Pleseň, hniloba, zmäknuté jabĺčka? Zistite, čo prezrádza, že zásoby volajú o pomoc

Záhrada síce cez zimu odpočíva, no s prvým snehom starosti nekončia. Práve vtedy, keď vy konečne spomalíte a s hrnčekom čaju obdivujete poličky plné zaváranín, úrody jabĺk a debničiek so zeleninou, prichádza menej príjemná realita: zima je pre škodcov a plesne ako Black Friday – všetko chcú, všade sa tlačia a nič ich nezastaví.

Nástrahy pri zimnom skladovaní úrody
Zásoby uskladnenej úrody treba pravidelne kontrolovať. Foto: Shutterstock

Kto a čo všetko vám vie počas zimy rozhádzať zásoby rýchlejšie, než stihnete povedať „kde je ten džem, čo som tu mal“?

1. Hlodavce

Myši a potkany si nikdy neberú servítku pred ústa. Keď nájdu otvorené dvere do špajze alebo garáže, prídu sa pozrieť, či ste im náhodou nepripravili nejaký sezónny bufet. A verte mi – ak máte orechy, zemiaky, jabĺčka alebo len zabudnutú tašku so semenami, ich oči sa rozžiaria ako vianočné svetielka.

Ako spoznáte, že sú u vás na návšteve?

Drobné bobky, podozrivo ohryzené jablká, šušťanie v kútoch alebo rozhrabané debničky. Jednoducho – keď to vyzerá, že niekto oslavoval Silvestra vo vašej špajze bez vás, pravdepodobne to boli oni.

Ako tomu predísť?

Tesnenie dverí je základ, rovnako aj uzatvárateľné nádoby. Skladujete zásoby na miestach, kde je priveľa dier a škár? Pripravte sa na to, že hlodavce do nich vlezú tak rýchlo, že by im to závidel aj majster únikových trikov Houdini.

Tip odborníkov

Odborníci na deratizáciu odporúčajú kombináciu viacerých pascí, nie len jednu. Myši sa totiž dokážu vyhnúť pasci, ktorú už „prečuchal“ ich kolega. Ideálne je použiť mechanické pasce v rohoch miestnosti a k nim aromatické repelenty na báze mätového oleja. A pozor, ak necháte v špajze len trošku rozsypaného maku či ryže, je to pre myši signál: voľný vstup.

Hlodavce v špajze
Drobné bobky či podozrivo ohryzené jablká sú signálom, že k vám zrejme zavítali hlodavce. Foto: Shutterstock

2. Potravinové mole

Možno sa vám zdá, že jedna malá sivá motýlica nie je žiadna dráma. Omyl! Táto nenápadná potvorka vám dokáže narobiť viac škôd ako celá partia myší. Mole milujú múku, cestoviny, orechy, sušené ovocie – skrátka všetko, čo bežne nepovažujeme za rizikové.

Čo robia?

Samičky nakladú vajíčka priamo do potravín, a kým si to všimnete, máte doma vychovanú generáciu lariev, ktoré sa stravujú vašimi zásobami. A povedzme si na rovinu: to nechce nikto.

Ako sa brániť?

Sklenené vzduchotesné nádoby sú vaši najlepší kamaráti. Navyše, odporúčam preventívne kontrolovať nové balenia – mole si totiž často nosíme domov rovno z obchodu. Takže ak sa vám zdá, že múka akosi žije vlastným životom, už poznáte dôvod.

Tip odborníkov

Entomológovia radia používať feromónové lapače, ktoré účinne znížia populáciu samčekov. Tým prerušia cyklus rozmnožovania. A ešte drobnosť: ak skladujete orechy, dajte ich na 5 až 7 dní do mrazničky. Zničíte tým larvy aj vajíčka, ktoré sú voľným okom neviditeľné.

Potravinové mole
Mole milujú múku, cestoviny, orechy aj sušené ovocie. Foto: Shutterstock

3. Chrobáky a roztoče

Znie to zvláštne, ale áno: fazuľa dokáže byť „živá“. Teda nie sama o sebe, ale kvôli chrobákom, ktorí si v nej radi urobia wellness pobyt. A ak ste si všimli, že vo vrecku so strukovinami máte „piesok“, ktorý sa záhadne hýbe, je načase priznať si, že máte doma nepozvaných hostí aj v suchých potravinách.

Ako sa to stane?

Chrobáky a roztoče sa dostanú do potravín ešte pred uskladnením, no rozmnožia sa najmä tam, kde je teplo, tma a pokoj. Čiže vo vašej špajze.

Ako im zabrániť?

Jednoducho a prekvapivo účinne: všetky strukoviny dajte pred uskladnením na 48 hodín do mrazničky. Tým zničíte vajíčka aj larvy. A hlavne – kupujte len toľko, koľko reálne zjete, nie zásoby na tri roky dopredu.

Tip odborníkov

Potravinári odporúčajú ešte jeden trik: suché potraviny uchovávajte pri teplote do 18 °C. Pri vyšších teplotách sa totiž skladoví škodcovia množia extrémne rýchlo. Ak máte špajzu teplú ako obývačku, od chrobákov sa skrátka neukryjete.

