Martin Čurda radí: Ako sa zbaviť múčnatky viniča bez agresívnej chémie?

  • 02.05.2022

Dobrý deň, máme už niekoľko rokov na pergole odrodu viniča ̔Dačnyj ̔. Už dva roky prináša úrodu, ale v poslednej sezóne sa nám stalo, že mladé výhonky aj bobule pokryli bielosivé fľaky. Tie sa postupne rozširovali a tmavli. Podľa toho, čo som zistil na internete, ide o múčnatku viniča. Ako sa jej môžeme do ďalšej sezóny zbaviť? Nechcem používať agresívnu chémiu.

Múčnatka viniča

Zdravím vás, podľa popísaných príznakov by skutočne malo ísť o hubové ochorenie, známe ako múčnatka. Už na jar môžete pozorovať na napadnutých mladých listoch malé svetlozelené škvrny. Až neskôr sa tieto škvrny pokryjú sivobielou vrstvou mycélia huby, na ktorom sa tvoria konídie. Tým, že napadnuté pletivá rastliny odumierajú, menia postihnuté miesta farbu až na tmavosivú.

Napadnuté bobule sa pokrývajú aj bielym hustým mycéliom, ktoré neskôr tmavne a výrazne poškodzuje bobule. Na letorastoch sa zasa vytvárajú pozdĺžne sivobiele škvrny, ktoré môžeme pozorovať aj na jednoročnom dreve v zimnom období.

Plodnice huby prežijú aj veľmi nízke teploty

Huba prezimuje v dvoch štádiách, ktoré sú zároveň možnosťami ďalšej infekcie. V napadnutých listoch, ktoré nepozberáme a necháme ich cez zimu na pôde, prezimujú plodnice. Ich nebezpečenstvo tkvie v tom, že sú neuveriteľne odolné proti mrazom. Prežijú aj teploty pod -20 °C.

Na druhej strane aj keď sa o infikované listy z predchádzajúcej sezóny včas postaráme, ešte stále nemáme vyhraté. Medzi šupinami púčikov prežíva zimu podhubie. Našťastie, to už také odolné proti mrazu nie je. Ak počas zimy udrú mrazy pod -15 °C, podhubie odumiera. No kedy naposledy boli takéto mrazy kontinuálne niekoľko dní?

Múčnatka viniča

Pri silnej infekcii zbieranie opadaných listov nestačí

Ak je infekcia silná, preventívne opatrenia v podobe dôsledného zberu opadaných listov na jeseň nie sú také účinné. Akokoľvek sa snažíme, v ďalšej sezóne sa hubové ochorenie môže prejaviť znova.

Treba siahnuť aj po prípravkoch, no nemusíme striekať hneď silnými fungicídmi. Istý medzistupeň, stále ohľaduplný k životu v záhrade, je použitie listového hnojiva. Nie však hocijakého. Mám na mysli prípravok na báze kremíka a draslíka. Presnejšie ide o prípravok, kde sa kremík a draslík nachádzajú vo forme zlúčenín s kyslíkom, teda vo forme oxidov.

Primárny účel je rýchla listová výživa. Okrem toho kremičitan draselný a vodorozpustný draslík spevňujú rastlinné pletivá, čím zabraňujú stratám vody z rastliny v čase sucha. Rovnako kremičitan draselný pomáha rastlinám odolávať toxicite z fosforu, mangánu, hliníka a železa a zvyšuje toleranciu na zasolenie pôdy. Čiže zmierňuje dosahy nesprávne hnojenej pôdy na rastliny. V rámci ochrany pred hubami je tu však ešte jedna dôležitá vlastnosť oxidov kremíka a draslíka. Vďaka vysokému pH (až neuveriteľných 12) vytvára roztok oxidov na povrchu rastliny prostredie, ktoré znemožňuje rast podhubia. To znamená, že aj keď sa stane, že na stonke či listoch „pristanú“ spóry húb, tieto nemajú šancu sa rozrásť a nepreniknú do rastlinných pletív. Huby totiž „milujú“ prostredie s nízkym pH, čiže s kyslou chemickou reakciou.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč