamíny v takejto forme vám dodajú dostatok energie na ďalšie sychravé mrazivé dni.

Viac o tomto ovocí sme napísali v článku Arónia: Zdravie, ktoré sa zmestí aj do menších záhrad.

Šípky

Šípky

Jeseň ponúka tiež veľa možností na vytvorenie zdravých zásob na zimu. Napríklad také šípky. Okrem sušenia na šípkový čaj sme z nich vyrábali sirup a džem. Šípky sú veľkým zdrojov vitamínu C, takže nezabudnite ani na ne.

Občas sa však stane, že šípky nesprávne vysušíme. Aby ste predišli chybám, prečítajte si, ako ich správne sušiť a využiť: Sezóna šípok je tu. Ako ich správne sušiť a využiť?

Rakytník

Rakytníková šťava v modrom hrnci, v pohári a fľaši na stole

Čoraz viac pestovaný rakytník sme si spolu zamrazili, pamätáte? Tieto drobné bobuľky sú obrovskou vitamínovou bombou. Či už ste si vyrobili rakytníkové želé, zamrazili celé bobule alebo zamrazili rakytníkovú šťavu vo formičkách na ľad, teraz je ten správny čas na ich konzumáciu v boji s chrípkou.

Viac nápadov na využitie rakytníka nájdete v článku 5 tipov ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade.

Orechy v mede

Orechy v mede

Sladkou bodkou na záver sú orechy v mede. Túto sladkú zdravú dobrotu sme si pripravovali v sezóne zberu vlašských orechov. Tie obsahujú cenné omega mastné kyseliny, ktoré potrebuje predovšetkým náš mozog. Počas dlhých zimných večerov nás vďaka orechom prejdú melancholické stavy, navyše si medom plným antioxidantov osladíme život.

Ak si chcete orechy v mede pripraviť, postup nájdete v článku Naštartujte svoj mozog pochúťkou z vlašských orechov.

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku