Sladké jablkové lupienky vám prevoňajú sychravú jeseň

  • 03.10.2017

Jesenné počasie býva často daždivé a chladné, nuž a to je ideálny čas na pokojné chvíle s dobrou knihou v ruke a chutnými maškrtami na blízku. Jablkové lupienky prevoňajú byt a navodia tú pravú jesennú atmosféru.

Jablková lupienky

Suroviny:

  • 4  jablká,
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového oriešku,
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice,
  • 1 lyžica práškového cukru (kľudne aj menej, prípadne je možné ho vynechať)

Postup prípravy:

Do hrnca nasypeme cukor, muškátový oriešok a škoricu a dobre premiešame.

Jablkám vyberieme jadrovník a škrabkou na zemiaky vyrobíme tenké plátky. Nasypeme ich do hrnca s koreninami a cukrom. Hrniec zavrieme a poriadne ním zatrasieme, aby sa všetky jablká obalili.

Jablkové plátky poukladáme vedľa seba na dva plechy, na ktoré sme dali papier na pečenie. Sušíme v rúre vyhriatej na 100 stupňov približne 2,5 hodiny. Oba plechy dáme do rúry súčasne, jeden do spodnej tretiny, druhý do vrchnej. Každú polhodinu plechy vymeníme. Po približne jeden a pol hodine plechy vyberieme, jablká jemne odlepíme od papiera, otočíme a dáme dosušiť na posledných 30 minút až hodinu. Keď sú kraje chrumkavé, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

 

 

Text a foto: Michaela Horbanová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?