Fenikel: Najprv nuda, potom vyrazí dych

Nezameniteľný, charakteristicky korenisto-sladkastý. Povinná rastlinka pri bolestiach bruška najmä u bábätiek a pri rozbehu dojčenia mám. Rovnako dobrý ale aj na bruchá dospelých. Korenina, čajovina, liečivka. Pomôže aj pri bolesti hrdla, upchatom nose, pri vykašliavaní. Silný vychladený odvar ako ústna voda posilňujúca ďasná. Neobyčajný fenikel obyčajný.

Fenikel: Najprv nuda, potom vyrazí dych

Kúpila som minulý rok priesadu, lebo som ho ešte nemala v záhrade. Nespriatelili sme sa, nič extra z neho nebolo. Na jeseň sme zrezali. Zabudli sme na seba. Na jar sa niečo priebojne dralo zo zeme von. Nie tam kde bol fenikel, ale necelý meter ďalej. Takže bolo to také nejasné. Voňalo to ako kôpor, vyzeralo to ako kôpor, ale určite tam nikto kôpor nesial a kôpor vyzerá na začiatku rastu menej mohutne. Rastlina bola silná, rástla. Rástla, rástla. Áno to nám už došlo, že tá nezameniteľná vôňa feniklovej vňate nie je rozhodne kôpor ale naozaj fenikel.

Fenikel: Najprv nuda, potom vyrazí dych

Až potom som si doštudovala, že fenikel je primárne dvojročná rastlina, občas vydrží roky tri, no hlavná plodná sezóna je v druhom roku.

Fenikel: Najprv nuda, potom vyrazí dych

Obrovské hebedo sa nečakane vytiahlo pred kuchynským oknom. Rozkonárený veľký, v lete kvitol, lákal osy, prežili sme, a keď sme už toľko spolu preskákali, dnes sa sušia semienka.

Fenikel

Oberajú sa koncom leta a začiatkom jesene celé zrelé okolíky, vysušiť, vytriasť, hotovo. Tá správna farba semien pri zbere by mala byť dozelena. Korenisto-sladkastá robota. Vždy keď ich požmolím medzi prstami, vidím okamžite medovníky, keďže sú súčasťou aj medovníkových koreňových zmesí.

Fenikel

Využívajú sa najmä ako čaj či výluh. Ideálne je pred použitím štruktúru semienok narušiť v mažiari. Aj kúpené feniklové čaje majú semienka podrvené. Ešte lepšie je to ale robiť krátko pred využitím, nie nadrviť si ich do zásoby.

Feniklový čaj

Feniklová vôňa sa dá využiť aj inak. Mala by odplašiť kliešte. Semienka stačí nosiť v plátenom vrecúšku so sebou a občas ho požmoliť.

Fenikel

Z rastliny sa rozhodne oplatí využiť aj vňať. Úplne rovnako ako kôpor na ochutenie omáčok, šalátov či polievok. Do zásoby sa dá ľahko zamraziť nasekaná v krabičke.

Fenikel

Fenikel

Z tohto druhu feniklu sa nevyužíva stopka. Tá je dužinatá a mäsitá pri inom druhu, známy ako fenikel sladký či fenikel bolonský.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar