Cuketu môžete vysievať aj v júni. Poradíme vám, ako ju pestovať a pripraviť

  • 04.06.2019

Na pestovanie pomerne nenáročná cuketa je jemná a lahodná zelenina i pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky.

Nakrájaná cuketa a kvety cukety

Cuketa sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku v šaláte dokážu nahradiť.

Výživová hodnota

Nízkokalorická cuketa s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.

Cuketa s plodmi a kvetom

Ako ju pestovať

Pochádza z Talianska a je výrazne teplomilná. Vysievame ju pri prehriatí pôdy na 15 °C. Optimálne teploty na rast a vývoj sú 20 až 30 °C, pri ochladení pod 5 °C sa zastavuje rast. Prvé úrody veľmi skorých odrôd zberáme už o 40 – 45 dní od výsevu. Vyžaduje slnečné stanovište chránené pred vetrom, hlinito-piesočnaté, ľahšie až stredne ťažké pôdy s priaznivou štruktúrou, dostatočne zadržiavajúce vodu. Podobne ako iné tekvicovité odrody, vyhovuje jej zapracovanie maštaľného hnoja alebo kompostu na jeseň do pôdy.


Cukety

Pestujeme ju z priamej sejby alebo z priesad. Priamo vysievame do hniezd s vyvýšeným okrajom po 2 – 3 semienkach. V hniezde necháme len jednu najkrajšiu rastlinu. Predpestovanie priesad je náročnejšie na priestor, ošetrovanie, výsadbu. Vysievame do téglikov, črepníkov po 1 semienku, približne 3 týždne pred predpokladanou výsadbou. Priesady majú mať pri výsadbe vyvinuté 2 pravé listy. Počas vegetácie potrebuje dostatok živín, vody, kyprenie pôdy. Výhodou je odolnosť proti plesni uhorkovej.

Tabuľka výsevu, výsadby a zberu cukety

Zber

Jedna rastlina prináša úrodu aj 20 plodov. Zberáme ich mladé, pravidelne, každé 2 – 3 dni, lebo rýchlo prerastajú.

Pre dobrú úrodu je dôležitý pravidelný zber. Ak 2 – 3 plody necháte, zastaví sa rozkvitanie samičích kvetov, ktoré neraz až zhnijú. Jav sa označuje ako „dominancia prvého plodu“, pri ktorom sa cuketa „sústredí“ na výživu semien v dozrievajúcich plodoch. Keď ich pozberáme, približne o 10 – 14 dní sa obnoví tvorba samičích kvetov.

Zber cukety

Uskladnenie

Krátkodobo pri teplote cca 12 °C. Plody rýchlo mäknú, strácajú krehkosť, zhoršujú sa chuťové vlastnosti. Staršie sa dajú skladovať dlhšie, kvalita dužiny je však horšia.

3 spôsoby, ako pripraviť cuketu

Viete, že kvety niektorých odrôd sa podávajú plnené a smažené? Pri redukčnej diéte sa plody dajú nastrúhať špeciálnym strúhadlom na „špagety“ a ako nízkokalorické ich za tie ozajstné nahradiť.

Špagety z cukety

Prívarok

Plody olúpte a nastrúhajte. Osmažte cibuľku, pridajte cuketu, osoľte. Chvíľu poduste, vlejte zásmažku a krátko povarte.

Grilovaná, opekaná

Plody nakrájajte priečne alebo pozdĺžne na hrúbku cca 0,3 – 1 cm, vložte na asi 1 h do ochutenej olejovej marinády (napríklad so soľou, bylinkami a cesnakom). Osmažte do sklovita z oboch strán.

Cuketové placky

Pripravujú sa ako zemiakové, akurát zemiaky celkom nahraďte cuketou.

Cuketové placky

Naša voľba odrôd

  • Ambassador F1, Nefertiti, Terminator F1 – zelené podlhovasté plody
  • Gold Rush F1, Orelia F1 – žlté plody
  • Costata Romanesco, Bush Baby F1 – pásikavé plody
  • One Ball F1, Piccolo F1 – guľaté plody
  • Zucchino da Fiori, Green Tiger F1 – jedlé kvety
  • Partenon F1 – na pestovanie v nádobe

 

 

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

 

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?