Agátový kvet: Sladký, voňavý, liečivý a jedlý. Skúste z neho pripraviť placky s banánom a quinoa vločkami

  • 29. máj 2020

Dajú sa podávať napríklad ako sladký olovrant. Placky sú prirodzene sladké, vďaka banánu a agátu, ale ak chceme sebe či deťom dožičiť výraznejšiu sladkosť, nakvapkáme na ne med alebo javorový sirup.

Agátový kvet

Placky s agátom

Potrebujeme:

  • agátové kvety,
  • banán,
  • quinoa vločky,
  • vajíčka,
  • olej,
  • med

Postup

Niekoľko hodín vopred, alebo cez noc, necháme rozmočiť quinoa vločky, pretože v suchom stave sú pomerne tvrdé. Natrháme agátové kvety. Pred samotnou prípravou ich „stiahneme“ zo spoločnej stopky, na ktorej rastú. Banán olúpeme a nakrájame. Vložíme do misky, pridáme dve vajíčka, rozmočené vločky a zmiešame.

Suroviny na prípravu placiek s agátovým kvetom

Vyprážame na oleji. Z množstva, ako je na fotke, pripravíme asi 10 placiek.

Upozornenie:
Do tohto receptu nikdy neprimiešavame listy agátu, celá rastlina je s výnimkou kvetov jedovatá. S podávaním kvetov a jedál z nich sme opatrní, ak sme alergici.

Placky s agátovým kvetom

Agátové kvety sú jedlé aj surové

Agátové kvety ma pred mnohými rokmi naučil jesť môj starký. Chodievali sme spolu na bicykloch do lesa, cestu lemovali agátové stromy a bazové kríky. Keď bol čas ich kvitnutia, ktorý sa čiastočne prelína, pripadala som si na ceste do lesa a z lesa ako v rozprávkovom kvetinovom a voňavom tuneli. Niekedy sme zastali pri agátovom strome a odtrhli celé strapcovité súkvetie. Jedli sme vždy iba jednotlivé kvety, stopku na ktorej rastú, sme odhodili. Pred tým, ako kvet vložíme do úst, prehliadneme ho, aby v ňom nebola včela alebo iný hmyz, napríklad sú pomerne často vo vnútri kvetu malé čierne chrobáčiky. Kvety agátu sú sladkasté.

Čaj z agátu

Agátové kvety sa dajú sušiť na čaj, v tenkých vrstvách. Čaj má mierne močopudné účinky, pôsobí na zníženie množstva žalúdočnej kyseliny a mierny účinok má na hladkú svalovinu, na uvoľňovanie kŕčov. Pre príjemnú vôňu a chuť môžeme čajovinu miešať s inými, na chuť menej príjemnými liečivkami.

Agátový kvet, včela

Sušinu skladujeme iba krátko

Uvádza sa, že sušený agátový kvet dlho nevydrží. Niečo na tom bude, pamätám si, že sme kvety agátu sušievali na starej neizolovanej povale, aj s inými bylinami. Agát bol vždy prvý a často aj jediný, do ktorého sa pustili mole a celkom ho znehodnotili. A to už bol usušený a zabalený v papierových vreckách.

Prečo je v recepte práve quinoa?

Quinoa je mrlík čílsky, pochádzajúci z južnej Ameriky. U nás sú z neho momentálne populárne semená, prezentované ako super potravina pre vysoký podiel bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Nepatrí medzi obilniny a preto je vhodný aj pre bezlepkovú diétu. Použitie vločiek je jednoduché, nič netreba variť, stačí ich nechať pár hodín namočené vo vode.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: Ing. Monika Králová, isifa/Shutterstock

Komentáre

    Pridaj príspevok