Patizón v záhrade aj kuchyni: Viete, ako spoznáte zrelosť jeho diskovitých plodov?

Ak patríte medzi milovníkov ľahkej zeleninovej kuchyne, patizón by určite nemal chýbať vo vašej záhrade. Tento príbuzný tekvíc je nielen vďaka svojmu neobyčajnému tvaru ozdobou záhrady, ale je aj vynikajúcou surovinou na prípravu chutných zeleninových pokrmov.

Patizón v záhrade aj v kuchyni
Patizón je ozdobou záhrady aj vynikajúcou surovinou na prípravu chutných zeleninových jedál. Foto: iStock

Len máloktorá záhrada sa zaobíde bez tekvíc. Bez cukiet akoby už záhrada pomaly ani nemohla existovať. Tekvice všetkých možných veľkostí, farieb i tvarov patria medzi jesennú klasiku, ktorá končí v tradičnej jesennej polievke aj na terase ako dekorácia.

Patizóny sa však v mnohých ohľadoch tak trochu vymykajú. Hoci sú podobne dekoratívne ako klasické tekvice, v našej kuchyni sa stále ešte len udomácňujú. Odhoďme teda predsudky bokom, patizón je podobne lahodný ako cuketa, dá sa upraviť na slano aj na sladko. Široká ponuka odrôd bude navyše baviť každého, kto od svojej zeleninovej záhrady očakáva aj záhradkársky zážitok.

Ako a kedy vysievať patizón?

Patizón je kríkovitá rastlina s mohutnými listami. V apríli a máji si jeho sadenice môžeme kúpiť už predpestované v záhradníctve. Pokiaľ máme vyhliadnutú špecifickú odrodu, určite sa oplatí si sadenice vypestovať zo semien svojpomocne. Semená je možné vysievať od apríla v skleníku alebo za oknom po dvoch až troch kusoch. Patizóny podobne ako iné druhy tekvíc nemajú rady väčšie zásahy do koreňového systému, preto semienka vysievame do samostatných téglikov z plastu alebo rašeliny.

Môžeme zvoliť aj priamy výsev, potom vysievame do menších hniezd po niekoľkých semenách v priebehu apríla a mája. Na spone veľmi nešetríme, vzdialenosť rastlín by sa mala pohybovať od 0,75 m až do jedného metra. Na pestovanie sú ideálne slnečné polohy s kvalitnou živnou pôdou.

Podobne ako ostatné tekvicovité rastliny je aj patizón zeleninou prvej trate, ktorej sa bude dariť na vyhnojenom záhone. Jesenné hnojenie však môžeme nahradiť aj na jar zapracovaným kompostom alebo granulovaným hnojom. Počas leta je potrebné rastliny dôkladne zalievať a hnojiť hnojivom pre plodovú zeleninu.

Pestovanie patizónov na záhone
Patizón je kríkovitá rastlina s mohutnými listami. Foto: iStock

Patizóny na záhrade aj balkóne

Ako namaľované

Už dávno v histórii sa za okrasnú považovala aj úžitková záhrada. Veľký význam sa tu prisudzoval práve dekoratívnej zelenine a tou patizóny nesporne sú. Ich diskovité plody so zvlnenými okrajmi, vzdialene pripomínajúce UFO, majú väčšinou snehovo-bielu šupku, ale kúpiť sa už dajú aj odrody so šupkou sýtožltou, tmavozelenou alebo rôzne škvrnitou.

Bielymi plodmi potešia odrody ‘Delikates’, ‘Patinova’ alebo napríklad ‘Snowdisc’. Žlté plody možno očakávať od odrody ‘Sunseance’ a zelené od odrody ‘Greendisc’. Pokiaľ sa chceme nechať prekvapiť, zvolíme zmes osiva rôznych odrôd.

Patizóny na balkóne

Existujú aj také druhy zeleniny, ktoré nemusíme nutne pestovať len na priestrannom záhone. Pre jednu menšiu rodinu bohato postačí jediná sadenica patizóna, ktorá môže vyrásť aj vo väčšom kvetináči na terase. Na uľahčenie práce ju vysaďme do samozavlažovacieho kvetináča s objemom aspoň 15 litrov. Počas leta okrem zalievania nezabúdame ani na hnojenie.

Žlté a škvrnité odrody patizónov
Patizóny majú väčšinou snehovobielu šupku, ale kúpiť sa už dajú aj odrody so šupkou sýtožltou, tmavozelenou alebo rôzne škvrnitou. Foto: iStock

Pestovanie na mnoho spôsobov

Hoci sa patizónom rovnako ako inej plodovej zelenine bude dariť najlepšie na dôkladne vyhnojenom záhone, môžeme vyskúšať aj menej známe metódy pestovania. Okrem osvedčených veľkoobjemových samozavlažovacích nádob môžeme na výsadbu použiť aj rôzne typy debničiek, pestovateľské vrecia alebo patizóny zasadíme do balíka slamy, do ktorého urobíme dostatočne veľkú jamku a nasypeme do nej kvalitnú zeminu. Zber aj kontrolu stavu rastliny uľahčí aj výsadba na vyvýšené záhony, kde perfektne vyniknú okrasné plody.

Zdravé a ľahké plody

Plody patizóna sú z veľkej časti tvorené vodou, takže obsahuje len málo kalórií. Nutričná hodnota v 100 g patizóna dosahuje sotva 65 kJ. Hodí sa teda na konzumáciu aj pri rôznych typoch redukčných diét.

V čistobielej dužine sú obsiahnuté vitamíny A, B a C. Z minerálnych látok sú zastúpené hlavne horčík, draslík, fosfor a železo. Vysoký obsah vlákniny má blahodarný vplyv na trávenie a patizóny sú ľahko stráviteľné a nenadúvajú. Majú močopudné účinky a fungujú ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

Ako to už však býva, s ničím sa to nesmie preháňať. Pri bežnej konzumácii sú patizóny úplne bezpečné, no pokiaľ by ste to s nimi preháňali, počítajte s tým, že spomaľujú vstrebávanie vápnika.

Kedy a ako zbierať zrelé plody patizónov
Zberať začíname už v priebehu júla, pričom posledný plod na rastline dozreje väčšinou na začiatku októbra. Foto: iStock

Kedy a ako zberať patizón?

Podobne ako pri cuketách, aj pri patizónoch postupný zber podporuje tvorbu ďalších diskovitých plodov. Zberať začíname už v priebehu júla, pričom posledný plod na rastline dozreje väčšinou na začiatku októbra. Zberať sa dajú aj mäkké mladé plody, na bežné varenie sa odporúča používať patizóny do priemeru okolo 15 centimetrov. Na dlhodobé skladovanie sa však hodia len plody s pevnou šupkou.

 Patizóny sú pripravené na zber, keď majú plody ešte malú veľkosť, zvyčajne keď dosiahnu priemer 7 až 10 cm. Menšie plody sú jemnejšie a chutnejšie.

Zrelosť spoznáme podľa zvuku – keď na patizón zaťukáme, mal by sa ozvať dutý zvuk. Zberať môžeme záhradníckymi nožnicami alebo ručným vylamovaním. Stopky patizónov odstrihneme ostrými nožnicami alebo odrežeme nožom. Na plodoch necháme stopky, čo pomáha predĺžiť ich skladovateľnosť. Plne vyzreté plody vydržia v suchej a dobre vetranej miestnosti do predjaria.

Patizóny v kuchyni

Ako očistiť a vydlabať patizón

Patizón rozkrojíme, odstránime stopky a nakrájame na plátky. Mladý patizón nemusíme lúpať, pri väčšom patizóne olúpeme z plátkov šupku. Vnútro so semienkami vykrojíme tak, že plátok rozpolíme a vnútro vykrojíme.

Ako očistiť a vydlabať patizón
V čistobielej dužine sú obsiahnuté vitamíny A, B a C. Foto: iStock

Ako ho pripraviť na slano aj na sladko

Medzi tradičné recepty patrí patizón v trojobale, čo je jeden z najobľúbenejších spôsobov využitia tejto ľahkej zeleniny. V porovnaní s niektorými tekvicami patizón chráni veľmi pevná šupka, ktorá sa pri plne zrelých plodoch väčšinou odstraňuje. Pokiaľ sa však rozhodneme patizón plniť mletým mäsom a bylinkami, urobíme výnimku a šupku ponecháme „na svojom mieste“. Inak sa dá patizón zapekať spolu s mäsom alebo inou zeleninou.

Vyskúšať môžeme pripraviť aj patizónovú polievku alebo zeleninové čatní, ktoré sa dá zavariť do pohárov. Mladé plody je možné tiež nakladať do sladkokyslého nálevu. Vody zbavená nastrúhaná dužina sa pridáva do cesta na koláč, dodá mu kyprosť a vláčnosť.

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku