Ochutnali ste už romanesco? Je chutnejšie ako brokolica a karfiol!

  • 26.07.2022

Pýši sa vskutku netradičným tvarom a vzhľadom takmer pripomína kvetinu. U nás pomerne menej známe romanesco sa rozhodne oplatí vyskúšať. Táto chutná a zdravá zelenina vám príjemne spestrí jedálniček.

Romanesco
Foto: Shutterstock

Stará odroda – moderný vzhľad

Romanesco má svoj pôvod na severe Talianska, prvé zmienky o ňom siahajú až do 16. storočia. Jeho pôvodný názov bol broccolo romanesco a postupne naberal na popularite. Na základe svojho talianskeho pôvodu je prezývaný aj ako rímsky karfiol. Neskôr sa rastlina zušľachťovala v Holandsku. Väčšina romanesca dovážaného do Európy pochádza práve z Talianska a zo Španielska.

Brokolica, karfiol a romanesco boli vyšľachtené z tej istej rastliny – divokej kapusty obyčajnej.

Príroda nám v romanescu ukazuje svoju dokonalosť

Lahodná, jemná chuť, v ktorej možno zacítite orieškový podtón – také je romanesco. Má pevne zbalené kvietky, ktoré sú zoskupené do špicatých špirálovitých tvarov namiesto zaoblených ako má brokolica či karfiol. Romanesco tvorí akýsi prechod medzi brokolicou a karfiolom, pričom má jemnejšiu a lahodnejšiu chuť.

Známe odrody romanesca sú :

  • Perla
  • Smaragdový pohár
  • Veronika
  • Puntoverde
Romanesco
Foto: Shutterstock

Ako ho pestovať

Rastliny zvyčajne vysádzame na slnečné stanovisko, na rozdiel od karfiolu, romanesco znesie aj priame slnko. V pôde vyžaduje dostatok vápnika a bóru. Predpestované rastliny sadíme do hlinito-piesočnatej humóznej pôdy. Romanesco nemá rado prelievanie. Zberá sa v období pred rozvinutím ružíc, kedy má najlahodnejšiu chuť.

Romanesco je plnohodnotne zastúpené vitamínmi

V porovnaní s karfiolom má romanesco až o 80 percent viac provitamínu A, a zároveň podstatne viac vitamínu C. 100 gramov romanesca obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín K. Zároveň obsahuje vlákninu, omega 3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, železo, vápnik, zinok, selén, draslík, antioxidanty.

V 100 g romanesca nájdeme iba 30 kcal.

Romanesco
Foto: Shutterstock

5 zdravotných benefitov romanesca

1. Zdravé oči

Vitamín A podporuje zdravie našich očí. Romanesco je práve vďaka vysokému obsahu vitamínu A ideálnym pokrmom na podporu zraku a tiež výborným prostriedkom na zníženie rizika degeneratívnych ochorení očí.

2. Zdravé srdce

Romanesco obsahuje železo, podporuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje krvný obeh a posilňuje zdravie srdca. Pomáha udržiavať vo forme mozgovú aktivitu a celkovú vitalitu.

3. Zdravé trávenie

Vďaka vysokému obsahu vlákniny je romanesco ideálnou zeleninou, ktorá podporuje trávenie. Pomôže pri zápche i hnačke. Vylučuje toxíny z tela, znižuje cholesterol a znižuje hladinu cukru v krvi.

4. Podpora imunitného systému

Romanesco obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálov, ktoré pôsobia preventívne proti infekciám bakteriálneho aj vírusového pôvodu. V prípade prebiehajúceho ochorenia pomáhajú organizmu rýchlejšie zabojovať s infekciou.

5. Prevencia voči rakovine

V boji proti voľným radikálom je romanesco prospešné. Obsahuje antioxidanty, ktoré nás chránia voči voľným radikálom a pôsobia preventívne proti vzniku onkologických ochorení. Ako prevencia sa odporúča konzumovať aj brokolicu, karfiol, kel, kapustu či žeruchu.

Romanesco
Foto: Shutterstock

Ďalšie zdravotné benefity romanesca:

  • posilňuje cievy
  • zlepšuje stav pokožky
  • udržiava zdravie nechtov a vlasov
  • obnovuje črevnú mikroflóru
  • lieči zápchu aj hnačku
  • lieči hemoroidy
  • zrýchľuje metabolizmus
  • eliminuje stres a pomáha pri nespavosti
  • pomáha pri liečbe alergií

V kuchyni dodá šmrnc akémukoľvek pokrmu

Romanesco je tvrdšie ako brokolica, no pripraviť si ho môžeme takmer identicky. Konzumovať sa môže tak v surovom, ako aj tepelne upravenom stave. Je vhodné do letných šalátov, ako príloha, no i samostatne na zapekanie a do nákypov. Pozor však na príliš dlhé varenie – romanesco ním stráca svoju jabĺčkovo zelenú farbu a chuť.

Ak chcete vyťažiť z jeho atypického vzhľadu maximum, pripravte si ho vo veľkých kúskoch. Na tanieri bude vyzerať vskutku delikátne. Nakrájate ho na väčšie kusy so zachovaním štruktúry a spracujte ho opekaním či grilovaním. Romanesco hravo zvládne vysoké teploty a grilovaná verzia zároveň zvýrazní jeho prirodzenú chuť. Má výraznejšiu arómu ako karfiol, no na druhej strane jemnejšiu chuť.

Romanesco má neutrálnu krémovú chuť a je preto v kuchyni ľahko kombinovateľné. Je ľahko stráviteľné, plné vlákniny a nízkokalorické. Neobsahuje takmer nijaký tuk, má minimum kalórií a tolerujú ho aj ľudia s citlivým žalúdkom. Konzumuje sa len hlavička romanesca. Kupujeme sýto zelenú hlavičku, ktorá je znakom čerstvosti. V chladničke vydrží čerstvé maximálne štyri dni.

Zapekané romanesco
Foto: Shutterstock

Recept na rýchly obed: Zapečte si romanesco

Suroviny:

  • 1 romanesco
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 vajcia
  • 2 PL parmezánu
  • 1 PL hladkej múky
  • korenie, soľ
  • čerstvé vňate podľa dostupnosti

Postup:

Romanesco rozdelíme na ružičky, ktoré povaríme vo vriacej osolenej vode približne 6-8 minút do polomäkka. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Zapekaciu misku si potrieme maslom, môžeme zľahka posypať strúhankou a vložíme do nej ružičky romanesca. Vajcia si vyšľaháme so smotanou, s parmezánom, múkou, soľou, korením a bylinkami. Pripravenou zmesou zalejeme romanesco a zapekáme približne 20-30 minút.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?