Batáty: Vedeli ste, že sú to zemiaky plné farieb? Teraz je čas na ich predpestovanie

  • 16.02.2021

Buď si ich zamilujete, alebo ich odmietate. Ak patríte do druhej skupiny, skúste im dať druhú šancu. Nielenže sú batáty zdravé a plnohodnotne zastúpia zemiaky aj inú zeleninu, sú navyše pripravené na konzumáciu extrémne rýchlo. A to sa v kuchyni cení.

Batáty

Batáty – Impomoea batatas

Batáty alebo sladké zemiaky sú koreňovou hľuzou povojníka batátového. Treba dodať, že výživnou a extrémne zdravou. Rovnako ako klasické zemiaky, pochádzajú zo strednej Ameriky. Do Európy však dorazili skôr ako zemiaky a mali oveľa vyššiu hodnotu. V tropických oblastiach nahrádzajú zemiaky a patria tam medzi najdôležitejšie a najvýživnejšie úžitkové plodiny.

Batáty

Sú sladké zemiaky naozaj sladké?

Sladkú chuť batátom zaisťuje fruktóza, glukóza a sacharóza. Pečením sa v nich štiepi škrob na cukor. Tepelne upravené sú teda sladšie, telo však z takto upravených batátov vie získať viac betakaroténu, ktorý sa v organizme premení na vitamín A. Batáty sa však dajú upravovať na slano i sladko. V slanej verzii ich chuť vhodne dopĺňajú bylinky a koreniny, na sladko ich môžeme použiť do koláčov, buchiet či na prípravu džemu. Energetická hodnota batátov je o polovicu vyššia ako u zemiakov.

Batátové hranolky

Výživná hodnota batátov

Vďaka obsahu karotenoidov, proteínov, vitamínu A a C, vitamínov skupiny B, vlákniny, vápnika, draslíka, železa a fenolyckých kyselín s protirakovinovými účinkami patria medzi najzdravšiu plodinu sveta.

Na čo všetko batáty pozitívne vplývajú?

  • pôsobia proti vzniku niektorých druhov rakoviny
  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • znižujú krvný tlak
  • podporujú imunitný systém
  • vďaka obsahu vlákniny upravujú trávenie
  • pôsobia proti vzniku hemoroidov a zápchy
  • pôsobia ako antioxidant
  • ochraňujú pleť pred slnečným žiarením
  • preventívne pôsobia proti degeneratívnym očným ochoreniam

Batátové pyré

Výsadba batátov

Batáty sa sadia na jar alebo začiatkom leta do črepníkov alebo rovno do záhonov. Sú nenáročné na pestovanie. Neznášajú mráz, takže na záhradu ich premiestnite ideálne až v máji. Kvitnú počas celého leta až do septembra. Majú radi svetlé, teplé a bezveterné miesta. Darí sa im v piesočnato-hlinitej i vápenatej pôde.

Batáty

Predpestovanie batátov

V našich podmienkach sa často využíva predpestovanie sadeníc batátov. Použiť môžeme batáty kúpené v obchode.

Batát ponoríme do pohára s vodou tak, aby voda siahala približne do tretiny až polovice jeho dĺžky. Aby batát takto v pohári držal, môžeme ho zachytiť špajdľami, ktoré do neho jemne zapichneme. Pohár necháme na teplom a svetlom mieste. Vodu v pohári nezabúdame pravidelne vymieňať a dopĺňať.

Po čase začnú na batáte rásť klíčky. Rastlinky sú vhodné na oddelenie v momente, keď dosiahnu výšku približne 20 – 30 cm. Klíčky vtedy môžeme od hľuzy opatrne oddeliť a nechať ich vo vode ešte aspoň dva týždne pred výsadbou, aby vytvorili dostatočný koreňový systém. Ak sa rozhodneme pre prípravu sadeníc, pustiť sa do toho môžeme už vo februári, pretože tento proces trvá približne 90 dní. Takto dopestované sadenice vysádzame na hriadku v máji, keď už nehrozia mrazy.

Predpestovanie batátov

Viac ako 400 druhov

Batáty majú podlhovastý nepravidelný tvar a dorastajú do rozmanitej veľkosti. Výhonky neraz dosahujú dĺžku aj päť metrov. Hmotnosť batátov je rôzna, kým u nás zvyčajne v obchodoch nájdeme menšie plody, maximálne do 0,5 kg, v teplých oblastiach sveta dosahujú často vyššiu hmotnosť. Plody jednej rastliny vážia v priemere od 500 g do 5 kg. Na svete existuje viac než 400 druhov batátov.

Odrody sladkých zemiakov sa líšia farbou šupiek (žltá, oranžová, fialová, červená, sivá) a rovnako farbou dužiny, ktorá môže byť tak oranžová, ako aj biela, červená, fialová či žltá. Rôzne odrody majú rôzny tvar, veľkosť, konzistenciu od suchej po šťavnatú, a predovšetkým chuť. Fialová odroda obsahuje najviac antioxidantov, tieto batáty obsahujú pigmenty antokyány.

Batáty

Najznámejšie sú snáď batáty oranžovej farby. Sú u nás najrozšírenejšie a bežne dostupné. Charakteristické sú obsahom karotenoidov, vďaka ktorým majú výraznú oranžovú farbu. Červené batáty majú oranžovú dužinu a hodia sa na varenie či zapekanie. Dužina bielych batátov býva nažltlá, výborné sú vyprážané alebo postrúhané do cesta na pečenie.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku