Čo a ako mraziť? Mínusové teploty neprekážajú tejto zelenine ani bylinkám

Mínusové teploty neprekážajú viacerým druhom zeleniny, naopak, oproti zaváraniu si zachovajú viac výživných látok. Ak sa naučíte mraziť správne, môžete si ich vychutnávať počas celého roka.

Mrazená brokolica v plastovom sáčku a drevenej doske
Mínusové teploty neprekážajú viacerým druhom zeleniny. Foto: iStock

Vňatky a bylinky

V mrazených vňatkách sa zachováva oveľa viac vonných i nutričných látok ako v sušených. Dobre umyté vňate posekáme. Môžeme mraziť vňať petržlenu, zeleru, mrkvy, ligurčeka, kôpru, pažítky, bazalky, estragónu, saturejky, medovky a ďalších.

Postup je jednoduchý. Očistené, nasekané bylinky natlačíme do formičiek na výrobu ľadových kociek, zalejeme vodou a zmrazíme. Potom mrazené kocky vsypeme do mikroténových vrecúšok a uložíme do mrazničky. Použijeme ich napríklad tak, že ich celé vložíme do dovárajúcej sa polievky a odstavíme, aby dlhým varom nestratili výživné látky.

Fazuľové struky

Fazuľku zberáme v čase, keď sú struky ešte pevné, šťavnaté, s mäkkými nezrelými semenami. Vyberáme si odrody, ktoré nemajú tuhú vnútornú blanu a majú čo najmenej „fúzov“, teda okrajových vlákien.

Z umytých strukov odrežeme konce a stiahneme z nich aj prípadné „fúzy“. Nakrájame ich na asi 2,5-centimetrové kúsky a blanšírujeme 2 minúty. Celé struky blanšírujeme 3 minúty. Skladovateľnosť v mrazničke je pri –18 °C asi 10 mesiacov.

Zelenina plastových boxoch a vreckách uložená v mrazničke
Kombináciou blanšírovania a následného zmrazenia ešte zvýšime trvanlivosť zeleniny. Foto: iStock

Brokolica, karfiol

Zberáme ich, keď sú ružice ešte pevné a kompaktné. Rozdelíme ich na menšie ružičky a tie asi na štvrť hodiny ponoríme do mierne osolenej vody, aby sa z nich vyplavil prípadný hmyz. Menšie ružice a tenšie stonky blanšírujeme 3 minúty, hrubšie 5 minút. Zmrazujeme na tácke alebo v mikroténových vrecúškach. Skladovateľnosť je pri teplote –18 °C asi 8 mesiacov.

Ružičkový kel

Pri zbere uprednostňujeme menšie ružičky, dobre ich umyjeme a blanšírujeme asi 3 minúty vo vode okyslenej citrónom, aby stratili nepríjemný pach. Zmrazujeme ich na táckach a potom ich vložíme do mikroténových vrecúšok. Skladujeme 10 mesiacov pri teplote –18 °C.

Dreňový vylúpaný hrášok

Čerstvo vylúpaný, ešte sladký hrášok nemusíme predvárať, prípadne ho môžeme blanšírovať 1 minútu. Mrazíme ho na tácke a potom vsypeme do mikroténových vrecúšok. Nepredvarený skladujeme krátko, blanšírovaný až 8 mesiacov.

Mrazený hrášok v plastovom uzatvárateľnom vrecku
Hrášok mrazíme na tácke a potom vsypeme do mikroténových vrecúšok. Foto: iStock

Cukety

Mladé cukiny nakrájané na hrubšie plátky alebo kúsky mrazíme vo vrecúškach za surova alebo ich predtým 1 minútu necháme prehriať vo vode (nevaríme). Namiesto blanšírovania ich môžeme radšej krátko podusiť. Dusené skladujeme 3 mesiace.

Mangold, špenát

Otrhané listy umyjeme a oddelíme zelenú listovú plochu od stopiek. Listovú zeleň blanšírujeme 2 minúty, ošúpané a na kúsky nakrájané stopky mangoldu 3 minúty. Zmrazujeme a skladujeme ich oddelene asi 8 mesiacov.

Polievková zelenina

Očistenú mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame. Zeler pokvapkáme citrónom, aby nestmavol. Pór nakrájame na kolieska, ružičky karfiolu umyjeme. Suroviny zmiešame v pomere, v akom sme zvyknutí dávať ich do polievky, a blanšírujeme 3 minúty. Zmrazíme a skladujeme 3 až 4 mesiace pri teplote –18 °C.

Dobrá rada

Najväčšie zvýšenie trvanlivosti potravín pri mrazení dosiahneme kombináciou tepla a chladu, teda blanšírovaním a následným zmrazením.

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku