Základy pestovania portulaky: Kedy ju vysievať, ako využiť šťavnaté listy a kto by ju nemal jesť?

Portulaka je jedinečná a u nás stále málo poznaná zelenina, ktorá zaujme svojimi sukulentnými listami. V divej podobe zvykne rásť v záhrade aj ako nechcená burina, v záhone si však vypestujeme aj jej vzpriamene rastúcu formu.

Základy pestovania portulaky v záhrade
Portulaka je jedinečná a u nás stále málo poznaná zelenina. Foto: Shutterstock

Túto chrumkavú, šťavnatú a kyselkavú zeleninu jedli už naše prababičky. Na nejaké obdobie sa na ňu zabudlo a v súčasnosti ju znovu objavujeme. Chutí najlepšie, kým ešte nekvitne, preto ju vysievame v niekoľkých za sebou idúcich vlnách s odstupom troch týždňov.

Výživová hodnota

Energetická hodnota je približne 35 kcal. Čerstvá vňať obsahuje zásobu vápnika, draslíka, horčíka a fosforu. Je to vyhlásený zdroj omega-3 mastných kyselín.

Portulaka má aj mnoho liečivých účinkov. Pôsobí proti kašľu, zápalom, infekciám či opuchom v ústnej dutine. Kvôli obsahu šťaveľanov (oxalátov) by ju však nemali konzumovať osoby s obličkovými kameňmi.

Vedeli ste, že…

  • Vňať s listami získa po vytvorení kvetov mierne pikantnú chuť? Tá však nemusí každému vyhovovať.
  • Puky portulaky sa nakladajú do nálevu podobne ako kapari?
  • Portulaku môžeme pestovať ako jedlý zelený mulč v zeleninovej záhrade? Stačí ju vysiať medzi zeleninu pestovanú v širších riadkoch, napríklad pod ružičkový kel, brokolicu alebo napríklad pór či cesnak.

Ako pestovať portulaku

Portulaka je jednoročná zelenina. Jej pestovanie je pomerne jednoduché. Napokon, môžeme sa s ňou stretnúť aj vo voľnej prírode, i keď nepatrí medzi naše pôvodné druhy. Najlepšie rastie na slnečnom stanovišti s dobre vyhnojenou a priepustnou pôdou. Ak by sme ju chceli pestovať na ťažkej pôde, primiešame do nej piesok. Pred výsevom pôdu obohatíme kompostom.

Semená kultúrnej formy vysievame do riadku alebo aj na plochu od jari do konca letných prázdnin do hĺbky päť centimetrov. Husté výsevy jednotíme na vzdialenosť okolo desať centimetrov. Rastliny zaštipujeme, aby sa husto rozvetvili.

Portulaka sa dá veľmi dobre pestovať aj v kvetináči na okennom parapete. Kvetináč by mal mať väčší objem, rast je v ňom bujnejší. Vďaka sukulentným listom znesie aj pomerne vysoké letné teploty.

Portulaka zeleninová
Pestovanie portulaky je pomerne jednoduché. Foto: iStock

Kedy zbierať portulaku

Čerstvú vňať zberáme od jari do jesene. Krátke olistené výhony sa dajú zberať už štyri týždne po výseve. Z jednej rastliny sú možné tri, štyri zbery čerstvých výhonkov, až kým nezačne kvitnúť.

Uskladnenie v chlade

Zberáme ju v takom množstve, aby sme ju mohli spracovať čerstvú. Niekoľko dní vydrží v igelitovom obale v chladničke. Väčšie množstvá sparíme horúcou vodou, rozmixujeme zamrazíme (na spôsob listového špenátu), prípadne naložíme do sladkokyslého nálevu a sterilizujeme (ako uhorky).

Pestovanie portulaky

Výsev:  apríl – august
Zber: máj – október
Rozstupy: 10 × 15 cm

Naša voľba

  • Portulaca oleracea – divo rastúca forma s poliehavým rastom, tiež sa dá konzumovať
  • Portulaca oleracea var. sativa – kultúrna forma so vzpriamenejším rastom
  • Portulaca oleracea var. aurea – v Anglicku hojne pestovaná odroda so žltými listami, náchylnejšia na nízke teploty
  • Portulaca grandiflora – okrasná letnička s pestrofarebnými kvetmi, nekonzumujeme

2 spôsoby, ako ju pripraviť

Portulaka je skvelá v zeleninových šalátoch, polievkach, sterilizovaná v sladkokyslom náleve aj ako príloha k mäsu pripravená na spôsob špenátu.

Ovocný šalát s portulakou

Zrelé broskyne či nektárinky nakrájame na osminky, dáme na tanier. Po obvode ozdobíme tromi hrsťami výhonkov portulaky, pridáme niekoľko lieskových orieškov a zľahka zakvapkáme olejom z lieskovcov.

Ovocný šalát s portulakou
Listy portulaky sú skvelé aj v ovocných a zeleninových šalátoch. Foto: Shutterstock

Vaječná omeleta s portulakou

Menší zväzok portulaky opláchneme v studenej vode a necháme oschnúť. Nakrájame ho na menšie kusy. V hrnčeku rozšľaháme 4 vajcia, osolíme, okoreníme. Na panvici na masle zľahka orestujeme jednu menšiu nakrájanú cibuľu. Posypeme portulakou a zalejeme rozšľahaným vajcom. Na miernom plameni dosmažíme.

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku