4 spôsoby, ako pripraviť rebarboru a využiť jej kyslastú osviežujúcu chuť

  • 24.05.2024

Jej chuťovo zaujímavé stopky zelenej, žltej alebo výrazne červenej farby vyniknú v koláčoch, dezertoch aj rôznych zaváraninách vrátane marmelád. Inšpirujte sa!

Nakrájaná rebarbora na prípravu sladkých receptov
Jej chuťovo zaujímavé stopky vyniknú v koláčoch, dezertoch aj rôznych zaváraninách. Foto: iStock

Aké hrubé stopky?

Na kompót a koláče sú vhodné stopky strednej hrúbky, kým veľmi hrubé alebo, naopak, tenké stopky sú vhodnejšie na prípravu šťavy a džemu.

Spôsob prípravy

Rebarboru nekonzumujeme surovú. Ak v nej chceme zachovať maximálne množstvo vitamínu C, tak ju len dusíme pri teplote 100 °C asi 5 minút a potom odstavíme z varnej platne a necháme 10 minút dôjsť pod pokrievkou.

Bez cukru!

Keďže rebarbora má kyslastú osviežujúcu chuť, koláče z nej často až nezmyselne veľa cukríme. Na úpravu chuti skúsme namiesto cukru využiť prírodné sladidlá. Vhodná je kombinácia rebarbory so sladkým ovocím (banány, hrušky, jahody), ale aj so sušeným či pomletým ovocím, prípadne so sladkými ovocnými šťavami bez cukru. Na dochutenie je vynikajúca napríklad aj škorica či voňavý klinček alebo aj zázvor.

Chrumkavé crumble s domácou posýpkou

Budeme potrebovať

  • 250 g rebarbory a jahôd
  • citrónová šťava, stačí z polovice citróna
  • 1,5 lyžice práškového cukru alebo balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice celozrnnej hladkej múky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • hrsť nasekaných mandlí
  • 1/3 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky javorového sirupu alebo medu
  • maslo

Postup

Rúru si predhrejeme na 200 °C. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom.

V miske premiešame na kúsky pokrájanú rebarboru s trstinovým cukrom (podľa chuti) a rozložíme na dno zapekacej nádoby. Na zahustenie môžeme (nemusíme) pridať lyžicu hladkej múky.

V druhej miske zmiešame trstinový cukor so škoricou, s múkou, ovsenými vločkami a so sirupom, prípadne s medom. Pridáme kúsky zmäknutého masla a pripravíme posýpkovú zmes (rukami alebo vareškou), kým sa ingrediencie nespoja a nenasiaknu maslom. Nakoniec pridáme mandle a znova premiešame.

Rebarboru v zapekacej mise zvrchu posypeme posýpkou. Pečieme približne 30 minút, kým posýpka nedostane jemný zlatistý nádych.

Rebarborové crumble s posýpkou
Chrumkavé crumble s domácou posýpkou Foto: iStock

Tip

Mandle v posýpke môžete nahradiť kokosom či strúhanými orechmi. Pri podávaní chuťové poháriky pohladí kopček smotany.

Krémový dezert s rebarborou

Budeme potrebovať

  • 250 g rebarbory a jahôd
  • 1 balenie krémového syra (môže byť aj mascarpone či mäkký tvaroh)
  • 4 lyžice cukru (hnedý, biely – podľa chuti)
  • 1 ks vanilkového jogurtu

Postup

Stonky rebarbory olúpeme a pokrájame na menšie kúsky. V menšom hrnci zahrejeme asi 200 ml vody s dvoma lyžicami cukru a keď sa voda začne variť, pridáme do nej rebarboru, ktorú povaríme do zmäknutia – asi 5 minút. Rebarboru scedíme a ponorným mixérom ju rozmixujeme na kašu.

Čerstvý krémový syr zmiešame s tromi polievkovými lyžicami cukru, kým nevytvorí krémovú konzistenciu. Po dvoch minútach pridáme jogurt a pokračujeme v mixovaní.

Poháre striedavo plníme krémom a rebarborovou zmesou. Pred podávaním necháme aspoň dve hodiny vychladiť. Dezert môžeme zvrchu ozdobiť sekanými mandľami či drvenými cereálnymi sušienkami.

Krémový dezert s rebarborou v pohári
Krémový dezert s rebarborou Foto: iStock

Sladkokyslý rebarborovo-jahodový džem

Budeme potrebovať

  • 500 g jahôd
  • 350 g rebarbory
  • 500 g kryštálového cukru
  • 3 lyžičky pektínu

Postup

Jahody i rebarboru umyjeme a pokrájame na malé kúsky – drobné kúsky urýchlia proces varenia. Jahody aj rebarboru navrstvíme do hrnca (naraz) a zasypeme cukrom (nemusíme pridávať úplne všetok cukor, pred koncom varenia džem ochutnáme a ak sa nám bude zdať príliš kyslý, pridáme zvyšný, prípadne ešte viac cukru).

Zároveň s cukrom pridáme aj práškový pektín (podľa inštrukcií na obale) a zmes začneme zahrievať na strednom plameni. Džem privedieme k varu, zmenšíme intenzitu plameňa a za občasného miešania povaríme zhruba 10 minút. Počas varu lyžicou zbierame penu z povrchu.

Horúci rebarborovo-jahodový džem v požadovanej konzistencii naplníme do horúcou vodou vypláchnutých pohárov, uzavrieme a obrátime hore dnom na asi 15 minút. Poháre necháme cez noc vychladnúť zabalené do prikrývky a neskôr skladujeme na suchom a tmavom mieste.

Rebarborovo-jahodový džem
Sladkokyslý rebarborovo-jahodový džem Foto: iStock

Rýchly rebarborový závin

Budeme potrebovať

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 300 g rebarbory (môžeme pridať aj jahody)
  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup

Cesto vyvaľkáme asi na polcentimetrovú hrúbku, posypeme strúhankou, umytou, ošúpanou a na drobné kúsky pokrájanou rebarborou, na ňu položíme kúsky masla a posypeme cukrom.

Cesto zavinieme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme doružova asi 30 minút. Nakoniec posypeme cukrom a podávame.

Rýchly rebarborový závin
Rýchly rebarborový závin Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?