Chrobáky v špajze
Chrobáky a roztoče sa dostanú do potravín ešte pred uskladnením. Foto: Shutterstock

4. Plesne

Plesne sa objavia vždy, keď nemáte poriadok, to platí aj v pivnici či v špajze. Zemiaky, jablká, cibule – to všetko začne plesnivieť, ak im doprajete vlhko a nedostatok vzduchu. A ak sa vám zdá, že stačí jeden plesnivý zemiak vyhodiť, ste na omyle. Plesne sú rýchlejšie, než sa zdá a sú i tam, kde ich ešte nemusíte vidieť.

Prečo vznikajú?

Najčastejšie kvôli vlhkosti, teplejšej pivnici alebo poškodenej úrode. Stačí jedna malá ranka na jablku a máte po zásobách.

Ako tomu predísť?

Kontrolujte úrodu pravidelne, skladujte ju v drevených debničkách a vetrajte. Plastové boxy síce vyzerajú prakticky, vlhkosť v nich uviazne ako v saune.

Tip odborníkov

Odborníci na skladovanie úrody odporúčajú udržiavať vlhkosť v pivnici medzi 85 až 90 % pri teplote 2 až 4 °C. Je to ideálna kombinácia pre koreňovú zeleninu, ale stále dostatočne nepríjemné prostredie pre plesne. A ešte jeden ťahák: pravidelné kontrolovanie úrody raz za 10 až 14 dní znižuje riziko plesní až o polovicu.

Plesne na skladovaných zemiakoch
Ak sa vám zdá, že stačí vyhodiť jeden plesnivý zemiak, ste na omyle. Foto: Shutterstock

5. Kvasenie zaváranín

Domáce zaváraniny sú poklad, ale len vtedy, keď ich sterilizácia prebehla tak, ako mala. Stačí jedno staré viečko alebo nedostatočne silný cukrový či slaný nálev a pohár sa začne správať ako experiment z hodiny chémie.

Ako to spoznáte?

Vyduté viečko, bublinky, syčanie pri otvorení… alebo pach, ktorý vám veľmi presne napovie, že toto už nepatrí na taniere, ale do koša.

Čo robiť?

Nebojte sa toho – jednoducho zaváraninu vyhoďte. Nekompromisne. Experimenty s fermentovaným džemom neprinášajú kulinárske zážitky, iba žalúdočné problémy.

Tip odborníkov

Technológovia radia jedno pravidlo: ak zaváranina nebola sterilizovaná pri stabilnej teplote aspoň 90 °C po dobu minimálne 20 minút, vždy existuje riziko kvasenia. Nešetrite tiež na viečkach – tie staré môžu mať mikropoškodenia, ktoré voľným okom nevidíte.

Kvasenie a plesnivenie zaváranín
Stačí jedno staré viečko alebo nedostatočne silný cukrový či slaný nálev a pohár sa začne správať ako chemický experiment. Foto: Shutterstock

6. Hniloba koreňovej zeleniny

Koreňová zelenina je nenáročná, ale nie nezničiteľná. Ak je v pivnici príliš teplo alebo príliš vlhko, začne hniť rýchlejšie, než si všimnete. A hniloba je zákerná v tom, že sa šíri zo zeleniny na zeleninu ako nepozvaný hosť po oslave.

Ako to vzniká?

Buď ste uložili zeleninu mokrú, alebo ju nedostatočne prezreli. Niekedy stačí jedna poškodená mrkva a o týždeň máte polovicu debničky nepoužiteľnú.

Riešenie?

Raz za týždeň skontrolujte zásoby, vytrieďte poškodené kusy a udržiavajte stabilnú chladnú teplotu. A verte mi – tých pár minút mesačne vám ušetrí veľa nervov aj veľa jedla.

Tip odborníkov

Skúsení skladníci radia ukladať koreňovú zeleninu do vlhkého piesku alebo pilín. Znižuje to straty z hniloby a pomáha udržať prirodzenú vlhkosť zeleniny. A ak máte pivnicu pri dome, sledujte teplotu. Optimum je okolo 1 až 3 °C.

Hniloba koreňovej zeleniny
Koreňová zelenina je síce nenáročná, ale aj tú treba kontrolovať. Foto: Shutterstock

Ako ochrániť zásoby pred zimnými pohromami?

  • Vetrajte pivnicu aj špajzu.
  • Skladujte len zdravé a suché plody.
  • Používajte drevené debničky, nie plastové.
  • Raz mesačne si urobte „revíznu obhliadku“.
  • Sypké potraviny dajte do skla.
  • Skontrolujte škáry, dvere a tesnenia.

Špajzový kalendár

Odborníci odporúčajú viesť si malý „špajzový kalendár“. Raz mesačne si naplánujte kontrolu, aby ste nič neprehliadli. A ešte jedna rada profesionálov zo skladov ovocia: nikdy neskladujte jablká s hruškami či zeleninou. Uvoľňujú etylén, ktorý zrýchľuje dozrievanie, a tým pádom aj kazenie.

Tabuľka Podmienky skladovania ovocia a zeleniny
Tabuľka: Podmienky skladovania ovocia a zeleniny

Ak skladujete koreňovú zeleninu a zemiaky v domovej pivnici, udržiavajte teplotu blízko od 0 °C do asi 5 °C a vysokú vlhkosť (približne 85 až 95 %). Ovocie ukladajte samostatne. Takto vám dlho vydržia zásoby – bez plesní, hniloby či predčasného klíčenia.

Galéria k článku

Text: Sabína Zavarská
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: extension.missouri.edu/publications/mp562, www.uaf.edu, extension.umn.edu, www.hutchinsfarm.com

Diskusie na tému článku