Náročná, ale nie nereálna úloha: Rozmnožujeme drevité pivónie

  • 08.10.2021

Stará mama mala v predzáhradke krásne drevité pivonky. Vyrastajú vyššie ako jeden a pol metra, majú obrovské ružové kvety, v priemere až 30 cm a nádherne kvitnú najmä v máji a júni. Starká už umrela a radi by sme si tieto pivonky rozmnožili, pretože nevieme, ako sa volá práve táto odroda. Dá sa to?

Ružové pivónie

Nie je to úplne jednoduché, ale dá sa to a zvládnete to určite aj vy v domácich podmienkach.

Vrúbľovanie

Podľa druhu a odrody môžu mať pivonky svoje kvety jednoduché, poloplné alebo plné, no to na množenie nemá vplyv, pretože si ich nerozmnožíte ako iné okrasné kry – z odrezkov. Z tých totiž nezakoreňujú. No je tu iný spôsob, ktorý sa bežne používa pri rozmnožovaní ovocných drevín – vrúbľovanie na koziu nôžku.

Ide o vrúbľovanie v ruke – priamo do koreňa podpníka. Ideálny čas je do konca septembra. Vrúble pivonky, ktorú si chcete rozmnožiť, môžete vrúbľovať do koreňa podpníka niektorej z odrôd pivonky čínskej, čo je úplne bežne dostupná pivonka.

Nie všetky sa ujmú

Ak ste ešte nevrúbľovali, odporúčam vám nacvičiť si celý postup vrúbľovania na koziu nôžku „nasucho“, alebo spraviť pre istotu vrúbľov viac a počítať s väčším výpadkom. Vrúble na vrúbľovaných koreňoch obviažte štepárskou páskou v mieste kontaktu, aby pevne držali. Navrúbľované korene nakoniec naukladajte tesne vedľa seba do pareniska, kde udržiavajte konštantnú teplotu do 27 °C. Dôležité je pravidelné rosenie, aby mali korene priebežne prísun vlahy.

Po šiestich týždňoch by už vrúble mali byť s koreňom zrastené – vtedy ich vyberte a môžete ich vysadiť na ich trvalé stanovište.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč