Takto sa zbavíte lístia a získate dokonalý prírodný substrát. Jeho výroba má len tri kroky

  • 24.11.2023

Opadané lístie nemusí byť len záhradným odpadom. Ukážeme vám, ako si jednoducho vyrobiť listovku – substrát, ktorý využijete ďalej pri pestovaní.

Ako vyrobiť listové hnojivo
Foto: iStock

Čo je listovka?

Listovka vzniká niekoľkoročným rozkladom lístia. Rozoznávame buď mladú (jedno- až dvojročnú) listovku, alebo starú (troj- až päťročnú) listovku. Mladá listovka nie je celkom dobre rozložená, je kyprejšia a kyslejšia. Stará listovka je jemnejšia, menej kyslá a menej kyprá.

Keďže obsahuje málo živín, nepoužívame ju samostatne, ale premiešanú s pôdou alebo so substrátom. Jej kvalita je tiež ovplyvnená druhom použitého lístia. Jedna z najkvalitnejších je listovka z bukového lístia, ďalej nasleduje dub.

Zhrabať lístie alebo ho nechať na mieste?

To, či lístie pohrabať alebo ponechať ako pomaly sa rozkladajúce hnojivo a úkryt pre drobné živočíchy na zimu na mieste, dokáže v posledných rokoch rozpútať medzi ľuďmi až vášnivé diskusie.

Ako to teda je? Napríklad upratovanie lístia v podraste stromov nemá zmysel, tvorí tu totiž prírodnú vrstvu mulča. Naopak, jeho dôkladné vyhrabanie má jednoznačne význam a zmysel z okrasného nízko koseného trávnika. Vrstva listov sa inak na ňom zľahne, vytvorí prakticky nepriedušnú vrstvu. Následne sa pre nedostatočnú výmenu vzduchu môžu tvoriť plesne, ktorých sa na zelenom koberci budeme zbavovať len ťažko.

Postup: Výroba domácej listovky

1. Vložíme lístie do vreca

Lístie zo stromov okrem orecha, ktoré nebolo napadnuté chorobami a škodcami, vložíme do igelitového vreca.

Zber listov zo záhrady
Foto: Gardener´s World

2. Poprepichujeme vidlami

Vrece poprepichujeme vidlami, čím zabezpečíme prístup vzduchu.

Poprepichovanie vreca s lístím s vidlami
Foto: Gardener´s World

3. Odložíme a zaťažíme

Vrece dáme na miesto do závetria, kde nebude zavadzať a zaťažíme tehlou alebo kameňom.

Uloženie a zaťaženie vreca s lístím
Foto: Gardener´s World

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock, Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč