ÚKSÚP varuje: Na Slovensku sa vyskytol prvý prípad vírusu, ktorý napáda rajčiny, tekvice a mnoho ďalších plodín

  • 25.08.2022

Vírus New Delhi bol potvrdený v okrese Košice – okolie. Čo spôsobuje a ktoré plodiny môže napadnúť?

New Delhi
Rastlina poškodená vírusom New Delhi

„V priebehu roka vykonávajú rastlinolekárski inšpektori Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho monitoring vírusu kučeravosti listov rajčiaka New Delhi (Tomato leaf curl New Delhi virus). Výsledky odobratých vzoriek odhalili prvý výskyt tohto vírusu aj na našom území, a to v okrese Košice – okolie na dyni červenej,“ uvádza ÚKSUP.

Najskôr paradajky, potom celé spektrum plodovej zeleniny

New Delhi bol prvýkrát opísaný na paradajkách v Indii, neskôr bol hlásený aj na iných plodinách. Zaznamenaný je výskyt na cuketách, čili paprikách, melónoch, uhorkách, baklažánoch, tekviciach. Neobchádza ani okrasné rastliny ako chryzantémy, georgíny či aksamietnice. Zatiaľ neboli identifikované žiadne kultivary, ktoré by boli voči infekcii odolné. Presný zoznam druhov, ktoré môže vírus ohrozovať, uvádza ÚKSÚP na svojej stránke.

Prejavy ochorenia a prenos

Poškodenie rastlín sa prejavuje žltou mozaikou, zdurením žilnatiny a zvlnením listov. Rastliny zakrpatievajú, na plodoch tekvíc bola pozorovaná drsná šupka a pozdĺžne praskanie plodov. Rastliny plodovej zeleniny sú zakrpatené, rodivosť je výrazne obmedzená. Na indickom subkontinente vírus spôsobuje veľké ekonomické straty najmä v prípade rajčín, baklažánov a čili papričiek, v Španielsku vyvolal vážne obavy medzi pestovateľmi tekvíc.

Vírus sa prenáša molicou Bemisia taba, ktorá sa podľa vyjadrenia ÚKSÚP zatiaľ na Slovensku nevyskytuje. „Akonáhle je vírus prenesený na hostiteľskú rastlinu, spustí sa vírusová replikácia. Šíri sa hostiteľskými rastlinami určenými na výsadbu, ale tiež napr. infikovanými rezanými kvetmi,“ píše sa ďalej vo varovaní ÚKSÚP. Podľa potálu eppo.int (European and Mediterranean Plant Protection Organization) zatiaľ nie je známe, či sa vírus môže preniesť semenami.

V prípade podozrenia na výskyt kontaktujte ÚKSÚP

Aj keď je potrebných viac štúdií na lepšie pochopenie biológie a epidemiológie vírusu New Delhi, je žiaduce vyhnúť sa jeho ďalšiemu šíreniu. Ak máte podozrenie na výskyt tohto ochorenia, kontaktujte ÚKSÚP, a to telefonicky na telefónnom čísle 02/59 88 03 45, e-mailom na ochrana@uksup.sk alebo písomne na adrese Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave, odbor ochrany rastlín, Matúškova 21, 833 16 Bratislava.

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: ÚKSÚP, European and Mediterranean Plant Protection Organization

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč