Kedy a ako začať rezať stromčekové egreše?

  • 12.03.2022

Sme začínajúci záhradkári a pred dvoma rokmi sme si vysadili stromčekové beztŕňové egreše, ktoré zbožňuje hlavne naša dcérka. Moja otázka znie: Môžeme ich už začať tvarovať? A ak áno, kedy je najvhodnejší čas, aby sme sa neobrali o úrodu? Ďakujeme.

Egreše

Prvý rez ste mohli pokojne spraviť hneď po výsadbe. No a v podstate od tohto okamihu je žiaduce, aby ste stromčekovým egrešom venovali pozornosť s nožnicami v ruke každý rok.

Cieľom rezu pochopiteľne nie je estetická korunka, ale iniciovanie bohatej úrody. Na to však potrebujú egrešové stromčeky každoročný jarný rez. Vďaka nemu majú stále vysokú vitalitu a vy zasa chutnú úrodu. Takže nožnice do ruky a poďme na to, pokojne aj v týchto dňoch, ak výrazne nemrzne.

Ako rezať stromčekové egreše

Hoci ste sa na rez samotný nepýtali, nezaškodí zopakovať si princípy rezu stromčekových egrešov. Tie môžeme zhrnúť do troch základných krokov: Najskôr skráťte konáriky, z ktorých ste oberali úrodu v minulom roku o 1/3 ich dĺžky. Potom vyrežte z korunky všetky výhony, ktoré rastú dovnútra, aby sa korunka nezahusťovala a mala dostatok svetla. No a nakoniec vyrežte aj staršie, päť- a viacročné výhony tak, aby v korunke zostalo len 6 až 8 konárikov.

Samozrejmosťou je, že ak vám vyrastajú výhony aj z päty kmienka či z pôdy okolo neho, vyrežte aj tie, a to čo najtesnejšie pri kmienku.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu