Lojové pochúťky: Pomôžte teraz operencom, v sezóne sa vám to vráti

  • 11.01.2019

Aj keď ovocná záhrada v zime na prvý pohľad spí, opak je pravda. Pozornému oku neujde, že sa koruny stromov hemžia operenými krásavcami. A tých si v záhrade potrebujeme udržať v čo najhojnejšom počte.

Lojové pochúťky: Pomôžte teraz operencom, v sezóne sa vám to vráti

Budeme potrebovať

Materiál:

  • bravčový loj
  • voda
  • zrno

Náradie:

  • hrniec
  • kuchynský nôž
  • vareška
  • nádoby na plnenie

Pracovný postup

1. SUROVINA

Loj

Základnou surovinou na výrobu je loj. Získate ho napríklad na domácej zabíjačke, bitúnku či v predajniach mäsa.

2. STÁPANIE

Nakrájaný loj

Loj pokrájaný na kocky dáme do hrnca, v ktorom ho za stáleho miešania pomaly stápame. Aby nám neprihorel, hneď na začiatku pridáme trocha vody.

3. OŠKVARKY

Topiaci sa loj

Loj sa spúšťa pomerne rýchlo, už o pár desiatok minút budú stápajúce sa oškvarky veselo plávať v škvariacej sa masti.

4. SPRÁVNA FARBA

Loj

Dostatočne vyškvarený loj spoznáme podľa toho, že oškvarky zmenšili objem a prechádzajú do oranžovožltej farby. V tomto štádiu hrniec odstavíme.

5. HÁČIKY

Háčiky

Medzitým si pripravíme závesné háčiky. Vyrobíme ich z pevného drôtu, ktorý na jednom konci špirálovito skrútime.

6. ZRNO

Zrnká na prikrmovanie vtáctva

Aby boli lojové pochúťky pre vtáky čo najchutnejšie a nutrične najvýživnejšie, zabezpečíme si vopred zmes zŕn určenú na prikrmovanie vtáctva.

7. MIEŠANIE

Lojová pochúťka

Zmes semien zmiešame s vyškvareným lojom a naplníme do pripravených pohárov. Ešte než začne zmes tuhnúť, strčíme do nej drôtený háčik.

8. CHLADNUTIE

Lojové pochúťky

Ten vložíme špirálovou časťou smerom dnu do pohára. Takto pripravené pochúťky necháme voľne vychladnúť.

9. NAHRIEVANIE

Lojové pochúťky

Aby sme hotový výrobok dostali von z pohára, musíme ho nahriať. Celkom však stačí, ak na chvíľu vložíme poháre do nádoby s horúcou vodou.

10. VYBRATIE

Lojové pochúťky

Po krátkom zahriatí sa dajú vtáčie pochúťky jednoducho a rýchlo vybrať z pohárov. Hotové lojové maškrty sú pripravené na zavesenie do záhrady.

11. ROZVEŠANIE

Lojové pochúťky

Nevešiame ich naraz, ale postupne. Pochúťky vyrobené do zásoby uskladníme v uzavretých obaloch, aby sme k nim znemožnili prístup hlodavcom.

Dobré rady

Prikrmovanie

Jednou zo základných aktivít ovocinára v zimnom období by rozhodne malo byť prikrmovanie vtákov. Tie patria medzi našich dôverných spojencov v boji proti škodlivému hmyzu. Jedna sýkorka dokáže výhony ovocných stromov denne očistiť od stoviek vajíčok vošiek a iného škodlivého hmyzu. Aby títo naši pomocníci prežili zimu bez ujmy, je dôležité sa o nich počas mrazivých dní príkladne postarať.

Suroviny

Vhodné sú rôzne druhy semien a zŕn, rovnako ako napríklad surový či vyškvarený neochutený loj. Naopak, nevhodný je napríklad chlieb, ktorý vtákom môže spôsobiť veľké problémy, ba dokonca môže viesť až k ich úhynu. Najrôznejšie maškrty pre vtáky v zimnom období dokážete kúpiť v každom druhom obchode. Pokiaľ však máte možnosť (a najmä chuť) experimentovať, môžete im ich jednoducho vyrobiť aj doma.

Plnenie a umiestnenie

Poháre sa dajú plniť aj postupne po vrstvách. Pokiaľ však nedôjde k dôkladnému premiešaniu hmoty, táto sa nespojí, čo vedie k nestabilite konečného výrobku a k vysýpaniu sa semien z neho. Loj môžete v záhrade tiež voľne zavesiť na strom či opornú konštrukciu. Vtáky si ho tu rozhodne nájdu. Pamätajte však na to, aby bol zavesený v dostatočnej výške a kŕmiace sa vtáky tak boli chránené pred číhajúcimi mačkami.

 

 

Text a foto: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?