Ako správne rezať jadroviny

  • 12.02.2018

Poďte sa spolu s nami naučiť, ako správne rezať jadroviny.  Správny čas na zimný rez je december, ale ak výrazne nemrzne, môžeme ich rezať aj počas januára a februára. Okrem načasovania sú dôležité aj zásady správneho rezu.

Ako správne rezať jadroviny

Kontrolný zoznam

Náradie:

  • ručné nožnice
  • otáčavá pílka

Postup

1. ZHODNOTENIE

Strom pripravený na rez


Postavíme sa na miesto, odkiaľ zhodnotíme strom a odkiaľ budeme priebežne kontrolovať postup rezu. Rozhodneme sa, ktoré kostrové konáre upravíme.

2. NADBYTOČNÉ HRUBÉ KONÁRE

Rez jablone

Ako prvé odstránime najhrubšie nadbytočné konáre. Režeme ich na dvakrát. Prvú časť zrežeme tak, aby nám ostali akési pahýle (cca 40 – 50 cm dlhé).

3. KONÁRE SMEROM HORE

Rez jablone

Ďalej odstraňujeme konáre smerujúce nahor a ktoré zahusťujú korunu jablone. Snažíme sa docieliť rovnomerne hustú a rozrastenú korunu.

4. NATOČENIE PÍLKY

Rez jadrovín

Konáre režeme čo najviac kolmým rezom. Veľmi praktické je použitie otáčavej pílky. Klasickou pílkou nám to nepôjde vždy hladko.

5. KONÁROVÝ KRÚŽOK

Rez na konárový krúžok

Konár režeme na konárový krúžok, teda čo najbližšie k výhonu smerujúcemu vodorovne tak, aby tento výhon nebol rezom poškodený.

6. OPRAVA

Rez jablone

Všímame si aj nesprávne rezy vykonané v minulosti. Ich dôsledkom je čapík, z ktorého rastie vlk a ktorý opravíme zrezaním na konárový krúžok.

7. HLADKÝ REZ

Rez jadrovín

Rez musí byť hladký, po reze ho prstom skontrolujeme. Inak rez zopakujeme. Platí, že svetlé drevo je zdravé, ak sú v ňom škvrny, znamená to nekrózu.

8. KONTROLA

Strom po čiastočnom reze

Opätovne sa staviame pred strom a kontrolujeme postup rezu, mieru zníženia a zoštíhlenia koruny, vzdušnosť, svetelnosť a habitus stromu.

9. NADBYTOČNÉ MENŠIE KONÁRE

Rez jablone

Odstraňujeme menšie, ale stále nadbytočné konáre. Zvýšime tým svetelnosť a vzdušnosť v korune. Toto vykonáme po celom obvode stromu.

10. Zdravý konárový krúžok

Konárový krúžok

Správne vykonaný rez na konárový krúžok a zdravý konárový krúžok bez nekrózy.

11. ZLÉ ČAPÍKY

Rez jablone

Nesprávne vykonaný rez na čapík spôsobuje nekontrolovateľný rast dreva, vysychanie čapíka a otvára bránu na vstup rôznych chorôb, škodcov a infekcií.

12. NEKRÓZA

Nekróza na reze

Svetlé drevo je zdravé. Ak sú v ňom škvrny, znamená to prítomnú nekrózu, odumreté tkanivo. Jej postup zastavíme zatretím rany voskom po reze.

13. NA PREVOD

Rez na prevod

Stredne veľké konáre odstraňujeme rezom na prevod. Podporíme tým rast perspektívnych jednoročných a dvojročných výhonov.

14. ZNIŽUJEME DĹŽKU VÝHONOV

Rez výhonov

Rezom na prevod znižujeme aj celkovú veľkosť koruny. Výhony neskracujeme, ale odstraňujeme celé a dávame šancu perspektívnejším výhonom.

15. PO REZE

Konár po reze

Správnym rezom zvýšime vzdušnosť a svetelnosť koruny a zvýšime podiel kvetných púčikov. Ponechané výhony budú mať viac priestoru prejaviť sa.

16. METLY

Rez jablone

V ďalšom kroku odstraňujeme metly, resp. neperspektívne výhony rastúce takmer kolmo hore. Strom takto získa „vzduch“ v korune počas sezóny.

17. ČISTÝ A HLADKÝ REZ

Rez jablone

Ostrými nožnicami odstránime metly, čisto, hladko a na konárový krúžok. Takýmto rezom predídeme rôznym chorobám, škodcom alebo infekciám.

18. NEPERSPEKTÍVNE

Rez jadrovín

Odstraňujeme aj tenšie výhony, ktoré sú už odrodené alebo neperspektívne. Priestor ponechávame vodorovne k smerujúcim výhonom.

