Neviete, čo s jablkami? Upečte si tieto výborné kysnuté rožteky

  • 21.11.2019

K jeseni neodmysliteľne patrí aj vôňa jablkových koláčov. Ak vám už došla fantázia, vyskúšajte tieto jednoduché kysnuté rožteky. Perfektne sa hodia ako maškrta k čaju z termosky pri prechádzke jesennou prírodou.

Kysnuté rožteky plnené jablkami

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 550 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • pol kocky droždia, alebo jeden sáčok sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • štipka soli
  • lyžička prášku do pečiva
  • 150 ml oleja

Na plnku:

  • 3 väčšie jablká
  • 1 škoricový cukor
  • lyžica kryštálového cukru
  • vanilkový puding
  • trochu vody

Ako na to?

Z mlieka a droždia si pripravíme kvások. Do misky nasypeme múku, štipku soli, cukor, pridáme vajíčko, prášok do pečiva a olej. Ak máme sušené droždie, zmiešame všetky suroviny dokopy a prilejeme len teplé mlieko. Vypracujeme jemné cesto. V prípade, že sa cesto príliš lepí, prisypeme múku podľa potreby.

Miesenie kysnutého cesta

Cesto necháme vykysnúť a počas tejto doby si pripravíme plnku. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme cukor a škoricový cukor a privedieme k varu. Chvíľku povaríme. Na záver pridáme vanilkový puding vymiešaný v približne 150 ml vody. Ak by zmes okamžite príliš zhustla, nebojte sa priliať viac vody.

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozdelíme na 8 častí (ako keď krájame pizzu). Tieto naplníme vychladnutou plnkou, zrolujeme smerom od širšej strany k cípu a vytvarujeme do tvaru rožka. Hotové rožteky ukladáme na vymastený plech a každý potrieme olejom. Pečieme do zlata v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Prajeme dobrú chuť!

Text: Michaela Horbanová
Foto: autor, isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?