Vysušte si šípky na prášok: Ako na to a kde všade ho využijete?

  • 08.11.2023

Šípky dozrievajú koncom leta až začiatkom jesene. Najvhodnejším obdobím na ich zber je október – november, ideálne v lese alebo ďalej od frekventovaných ciest. Zbierame ich, keď sú plody červené, zrelé a tvrdé.

Domáci šípkový prášok a jeho využitie ako čaj
Foto: Andrea Párkányová

Šípky sú známe vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je niekoľkonásobne väčší ako v citróne a citrusových plodoch. Okrem toho obsahujú veľa magnézia, ktorý je účinný na srdcovo-cievne ochorenia, znižujú krvný tlak, prečisťujú obličky, posilňujú imunitný systém a pôsobia antidepresívne. Šípky pomáhajú v boji proti prechladnutiu, chrípke a únave, hlavne v období chrípok.

Svojej farbe vďačia lykopénu – rastlinnému farbivu, ktoré patrí medzi karotenoidy, a zahŕňa aj známy betakarotén, podporujúci zdravý zrak a pokožku. Karotény, červené alebo oranžové farbivá, sa vyskytujú v rôznych rastlinných tkanivách a vďaka nim majú plody, medzi nimi aj šípky, červenkasté sfarbenie. Lykopén má tiež silné antioxidačné vlastnosti.

Zber šípok na sušenie
Zber šípok na sušenie Foto: Andrea Párkányová

Ako si vyrobiť šípkový prášok

Zo šípok si môžeme vyčarovať všakovaké dobroty. Kým džemy a čaje z nich sú veľmi osvedčené a chutné, tepelným spracovaním strácajú veľa vitamínu C. Starostlivo vysušené šípky si však uchovajú všetky cenné živiny a týmto spôsobom sa z nich dá vyrobiť aj prášok.

Šípky očistíme od stopiek a kvetných zvyškov. Mäkké, zvráskavené alebo zhnednuté plody zo zberu odstránime. Existuje niekoľko spôsobov sušenia.

Prvým je nazbierané šípky rozrezať, vydlabať semienka (pozor na drobné chĺpky – pichajú) a nechať ich voľne sušiť na papieri na pečenie, použiť sušičku ovocia alebo rúru. Teplota by nemala presiahnuť 50 stupňov, pretože vitamín C je veľmi citlivý na vysokú teplotu a pod jej vplyvom sa rýchlo znehodnocuje. Táto metóda je časovo náročnejšia.

Druhou metódou je nechať šípky vcelku, rozmixovať ich a následne usušiť. A tretím spôsobom je usušiť ich  vcelku a potom rozmixovať. Zaujímavosťou je, že semienka pri mixovaní zostanú celé.

Akonáhle sú šípky vysušené, rozmixujeme ich v mixéri alebo v mlynčeku na kávu na prášok, ktorý preosejeme cez jemné sitko. Semienka, ktoré zostanú v sitku, môžeme tiež využiť. Sú prospešné pri liečení močových ciest a obličkových kameňov. Stačí dve lyžičky semienok zaliať 250 ml vriacej vody. Čaj má močopudný účinok.

Šípkové semienka
Šípkové semienka Foto: Andrea Párkányová

Kde použiť a ako skladovať šípkový prášok

Prášok sa používa na dozdobenie rôznych dezertov, ako prísada do domácich džemov, kompótov, sirupov, olejov či omáčok. Môžeme ho zaliať vriacou vodou a pripraviť z neho čaj alebo jednoducho rozmiešať s vodou a vypiť. Ďalej je možné z neho pripraviť rôzne osviežujúce nápoje, pridať do smoothies, jogurtu alebo zmiešať s medom, kde je chránený pred oxidáciou.

Uchovávame ho dobre uzavretý na suchom a chladnom mieste, najlepšie v sklenených pohároch. Neodporúča sa skladovať dlhšie ako jeden rok.

Šípkový prášok na ozdobenie dezertov
Šípkový prášok ako zdravá ozdoba dezertov Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

  • Ahojte, kedy zbierate šípky? Niekto hovorí že pred prvým mrazom, niekto že tesne…

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?