19. NA PREVOD

Rez na prevod

Tesne nad perspektívnym vodorovne smerujúcim výhonom vykonáme rez. Stromu neublížime, naopak, podporíme jeho zdravý rast. Nesmú vzniknúť čapíky.

20. USCHNUTÉ

Rez jablone

Odstraňujeme aj suché, vyschnuté alebo poškodené výhony rezom na konárový krúžok. Znížime tým riziko vzniku infekcií a výskytu chorôb.

21. NAPADNUTÉ

Rez dreva napadnutého múčnatkou

Následne odstraňujeme výhony napadnuté múčnatkou. Je dôležité rezom odstrániť celú infekciu, preto výhon zrežeme až do zdravého dreva.

22. DOVNÚTRA

Rez jablone

Po priebežnej kontrole z blízkeho miesta, kde sledujeme priebeh rezu, odstránime konáre smerujúce dovnútra koruny.

23. KONÁROVÝ KRÚŽOK

Rez na konárový krúžok

Otáčavú pílku správne natočíme a vykonáme kolmý rez na konárový krúžok. Reznú hranu zatierame štepárskym voskom.

24. ÚCHYTY

Rez jablone

Vo finále opäť režeme pílkou hrubé drevo. Sú to zvyšky po prvých odstránených konároch, ktoré nám slúžili ako držiaky pri práci na strome.

25. KOLMÝ REZ

Kolmý rez

Správnym natočením otáčavej pílky dosiahneme kolmý rez aj pri hrubých a komplikovane rastúcich konároch. Kolmo režeme konár, ktorý odstraňujeme.

26. SUCHÉ ČAPÍKY

Rez jablone

Na záver ešte skontrolujeme každý konár a poodstraňujeme zvyšné čapíky. Obnovíme síce reznú hranu, ale zabránime rastu vlkov a vzniku infekcií.

27. PO ÚPRAVE

Strom po reze

Strom po úprave je nižší, užší, vzdušnejší, redší a pripravený na ďalšiu sezónu. Cieľom bolo zanechať plodivé výhony a zredukovať listovú hmotu.

Dobré rady

Metly a vlky

Nesprávne rezaný strom je obsypaný vlkmi, ktoré vytvárajú zhluky výhonov pripomínajúce metly. Metly alebo vlky predstavujú pre strom iba listovú hmotu, ktorú je potrebné vyživiť. Keď ich je veľa, strom venuje veľkú časť svojej energie len do listov, čiže zelenej hmoty. Výsledkom je, že sa zvýši produkcia dreva a nie plodov. Kolmo nahor rastúce výhony nikdy neprinesú ovocie. Takéto výhony zo stromu odstraňujeme. Bez ovocia budú aj výhony rastúce smerom dolu, ktoré už majú rodivosť za sebou. Odstraňujeme aj tieto.

Pravidelnosť

Rez jadrovín vykonávame pravidelne každý rok, a to v neskorej jeseni alebo na konci zimy a v predjarí, záleží aj na počasí. Nesmie mrznúť a na druhej strane sa ešte nesmú nalievať púčiky. Rezné rany ošetríme ovocinárskym voskom, aby sme znížili pravdepodobnosť vniknutia a teda vzniku chorôb, škodcov a infekcií do dreva. Ak zanedbáme rez, rodivosť nám začne klesať a začnú sa objavovať aj choroby a škodce. Ak vykonávame rez po viacerých rokoch, musíme si zvoliť intenzitu rezu. Buď zrežeme strom intenzívne a prídeme ďalší rok o úrodu, alebo zvolíme rez postupný a strom nám bude dávať priebežne aj nejaké ovocie.

Náradie

Náradie na rez musí byť čisté, ošetrené a ostré. Je lepšie zvoliť kvalitnejšie náradie, ktoré viac vydrží. Neošetreným alebo špinavým náradím by sme mohli zaniesť na rezaný strom infekciu. Táto sa dokáže šíriť špinavým náradím alebo preniesť z infikovaného stromu, ktorý sme pred tým rezali. Ostrým náradím zabezpečíme hladký a čistý rez, a tak znížime možnosť zachytenia sa alebo vniknutia škodcov a infekcií do dreva. Najhoršie sú rozstrapkané, naštiepené rany s odlúpenou kôrou alebo inak vykonané rezy, ktoré sú ako otvorené rany a predstavujú ideálnu vstupnú bránu pre patogény všetkého druhu.

Text: František Laššák
Realizácia: Eduard Jakubek
Foto: Martin Čurda, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku