Zdravie z prírody: 4 októbrové liečivky, ktoré si ešte stíhate nazbierať

  • 14.10.2019

Slnečná jeseň priam nabáda na príjemnú prechádzku v prírode. Nazbierajte si pri tej príležitosti tieto liečivky a pripravte si odvary, tinktúry, či dokonca likér.

Brusnice v poháriku na stole s ihličím

Púpava lekárska (Taraxacum officinale)

Korene zbierame skoro na jar alebo koncom leta až na jeseň. Očistené sušíme pri teplote 50 °C. Obsahujú horčiny, triesloviny, fytoncídy, vitamíny, minerály a inulín, ktorý pomáha pri metabolizme cukru šetriť inzulín diabetikom.

Povzbudzujú produkciu tráviacich štiav a pomáhajú pri zápale žalúdočnej sliznice. Zlepšujú funkciu žlčníka, pečene a slinivky. Znižujú cholesterol a tlmia zápaly močových ciest. Sušený koreň sa používa aj ako pomocný liek pri leukémii.

Koreň púpavy

Ruža šípková (Rosa canina)

Zbierame plody, čiže šípky tohto aj mnohých ďalších druhov, ktoré sú typické vysokým obsahom vitamínu C, a to od 750 až do 3 000 mg % s prímesou ďalších bioaktívnych látok. Vplyvom prítomných ochranných látok je vitamín C veľmi stály a mimoriadne účinný, a to až 5-krát viac ako syntetický vitamín.

Plody zbierame po úplnom dozretí, kým ešte nie sú namrznuté a sušíme pri teplote maximálne 40 °C. Obsahujú aj provitamín A, vitamíny K a skupiny B, kyselinu citrónovú, jablčnú, nikotínovú, slizy, rutín, silice a minerály. V semenách sa nachádza aj vitamín E. Šípky používame pri horúčkach, nachladnutí, chrípke, infekciách, únave. Sú potopudné a močopudné. Pomáhajú pri zápaloch urogenitálneho traktu, pri obličkovom piesku. Význam majú aj pri spevňovaní žilnej steny. Zlepšujú vstrebávanie železa a brzdia vývoj aterosklerózy.

Šípky v sklenenom pohári

Brusnica obyčajná (Vaccinium vitis-idaea)

Zbierame listy hlavne na jar a plody koncom leta a na jeseň. Listy obsahujú glykozidy, triesloviny, organické kyseliny a dobrú dávku horčíka. Plody obsahujú podobné látky a navyše sacharidy, antokyany, karotenoidy, pektíny, vitamín C. Listy pôsobia dezinfekčne na močové ústrojentsvo, protizápalovo, zvierajúco a plody navyše aj ako diuretikum. Dôležitou aktívnou zložkou plodov sú tzv. proantokyanidíny, ktoré sa viažu na povrch baktérií, čím zabraňujú ich prichyteniu sa na epitelové bunky močových ciest. S liečbou treba začať čo najskôr. Jedinci citliví na uroinfekcie ich môžu užívať i preventívne.

Brusnice v dlaniach

Brusnice majú aj silný antioxidačný účinok, a preto redukujú riziko aterosklerózy a zvyšujú aj hladinu dobrého HDL cholesterolu. Keďže účinné liečebné zložky brusníc sú citlivé na teplo, nepoužívame tepelnú úpravu, ale maceráciu za studena. Osemhodinový macerát necháme len prejsť niekoľkosekundovým varom a ochladíme.

Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna)

Na jar sme zbierali kvety a listy hlohu, ktoré sú účinné na mnohé srdcové a obehové problémy, teraz nám príroda ponúka jeho plody hložinky. Ich účinok je veľmi podobný. Dajú sa sušiť alebo ich za surova spracujeme na vhodné výťažky, prípadne si vyrobíme lekvár.

Hloh

Recepty z októbrových liečiviek

Púpavový likér na chudnutie

150 g sušeného a drveného koreňa púpavy dáme do pollitrovej fľaše ražnej pálenky a za občasného potrepania necháme 2 týždne lúhovať, precedíme, vylisujeme. Denne pijeme polovicu štamperlíka pred obedom a pred večerou.

Púpavový odvar na boľavé kĺby

2 lyžičky podrvených listov a koreňov púpavy zalejeme šálkou studenej vody, uvedieme do varu a krátko povaríme. Necháme lúhovať 10 minút a scedíme. Počas kúry pijeme 4 až 6 týždňov 3 šálky denne. Pomáha pri chronických bolestiach spôsobených artrózou, reumou i dnou.

Púpavový koreň a kvet na stole

Šípkový čaj

Sušené šípky podrvíme tesne pred použitím. Z vody, ktorou ich chceme zaliať, najprv krátkym varom „vypudíme“ kyslík. Na 2 lyžičky podrvených šípok nalejeme šálku prevarenej vody a necháme 15 minút lúhovať. Pijeme 3- až 4-krát denne, alebo čaj aj kloktáme. Ak použijeme šípky zbavené jadierok a chĺpkov, tak zostatok šípkoviny z čaju zjeme.

Šípkový čaj

Antioxidačný šípkový prášok

Zmierňuje bolesť pri kĺbovom reumatizme a pri bolestiach chrbtice tým, že blokuje zápalové procesy poškodzujúce chrupavkové tkanivo. Celé sušené šípky aj s ich vnútorným obsahom najemno zomelieme. Užívame 2-krát denne pol lyžičky a zapijeme vodou.

Protizápalové brusnice

Plody brusníc presušíme a jemno pomelieme. Prášok užívame 3-krát denne za špic noža po jedle. Užíva sa proti zápalom močových ciest i čriev, najdlhšie 2 mesiace.

Brusnicová šťava

Brusnicová šťava

Používa sa ako prevencia a liečba infekcií močových ciest. 5 dielov rozdrvených brusníc zmiešame s 1 dielom cukru a pod pokrievkou necháme do rána stáť. Potom za studena prelisujeme a uložíme do chladu. Vhodnú dennú dávku 100 ml neprekračujeme, pretože obsahuje kyselinu šťavelovú.

Hlohová srdečná tinktúra

1 diel rozdrvených hložiniek zmiešame so 4 dielmi ražnej pálenky alebo 40 – 60 % alkoholu a necháme lúhovať 3 týždne za občasného pretrepania. Scedíme a každý deň užijeme 20 kvapiek.

Tinktúra z hlohu

Srdcový kombinovaný hlohový likér

Do sklenenej nádoby dáme 200 g hložiniek, 1 – 2 hrste medovkových listov, 1 škoricovú tyčinku, 100 g cukru. Všetko zalejeme 700 ml 32 % vodky a lúhujeme 6 týždňov. Precedíme, necháme pár týždňov odpočívať a denne užívame 1 až 2 štamperlíky.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?