Trápi vás upchatý nos a dráždivý kašeľ? Spoľahnite sa na starú overenú dvojicu

Keď nás začne škriabať v hrdle, alebo sa nám upchá nos, niekedy pomôže práve to, čo máme doma. Pripravte si domáci sirup z bylinky a tradičnej plodiny.

Domáci sirup proti kašľu z tymianu a cibule
Sirup má príjemnú, mierne korenistú chuť a uvoľní dýchacie cesty už po niekoľkých lyžičkách. Foto: Shutterstock

Cibuľa a tymian sú jednoduché, no silné liečivá a v kombinácii s medom vytvoria sirup, ktorý uvoľní dýchacie cesty, zjemní kašeľ a posilní imunitu. Neznie to práve vábivo, ale účinkuje skvelo!

Ako si pripraviť sirup proti kašľu s tymianom, medom a cibuľou

Táto stará overená dvojica pomáha pri nádche, kašli či bolesti hrdla. Sirup má príjemnú, mierne korenistú chuť a uvoľní dýchacie cesty už po niekoľkých lyžičkách.

Budeme potrebovať

  • 1 cibuľu (nakrájanú nadrobno)
  • 2 lyžice nasekaných tymianových vetvičiek
  • med alebo trstinový cukor (toľko, aby naplnil pohár)
Príprava sirupu proti kašľu s medom, tymianom a cibuľou
Do čistého pohára dáme cibuľu a tymian, zalejeme medom a jemne poklepeme po dne, aby sme odstránili vzduchové bubliny. Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Ako na prípravu sirupu

… s cukrom

Do vysterilizovaného pohára vrstvíme cibuľu a tymian, každú vrstvu zasypeme trstinovým cukrom. Vrstvíme až po okraj.

… s medom

Do čistého pohára dáme cibuľu a tymian, zalejeme medom a jemne poklepeme po dne, aby sme odstránili vzduchové bubliny.

Nakoniec pohár uzavrieme, označíme dátumom a necháme lúhovať na chladnom, tmavom mieste. Sirup môžeme užívať už po hodine; najlepšie účinky má však po 3 až 7 dňoch. Potom zmes precedíme cez gázu a prelejeme do čistého pohára.

Prírodný sirup na upchatý nos a dráždivý kašeľ
Sirup užívame 1 čajovú lyžičku niekoľkokrát denne podľa potreby. Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Ako užívať sirup

Užívame 1 čajovú lyžičku niekoľkokrát denne podľa potreby. Sirup uchovávame v chladničke a spotrebujeme ho najneskôr do mesiaca. Ak sa objaví pleseň, sirup radšej vyhodíme.

Tipy z domácej lekárne

  • Pre jemnejšiu chuť pridajme plátky citróna alebo kúsok zázvoru.
  • Ak používame sušený tymian, postačí ho použiť o niečo menej – je silnejší.
  • Pohár vždy dôkladne sterilizujme, aby sa sirup nepokazil.
  • Sirup môžeme použiť aj do teplého čaju – nezahrievajme ho však nad 40 °C, aby sa zachovali účinné látky z medu.

Galéria k článku

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock, Sarah Cuttle/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku