Tri recepty na vynikajúce figové dobroty, s ktorými si vychutnáte jesennú sezónu
Koniec leta a začiatok jesene je sezónou dozrievania fíg. Kedysi boli u nás vzácnosťou, cudzokrajnou lahôdkou, ktorá sa objavovala v obchodoch hlavne v predvianočnom období v sušenom stave.
Figy už zďaleka nie sú takým exotickým ovocím, ako boli v minulosti. Dnes ich bežne pestujeme aj u nás, najmä na južnom Slovensku.
Sú liekom aj pochúťkou. Vďaka vysokému obsahu cukru majú vynikajúcu chuť, sú energeticky výdatné a dokážu utlmiť aj túžbu po sladkom. Zvyšujú hladinu glukózy v krvi, čím prispievajú k lepšej nálade, sústredeniu a bojujú proti únave. Telu dodajú nielen cukor, ale aj hodnotné živiny, a pritom neobsahujú žiadny tuk ani cholesterol.
Majú vysoký obsah ľahko stráviteľných vláknin, vďaka čomu zlepšujú trávenie a imunitu. Okrem toho pomáhajú upravovať krvný tlak a bojujú proti osteoporóze.
A ako spracovať čerstvé figy? Pribúda stále viac skvelých receptov, ako ich využiť. Môžete si pripraviť napríklad domáci figový džem, chutné koláče aj prílohy. Čo takto vyskúšať niečo nové? Nižšie nájdete recepty na vynikajúce sladučké dobroty – figový crumble, figovú pochúťku v skle a figové chutney.
Figový crumble
Potrebujeme
- 500 g čerstvých fíg
- 65 g masla
- 3 PL strúhanky
- šťava z polovice citróna
- 2 PL medu
- 30 g hladkej múky
- 30 g ovsených vločiek
- 35 g kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- muškátový oriešok
- štipka soli
Postup
Okrúhlu zapekaciu misu s priemerom cca 19 cm vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Figy umyjeme, nakrájame na štvrtiny, polejeme citrónovou šťavou, medom a pridáme lyžicu múky. Premiešame a hotovú zmes dáme do zapekacej misky.
Strúhanku zmiešame s ovsenými vločkami, cukrom, škoricou, maslom a zvyškom múky. Pridáme štipku soli. Vypracujeme mrveničku, ktorú prstami natlačíme na figy. Pečieme na 180 °C približne 40 minút alebo kým vrch nezhnedne. Po upečení necháme vychladnúť a podávame so zmrzlinou alebo šľahačkou.
Figová pochúťka v skle
Umyté figy nakrájame na malé kúsky. Na panvicu dáme päť lyžíc medu, ktorý necháme rozpustiť a pridáme figy. Pomiešame tak, aby boli v mede obalené. Zmiešame mascarpone s rovnakým množstvom šľahačkovej smotany a vymiešame do peny. Na dosladenie môžeme pridať trocha medu.
Do pohára vrstvíme figovú zmes, mascarpone a pokračujeme takto v troch až štyroch vrstvách. Vrch ozdobíme plátkom čerstvej figy a orechmi, ktoré nasucho opražíme na panvici.
Chutney z čerstvých fíg
Figové chutney patrí medzi obľúbenú pochúťku tohto obdobia, keď sa ešte organizujú jesenné grilovačky. Hodí sa nielen ku grilovanému mäsu, ale aj ku grilovanému syru s vlašskými orechmi.
Na 1,5 šálky potrebujeme
- 8 ks čerstvých fíg
- 1 ks hrušky
- 1/3 šálky sušených hrozienok
- 1/2 ks červenej cibule nakrájanej najemno
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 šálky trstinového cukru
- štipka soli
- mletá škorica
- 4 ks klinčekov
- trocha nastrúhaného zázvoru
- čierne korenie
- 1/2 šálky jablčného alebo vínneho octu
Postup
Hrozienka namočíme na cca 10 minút do teplej vody. Hrušku a figy nakrájame na menšie kúsky. V panvici rozohrejeme olej a najemno nakrájanú cibuľu, zľahka opečieme. Pridáme cukor a miešame do rozpustenia. Dochutíme štipkou soli, korením, mletou škoricou, zázvorom.
Nakoniec zmes podlejeme jablčným alebo vínnym octom a pridáme figy s hruškami a hrozienkami. Zmes varíme približne 30 minút za občasného miešania, kým nevznikne hustá zmes.
Dobrú chuť.
Galéria k článku
Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, iStock
Dobrý deň, dnes som dostala od susedy priesadu figy. Je to len jeden zakorenený…