Čo ešte rezať koncom zimy? Tieto kríky a popínavé dreviny sa odvďačia bohatým kvitnutím

  • 19.02.2024

Výsledkom rezu niektorých drevín koncom zimy je predovšetkým obnovenie či udržanie ich atraktívneho tvaru. Ktoré dreviny by sme mali stihnúť ostrihať pred príchodom jari?

Čo rezať vo februári koncom zimy v záhrade
Foto: Shutterstock

Vo februári sa už výrazne predlžuje deň. Počasie býva v posledných rokoch teplejšie ako v minulosti, hoci aj v južnejších oblastiach Slovenska ešte prekvapia výkyvy počasia, sneh či mráz. Ak sme si počas zimy nenašli čas na rez drevín, vo februári to stále môžeme dohnať. Týka sa to napríklad vistérie, jadrovín, viniča aj drobného ovocia.

Podľa priebehu počasia už v teplých oblastiach Slovenska môžeme koncom mesiaca začať s rezom budlejí.

Rez prerastených krov

Niektoré druhy starších a prerastených opadavých krov môžeme zrezať hlboko, niekoľko centimetrov až desiatok centimetrov nad pôdu, čím ich takzvane zmladíme. Takýto typ rezu je celkom drastický, preto je vhodný len pri konkrétnych druhoch krov, o ktorých sa vie, že spoľahlivo opäť narastú.

Pre rastlinu je to šok, preto sa stáva, že nové výhony vyrastajú s krátkym oneskorením. Ich rast v sezóne je však vďaka veľkej koreňovej sústave intenzívny. Zmladzovací rez nie je vhodný ako každoročný. Po ňom rastlinu udržiavame v požadovanom tvare rezom každý rok.

Rez egreša
Ak sme tak túto zimu ešte neurobili, ostriháme aj egreše kvôli podpore plodenia. Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Ako na zmladzovací rez

Keď chýba pravidelný rez, stáva sa, že listnaté opadavé kry prerastú miesto, kam sme ich vysadili, prípadne i vytláčajú menšie rastliny. Stávajú sa tiež nevzhľadné a neraz aj menej kvitnú, prípadne ich kvety sú z roka na rok menšie.

Vtedy ich raz za niekoľko rokov môžeme zrezať hlboko, až k báze kra. Na hrubé konáre použijeme malú ručnú pílku, ktorou sa zmestíme aj dovnútra kra. Vedieme hladký a čistý rez, ktorý sa ľahšie hojí.

Druhy, ktoré režeme teraz

Koncom zimy režeme najmä kríky a popínavé dreviny, medzi inými aj mnohé v lete kvitnúce druhy. Vďaka skorému termínu rezu budú mať dostatok času na tvorbu kvetov.

Zemolez Henryov (Lonicera henryi)

Popínavý zemolez režeme podľa potreby, čiže podľa veľkosti, do ktorej ho chceme nechať dorásť. V tomto období sa však dá zrezať aj hlbšie.

Zemolez Henryov
Zemolez Henryov Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Durman – anjelské trúby (Brugmansia)

Tento na mráz citlivý ker zimujeme v interiéri. Takto v predjarí ho ešte stále vnútri mierne tvarujeme.

Trúbkovec koreňujúci (Campsis radicans)

Zrežeme výhony do tvaru, v akom chceme popínavku pestovať. To tiež podporí kvitnutie a zabráni jej prerastaniu.

Trúbkovec koreňujúci
Trúbkovec koreňujúci Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Baza (Sambucus)

Skrátením starých vetví podporíme rast nových. Odrody s farebnými listami sú po takomto zákroku obzvlášť atraktívne.

Teraz nerežeme

Počas zimy sa vyhýbame rezu väčšiny vždyzelených a aj teplomilných rastlín, predsa len sú náchylnejšie na namrznutie.

Dulovec (Chaenomeles)

Ak by sme okrasné dulovce ostrihali teraz, pripravili by sme sa o kvety. Tie sa otvárajú skoro na jar a neskôr sa z nich vyvíjajú plody.

Aukuba (Aucuba)

Atraktívne škvrnité listy vždyzelenej aukuby sú pôsobivé počas celej zimy, čo je druhý dôvod, prečo sa o ne nepripraviť v tomto období.

Aukuba
Aukuba Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Krušpán, vavrín, tis

Nestriháme jednotlivé rastliny ani živé ploty či línie z nich vytvorené. Prostredníctvom čerstvých rezných rán sú náchylné na omrznutie. S tvarovaním počkáme až do mája.

Skoro kvitnúce plamienky (Clematis)

Plamienok armandov, horský aj alpínsky, striháme zľahka až po odkvitnutí, keď už nehrozia mrazy.

Galéria k článku

Text: Frances Tophill
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?