Vysušte si šípky na prášok: Ako na to a kde všade ho využijete?

  • 08.11.2023

Šípky dozrievajú koncom leta až začiatkom jesene. Najvhodnejším obdobím na ich zber je október – november, ideálne v lese alebo ďalej od frekventovaných ciest. Zbierame ich, keď sú plody červené, zrelé a tvrdé.

Domáci šípkový prášok a jeho využitie ako čaj
Foto: Andrea Párkányová

Šípky sú známe vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je niekoľkonásobne väčší ako v citróne a citrusových plodoch. Okrem toho obsahujú veľa magnézia, ktorý je účinný na srdcovo-cievne ochorenia, znižujú krvný tlak, prečisťujú obličky, posilňujú imunitný systém a pôsobia antidepresívne. Šípky pomáhajú v boji proti prechladnutiu, chrípke a únave, hlavne v období chrípok.

Svojej farbe vďačia lykopénu – rastlinnému farbivu, ktoré patrí medzi karotenoidy, a zahŕňa aj známy betakarotén, podporujúci zdravý zrak a pokožku. Karotény, červené alebo oranžové farbivá, sa vyskytujú v rôznych rastlinných tkanivách a vďaka nim majú plody, medzi nimi aj šípky, červenkasté sfarbenie. Lykopén má tiež silné antioxidačné vlastnosti.

Zber šípok na sušenie
Zber šípok na sušenie Foto: Andrea Párkányová

Ako si vyrobiť šípkový prášok

Zo šípok si môžeme vyčarovať všakovaké dobroty. Kým džemy a čaje z nich sú veľmi osvedčené a chutné, tepelným spracovaním strácajú veľa vitamínu C. Starostlivo vysušené šípky si však uchovajú všetky cenné živiny a týmto spôsobom sa z nich dá vyrobiť aj prášok.

Šípky očistíme od stopiek a kvetných zvyškov. Mäkké, zvráskavené alebo zhnednuté plody zo zberu odstránime. Existuje niekoľko spôsobov sušenia.

Prvým je nazbierané šípky rozrezať, vydlabať semienka (pozor na drobné chĺpky – pichajú) a nechať ich voľne sušiť na papieri na pečenie, použiť sušičku ovocia alebo rúru. Teplota by nemala presiahnuť 50 stupňov, pretože vitamín C je veľmi citlivý na vysokú teplotu a pod jej vplyvom sa rýchlo znehodnocuje. Táto metóda je časovo náročnejšia.

Druhou metódou je nechať šípky vcelku, rozmixovať ich a následne usušiť. A tretím spôsobom je usušiť ich  vcelku a potom rozmixovať. Zaujímavosťou je, že semienka pri mixovaní zostanú celé.

Akonáhle sú šípky vysušené, rozmixujeme ich v mixéri alebo v mlynčeku na kávu na prášok, ktorý preosejeme cez jemné sitko. Semienka, ktoré zostanú v sitku, môžeme tiež využiť. Sú prospešné pri liečení močových ciest a obličkových kameňov. Stačí dve lyžičky semienok zaliať 250 ml vriacej vody. Čaj má močopudný účinok.

Šípkové semienka
Šípkové semienka Foto: Andrea Párkányová

Kde použiť a ako skladovať šípkový prášok

Prášok sa používa na dozdobenie rôznych dezertov, ako prísada do domácich džemov, kompótov, sirupov, olejov či omáčok. Môžeme ho zaliať vriacou vodou a pripraviť z neho čaj alebo jednoducho rozmiešať s vodou a vypiť. Ďalej je možné z neho pripraviť rôzne osviežujúce nápoje, pridať do smoothies, jogurtu alebo zmiešať s medom, kde je chránený pred oxidáciou.

Uchovávame ho dobre uzavretý na suchom a chladnom mieste, najlepšie v sklenených pohároch. Neodporúča sa skladovať dlhšie ako jeden rok.

Šípkový prášok na ozdobenie dezertov
Šípkový prášok ako zdravá ozdoba dezertov Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

  • Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?