Tri recepty na vynikajúce figové dobroty, s ktorými si vychutnáte jesennú sezónu

  • 16.10.2023

Koniec leta a začiatok jesene je sezónou dozrievania fíg. Kedysi boli u nás vzácnosťou, cudzokrajnou lahôdkou, ktorá sa objavovala v obchodoch hlavne v predvianočnom období v sušenom stave.

Figy a ich využitie v kuchyni
Foto: Andrea Párkányová

Figy už zďaleka nie sú takým exotickým ovocím, ako boli v minulosti. Dnes ich bežne pestujeme aj u nás, najmä na južnom Slovensku.

Sú liekom aj pochúťkou. Vďaka vysokému obsahu cukru majú vynikajúcu chuť, sú energeticky výdatné a dokážu utlmiť aj túžbu po sladkom. Zvyšujú hladinu glukózy v krvi, čím prispievajú k lepšej nálade, sústredeniu a bojujú proti únave. Telu dodajú nielen cukor, ale aj hodnotné živiny, a pritom neobsahujú žiadny tuk ani cholesterol.

Majú vysoký obsah ľahko stráviteľných vláknin, vďaka čomu zlepšujú trávenie a imunitu. Okrem toho pomáhajú upravovať krvný tlak a bojujú proti osteoporóze.

A ako spracovať čerstvé figy? Pribúda stále viac skvelých receptov, ako ich využiť. Môžete si pripraviť napríklad domáci figový džem, chutné koláče aj prílohy. Čo takto vyskúšať niečo nové? Nižšie nájdete recepty na vynikajúce sladučké dobroty – figový crumble, figovú pochúťku v skle a figové chutney.

Figový crumble

Potrebujeme

  • 500 g čerstvých fíg
  • 65 g masla
  • 3 PL strúhanky
  • šťava z polovice citróna
  • 2 PL medu
  • 30 g hladkej múky
  • 30 g ovsených vločiek
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Postup

Okrúhlu zapekaciu misu s priemerom cca 19 cm vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Figy umyjeme, nakrájame na štvrtiny, polejeme citrónovou šťavou, medom a pridáme lyžicu múky. Premiešame a hotovú zmes dáme do zapekacej misky.

Strúhanku zmiešame s ovsenými vločkami, cukrom, škoricou, maslom a zvyškom múky. Pridáme štipku soli. Vypracujeme mrveničku, ktorú prstami natlačíme na figy. Pečieme na 180 °C približne 40 minút alebo kým vrch nezhnedne. Po upečení necháme vychladnúť a podávame so zmrzlinou alebo šľahačkou.

Figové crumble
Figové crumble Foto: Andrea Párkáynová

Figová pochúťka v skle

Umyté figy nakrájame na malé kúsky. Na panvicu dáme päť lyžíc medu, ktorý necháme rozpustiť a pridáme figy. Pomiešame tak, aby boli v mede obalené. Zmiešame mascarpone s rovnakým množstvom šľahačkovej smotany a vymiešame do peny. Na dosladenie môžeme pridať trocha medu.

Do pohára vrstvíme figovú zmes,  mascarpone a pokračujeme takto v troch až štyroch vrstvách. Vrch ozdobíme plátkom čerstvej figy a  orechmi, ktoré nasucho opražíme na panvici.

Vrstvený dezert v pohári s mascarpone a figami
Figová pochúťka v skle Foto: iStock

Chutney z čerstvých fíg

Figové chutney patrí medzi obľúbenú pochúťku tohto obdobia, keď sa ešte organizujú jesenné grilovačky. Hodí sa nielen ku grilovanému mäsu, ale aj ku grilovanému syru s vlašskými orechmi.

Na 1,5 šálky potrebujeme

  • 8 ks čerstvých fíg
  • 1 ks hrušky
  • 1/3 šálky sušených hrozienok
  • 1/2 ks červenej cibule nakrájanej najemno
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • štipka soli
  • mletá škorica
  • 4 ks klinčekov
  • trocha nastrúhaného zázvoru
  • čierne korenie
  • 1/2 šálky jablčného alebo vínneho octu

Postup

Hrozienka namočíme na cca 10 minút do teplej vody. Hrušku a figy nakrájame na menšie kúsky. V panvici rozohrejeme olej a najemno nakrájanú cibuľu, zľahka opečieme. Pridáme cukor a miešame do rozpustenia. Dochutíme štipkou soli, korením, mletou škoricou, zázvorom.

Nakoniec zmes podlejeme jablčným alebo vínnym octom a pridáme figy s hruškami a hrozienkami. Zmes varíme približne 30 minút za občasného miešania, kým nevznikne hustá zmes.

Dobrú chuť.

Figové čatní
Figové chutney Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, iStock

Tagy: figy | koláč | recept

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?