Jarabiny - chutné a liečivé ‚‚citróny severu‘‘

  • 05.01.2018

Možno ich tiež nazvať „vtáčie stromy“, lebo u nás živia najmä neskoro na jeseň a v zime až 36 druhov vtákov. Podľa toho bol nazvaný aj botanický druh jarabina vtáčia.

Jarabiny - chutné a liečivé ‚‚citróny severu‘‘

Dnes sa snažíme vysádzať v záhrade dreviny i rastliny, ktoré sú maximálne odolné proti rôznym škodlivým činiteľom, aby sme na ich ochranu nemuseli používať žiadnu chémiu. Túto požiadavku veľmi dobre spĺňajú práve jarabiny. Väčšina z nich je u nás veľmi dobre aklimatizovaná a vybavená vysokou odolnosťou proti predátorom, ako aj proti extrémnemu počasiu.

Pestovanie jarabín je vysokoefektívne i z hľadiska mnohostrannosti ich využitia: ich rôzne formy môžu slúžiť v záhrade ako zaujímavý solitér, ale i na vytvorenie živého plota s funkciou pohľadovej, prachovej, hlukovej bariéry, ktorá plodí chutné i liečivé ovocie nielen pre nás, ale v zime i na prikŕmenie záhradného vtáctva. Pri tom všetkom plnia i významnú okrasnú funkciu –na jar kvetom i živou zeleňou, koncom leta, na jeseň a dlho do zimy načerveno sfarbenými listami a krásnymi žiarivými červenooranžovými plodmi.

Jarabina

Jarabina vtáčia

Prírodná jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) bohato plodí trochu kyslasté a horkasté plody, ktoré sa dajú konzumovať v malom množstve až po premrznutí, keď trochu zosladnú. V sušených alebo prevarených plodoch sa inaktivuje v nich prítomná kyselina parasorbinová (je prítomná najmä v nezrelých plodoch) a glykozidy, ktoré by inak vo väčšom množstve spôsobili žalúdočné ťažkosti a hnačky. Pre nás príjemnou hrou prírody však v roku 1820 na severnej Morave našli prirodzene zmutované jarabinové stromy, ktoré, naopak, rodili veľmi chutné, sladké a zdravé ovocie. Tento nový druh nazvaný jarabina moravská sladkoplodá (Sorbus aucuparia subsp. Moravica) sa zakrátko rozšíril po celej Európe a pestuje sa i plantážnicky.


Jarabina moravská sladkoplodá je ovocná drevina, ktorá sa dá pestovať aj vo vyšších polohách, ale keďže chceme dosiahnuť nielen jej dobrú plodnosť, ale aj dobrú kvalitu plodov, musíme ju pestovať v dobre oslnených lokalitách. Takisto si na rozdiel od na pôdu nenáročnej jarabiny vtáčej vyžaduje aj výživnejšiu a vlhkejšiu, nie však zamokrenú a prevápnenú pôdu.

Jarabina

Pestovanie

Jarabiny v dobrých podmienkach intenzívnejšie rastú, a to v závislosti najmä od odrody a podpníka, na ktorom sú naštepené. Listy sú nepárno perovité, intenzívne voňajúce kvety sú belavé a usporiadané v chocholíkových metlinách. Sú obojpohlavné opeľované aj hmyzom, i keď sú vo veľkej miere samoopelivé. Kvitnú asi 1 – 2 týždne po jabloniach, takže dobre unikajú jarným mrazíkom, proti ktorým sú pomerne odolné. Plody sú 10 – 16 mm veľké guľaté oranžové až červené malvičky s pomerne pevnou šupkou. Zberáme ich koncom septembra ostrihaním celých metlín, ktoré nesú okolo 30 plodov. Z dospelého stromu môžeme získať 25 – 35 kg plodov.

Jarabinu rozmnožujeme hlavne očkovaním a štepením na semenáče jarabiny vtáčej, hrušky alebo vlastné semenáče, niekedy i na hloh. Dá sa však množiť i ďalšími vegetatívnymi spôsobmi. V záhrade ju pestujeme podľa odrody vo forme kra alebo častejšie nízkokmenného stromčeka štepeného v korunke, a to v tvare voľne rastúcej koruny, teda s minimálnym rezom. Zapestovanie koruny je podobné ako pri jabloniach, teda základné konáre plus terminál, ktoré pri tvarovaní skracujeme o 1/3 až 1/2 dĺžky. Po skončení výchovného rezu korunu len každé 3 roky presvetlíme a odstránime poškodené konáre. Jarabina začína rodiť o 3 – 5 rokov po výsadbe a plodí na dvoj- a viacročnom dreve. Dožíva sa 50 – 80 rokov. Koruny zmladzujeme ako pri hruškách, ale musíme počítať s tým, že na starších a hrubších konároch sa horšie hoja rany. Pri obrábaní pôdy by sme si mali uvedomiť, že jarabina má prevažnú časť koreňov v hĺbke 30 – 40 cm.

Jarabina

Jarabina pre zdravie

Jarabina nás pravidelne každoročne bohato obdarúva okrem krásy i svojimi chutnými liečivými plodmi s vysokým obsahom vitamínov. Tie nás vynikajúco zásobujú najmä vitamínom C (až 500 mg%), preto sa tiež jarabiny nazývajú „citrónmi severu“, obsahujú aj 50 mg% karotenoidov (najmä lykopén a betakarotén), flavonoidy (rutín, kvercetín), 14 % sacharidov, z ktorých je väčšina sorbit vhodný pre cukrovkárov ako náhradné sladidlo, ktoré sa z jarabín aj vyrába. Ďalej sú tu bohato zastúpené i organické kyseliny, triesloviny, pektíny, horčiny, antokyanidíny…

  • V domácnosti sa jarabiny veľmi dobre dajú využiť na prípravu štiav, vína, pretlakov, pást, kompótov, marmelád, ale aj sa sušia na prípravu čajov. Pretože podporujú trávenie, veľmi dobre sa hodia i do omáčok k zverine alebo ako príloha k tučným a ťažšie stráviteľným jedlám. Pražené jarabiny naši predkovia využívali miesto kávy.
  • Ak vtáčie jarabiny chceme zbaviť horkosti, tak ich na noc namočme do zriedeného octu a potom tepelne spracujme na vybrané jedlo. Plody jarabiny vtáčej najmä v surovom stave sa neodporúča jesť vo väčšom množstve.

Jarabina

Červené bobuľky, ktoré liečia

  • Jarabina ponúka i bohatú škálu svojej liečivej aktivity. Prítomné antioxidačné vitamíny sú vynikajúcim preventívnym prostriedkom infekčných chorôb, chorôb z nachladnutia, ale i ako zhášač nebezpečných voľných radikálov, teda sú dobrou prevenciou i liečebnou podporou pri mnohých civilizačných ochoreniach.
  • Horčiny a triesloviny v plodoch, ale i v listoch pomáhajú zasa pri žalúdočnej nevoľnosti, hnačkách, pri celiakii. Sú aj veľmi účinným antireumatikom, vedia rozrušovať a vyplavovať močový piesok i drobné kamienky, zvyšujú diurézu pri obličkových chorobách s ich zníženou funkciou. Tiež ovplyvňujú vylučovanie žlče, čím podporujú trávenie najmä u starších ľudí.
  • Povzbudzujú činnosť tráviacich ústrojov aj výdatnejším vylučovaním žlče do dvanástnika a zrýchlením črevnej peristaltiky. Svojím obsahom trieslovín zabraňujú aj vstrebávaniu toxických látok a sú aj dobrým regulátorom stolice.
  • Čaj z jarabín pomáha odstraňovať i poruchy lymfatického systému. Aj čaj z kvetov jarabiny zbieraných v plnom rozkvete okolo 10. hodiny dopoludnia zmierňuje zápal pľúc, kašeľ, bronchitídu. Ak ho ženy pijú trikrát denne pred jedlom, tak im pomáha riešiť hormonálne problémy, lebo obsahuje fytoestrogénne látky.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl 
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?