Atlas
Tmavé škvrny na plodoch plodovej zeleniny (škvrny na paradajkách, škvrny na paprike, hniloba špičiek plodov)
Tmavé škvrny na špičkách plodoch rajčín, alebo škvrny na paprike môže spôsobovať nedostatok vápnika.
![tmave skvrny paradajky](https://www.zahrada.sk/wp-content/uploads/2021/02/tmave-skvrny-paradajky.jpg)
Prejavy
Prejavuje sa vo forme nekrózy kvetného konca plodov rajčín aj paprík. Porucha je dôsledkom nedostatku vápnika v pôde. Počas vlhkého počasia sú nekrotické škvrny sivé, mokré, niekedy druhotne pokryté saprofytickými hubami. Za sucha škvrny zasychajú, sú vpadnuté až čierne. V prípade rajčín sa spomínaný deficit veľmi často prejavuje pri pestovaní v nádobách.
Chemická ochrana
Postrek na listy prípravkom s vyššim množstvom vápnika, napríklad Florasin Calcium Plus .
Prevencia
Potrebné je održiavať primeraný závlahový a výživový režim, dodržiavanie odporúčaných pestovateľských postupov a udržiavanie redších sponov na záhone. Problému sa dá predísť aj aplikáciou mletého vápnika na povrch pôdy.
tmavé škvrny na plodoch rajčín; tmavé škvrny na plodoch paprík; nekrotické škvrny na plodoch; čierne škvrny na plodoch plodovej zeleniny; hnednutie špičiek; hniloba špičiek plodov; nedostatok vápnika; choroby papriky; paprika; rajčiny; choroby rajčín; škvrny na paradajkách; škvrny na paprike