Mínusové teploty neprekážajú viacerým druhom zeleniny, naopak, oproti zaváraniu si zachovajú viac výživných látok. Ak sa naučíte mraziť správne, môžete si ich vychutnávať počas celého roka.

Vňatky a bylinky
V mrazených vňatkách sa zachováva oveľa viac vonných i nutričných látok ako v sušených. Dobre umyté vňate posekáme. Môžeme mraziť vňať petržlenu, zeleru, mrkvy, ligurčeka, kôpru, pažítky, bazalky, estragónu, saturejky, medovky a ďalších.
Postup je jednoduchý. Očistené, nasekané bylinky natlačíme do formičiek na výrobu ľadových kociek, zalejeme vodou a zmrazíme. Potom mrazené kocky vsypeme do mikroténových vrecúšok a uložíme do mrazničky. Použijeme ich napríklad tak, že ich celé vložíme do dovárajúcej sa polievky a odstavíme, aby dlhým varom nestratili výživné látky.
Fazuľové struky
Fazuľku zberáme v čase, keď sú struky ešte pevné, šťavnaté, s mäkkými nezrelými semenami. Vyberáme si odrody, ktoré nemajú tuhú vnútornú blanu a majú čo najmenej „fúzov“, teda okrajových vlákien.
Z umytých strukov odrežeme konce a stiahneme z nich aj prípadné „fúzy“. Nakrájame ich na asi 2,5-centimetrové kúsky a blanšírujeme 2 minúty. Celé struky blanšírujeme 3 minúty. Skladovateľnosť v mrazničke je pri –18 °C asi 10 mesiacov.

Brokolica, karfiol
Zberáme ich, keď sú ružice ešte pevné a kompaktné. Rozdelíme ich na menšie ružičky a tie asi na štvrť hodiny ponoríme do mierne osolenej vody, aby sa z nich vyplavil prípadný hmyz. Menšie ružice a tenšie stonky blanšírujeme 3 minúty, hrubšie 5 minút. Zmrazujeme na tácke alebo v mikroténových vrecúškach. Skladovateľnosť je pri teplote –18 °C asi 8 mesiacov.
Ružičkový kel
Pri zbere uprednostňujeme menšie ružičky, dobre ich umyjeme a blanšírujeme asi 3 minúty vo vode okyslenej citrónom, aby stratili nepríjemný pach. Zmrazujeme ich na táckach a potom ich vložíme do mikroténových vrecúšok. Skladujeme 10 mesiacov pri teplote –18 °C.
Dreňový vylúpaný hrášok
Čerstvo vylúpaný, ešte sladký hrášok nemusíme predvárať, prípadne ho môžeme blanšírovať 1 minútu. Mrazíme ho na tácke a potom vsypeme do mikroténových vrecúšok. Nepredvarený skladujeme krátko, blanšírovaný až 8 mesiacov.

Cukety
Mladé cukiny nakrájané na hrubšie plátky alebo kúsky mrazíme vo vrecúškach za surova alebo ich predtým 1 minútu necháme prehriať vo vode (nevaríme). Namiesto blanšírovania ich môžeme radšej krátko podusiť. Dusené skladujeme 3 mesiace.
Mangold, špenát
Otrhané listy umyjeme a oddelíme zelenú listovú plochu od stopiek. Listovú zeleň blanšírujeme 2 minúty, ošúpané a na kúsky nakrájané stopky mangoldu 3 minúty. Zmrazujeme a skladujeme ich oddelene asi 8 mesiacov.
Polievková zelenina
Očistenú mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame. Zeler pokvapkáme citrónom, aby nestmavol. Pór nakrájame na kolieska, ružičky karfiolu umyjeme. Suroviny zmiešame v pomere, v akom sme zvyknutí dávať ich do polievky, a blanšírujeme 3 minúty. Zmrazíme a skladujeme 3 až 4 mesiace pri teplote –18 °C.
Dobrá rada
Najväčšie zvýšenie trvanlivosti potravín pri mrazení dosiahneme kombináciou tepla a chladu, teda blanšírovaním a následným zmrazením.
Text: Ing. Monika Felixová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada




















dobrý večer, chcela by som poprosiť o radu. Máme menšiu uzitkovo-okrasnu záhradu…