Novembrové liečivky: Zbavte sa neduhov prírodnou cestou

Poznáte najvýznamnejšie liečivky tohto obdobia? Napriek chladným dňom sa stále dajú nazbierať liečivé rastliny. Poradíme, čo teraz zbierať a ako si vyrobiť liečivé tinktúry, odvary, sirupy a čaje.

Tinktúra a borievka

Ihlica tŕnitá (Onosis spinosa)

Je to približne 60 cm vysoký tŕnistý poloker s dlhým kolovým koreňom, ktorý je spolu s pakoreňmi predmetom zberu na jeseň alebo na jar. Po očistení sa suší pri 50 – 60 °C.

Používa sa najmä pri zápaloch močových ciest, obličiek, pri močových kameňoch ale aj dne, pretože zvyšuje vylučovanie kyseliny močovej. Je dobrým liekom aj pri tzv. meteotropnom reumatizme, ktorý sa prejavuje bolesťami pohybového aparátu vyvolanými zmenou počasia. Mierne zvyšuje tlak, prehlbuje prácu srdca a lieči vnútorné i vonkajšie hemoroidy. Pri bežnej liečbe používame čaj 5 – 6 dní v týždni, po 3 týždňoch užívanie prerušíme na 4 – 7 dní, pretože sa z tela vyplavujú niektoré minerály.

Kvitnúca ihlica tŕnitá

Pagaštan konský (Aesculus hippocastanum)

Pagaštan je dôležitou farmaceutickou surovinou na prípravu účinných liekov podporujúcich správnu funkciu ciev a žíl. Znižuje zrážanlivosť krvi, krehkosť vlásočníc, lieči poruchy krvného a lymfatického obehu. Využíva sa aj pri dne, bolestiach kostí a chrbtice a pri opuchoch po zlomeninách kostí.

Drogou sú semená, ale zbierajú sa aj kvety a kôra z mladých konárov, ktoré sa sušia pri 40 °C. Čaj z rozomletých plodov je veľmi nechutný, preto sa dáva prednosť tinktúram. Tinktúra ale i zápar z kvetov sa používajú na obklady pri dne, reume a neuralgiách. Rastlina je veľmi účinná, preto nezvyšujeme jej dávky. Pagaštan nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy ani pre deti.

Plody pagaštanu konského

Jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia)

Zbierajú celé súplodia oranžovočervených plodov, ktoré inak zostávajú na stromoch až do jari a slúžia ako potrava vtákom. Nazbierané a očistené plody sušíme v sušiarni pri 50 °C. Obsahujú mnohé účinné látky, ako sú pektíny, triesloviny, karotenoidy, antokyány, rutín a iné. Majú vysoký podiel vitamínu C, až 200 mg%, preto sa im hovorí citróny severu.

Najmä v nezrelom ovocí sa nachádza pre nás nevhodná kyselina parasorbínová, ktorá sa sušením a varom rozkladá, preto jarabinu nekonzumujeme surovú. Zrelá sladká jarabina moravská ju neobsahuje. Toto ovocie slúži aj na výrobu rôznych lekvárov, kompótov, nápojov, vína či pálenky. Plody a výrobky z nich pôsobia močopudne a majú aj mierny preháňavý účinok. Regulujú činnosť tráviacej sústavy, zlepšujú prietok žlče. Znižujú hladinu cholesterolu a zmierňujú reumatické bolesti.

Jarabina

Borievka obyčajná (Juniperus communis)

Ide o dlhoveký ker, ktorý rastie na slnečných, suchých a kamenistých stráňach. Zbierajú sa plody, ktoré dozrievajú až dva roky, a sušíme ich pri 35 °C. Používajú sa ako liečivo, ako korenina a v liehovarníctve. Obsahujú až 30 % cukrov, 10 % živíc, 5 % trieslovín a 2 % silíc i iné látky. Pôsobia močopudne, potopudne, zvyšujú produkciu žlče. Pomáhajú tiež pri nadúvaní a dezinfikujú tráviaci trakt. Žuvanie borievok ústa dezinfikuje a odstraňuje z nich zápach. Ale pozor, plody borievky dráždia obličky, preto nie sú vhodné pre pacientov s ich chorobami, ale ani pre tehotné a dojčiace ženy.

Liečebnou doménou sú reumatologické problémy, liečba bolestí kĺbov a chrbtice. Aplikácia masážnych prípravkov s výlučkami z borievky zvyšuje prekrvenie postihnutých oblastí a urýchľuje hojivé procesy. A ešte jedno upozornenie: Pri zbere si nepomýľme plody borievky obyčajnej s jedovatou borievkou netatovou (Juniperus sabina).

Borievka obyčajná

Vyrobte si liečivé tinktúry, čaje a odvary

Ihlicový odvar

Používa sa, keď potrebujeme razantnejší účinok, napríklad pri chronickom reumatizme alebo močovom piesku. 2 čajové lyžičky mletého koreňa zalejeme 200 ml vody a necháme 8 hodín stáť, potom 10 minút varíme a necháme 10 minút stáť. Scedíme a pijeme teplý ráno nalačno a večer pred spaním. Každý 4. deň odvar vynecháme.

Ihlicový koňak

Do litra obyčajného koňaku pridáme 200 g nakrájaného koreňa ihlice, necháme 10 dní pri teplote asi 30 °C za občasného pretrepania lúhovať, prefiltrujeme a uložíme do tmy a chladu. Užívame niekoľkokrát denne 10 – 15 kvapiek, ktoré pridáme do vody.

Pagaštanový odvar z kôry

2 lyžičky drvenej kôry zalejeme 1/4 litra vody a varíme pol hodiny, scedíme. Popíjame 1 – 2 šálky denne.

Tinktúra proti náhlym mozgovým príhodám

Zmiešame rovnaký diel tinktúry z pagaštanu, ruty a gingka. Podávame 4-krát denne 20 kvapiek a zapíjame zeleným čajom.

Tinktúra z pagaštanu

Pagaštanové kúpele a obklady

5 % odvar semena sa používa do kúpeľa na zle sa hojace infikované rany, zapálené žily, lymfatické opuchy, hemoroidy, ekzémy, omrzliny.

Jarabinový sirup

Vylisovanú alebo odstredenú šťavu z čerstvých plodov zmiešame v pomere 1 : 1 s cukrom, pomalým varom zahustíme. Používame pri tráviacich a črevných problémoch v dávke 3 až 4 lyžičky sirupu denne.

Jarabinový ocot

1 diel drvených jarabinových plodov prelejeme 5 dielmi vínneho octu a necháme týždeň v chlade stáť. Scedíme. Na 500 ml tekutiny pridáme 100 g cukru a zmes krátko povaríme. Po vychladnutí uchovávame v chlade v uzavretej fľaši. Používame na prípravu dresingov na šaláty a po zriedení minerálnou vodou ako osviežujúci nápoj v horúce dni.

Jarabina

Borievkový masážny alkohol

20 g sušených rozdrvených plodov zalejeme 100 ml 70 % alkoholu. Týždeň lúhujeme, prefiltrujeme. Natierame pri reume a svalových bolestiach.

Borievkový masážny olej

20g sušených borievok rozdrvíme a 2 týždne lúhujeme v 200ml olivového oleja, scedíme. Natierame pri reume a svalových bolestiach.

Borievky, fľaštička s tinktúrou

Borievkový inhalačný čaj

20 rozdrvených borievok zalejeme 250 ml horúcej vody. Zakryté lúhujeme 5 minút. Užívame 3-krát denne šálku alebo pri prechladnutí nad horúcim čajom inhalujeme.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar