Potrebujete sa schladiť počas horúcich letných dní? Vyrobte si jednoduché mrazené pochúťky plné vitamínov

Ak máte po ruke niekoľko druhov sezónneho ovocia, určite si vyskúšajte pripraviť domáci ovocný sorbet alebo jednoduchú ovocnú pochúťku podobnú zmrzline. Vynikajúco osvieži, je plná vitamínov a nemusíte na ňu stáť v rade pred zmrzlinovým stánkom. Pustite sa do toho!

Sorbet v miske s mrazeným ovocím

Čo je to vlastne sorbet?

Sorbet je jednoduchá kombinácia ovocia, cukru a ľadu. Táto základná zmes má ale nekonečne veľa možností vylepšovania, nahrádzania jednej ingrediencie druhou, dopĺňaním destilátov a šumivých nápojov, ako aj experimentovanie s tými najrôznejšími kombináciami chutí, vôní a farieb. Pod touto definíciou si asi každý môže predstaviť to svoje.

Ovocné sorbety v miskách

Poďme sa pozrieť na výrobu úplne jednoduchého citrónového sorbetu. Potrebujeme ľadovú drť, citrónovú šťavu, cukrový sirup ( na jeden diel cukru ide jeden diel vody, spolu povaríme až sa cukor rozpustí a necháme vychladnúť) a na zvýraznenie chuti použijeme nastrúhanú citrónovú kôru. Všetky suroviny rozmixujeme mixérom a dáme zachladiť. Vznikne sladká jemne rôsolovitá ľadová zmes, sorbet.

Citrónový sorbet v miske s lyžičkou, modrý obrus

Malá obmena cukrového sirupu a ľadu

Keďže mám práve v týchto horúcich dňoch nazvyš celkom veľa ovocia, rozhodla som sa pre výrobu niečoho domáceho, osviežujúceho a zároveň jednoduchého na prípravu. Výroba tradičnej zmrzliny sa mi zdala priveľmi zložitá a priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom smotanových zmrzlín v kornútkoch. Tak som pátrala, až som našla recept, ktorý ma zaujal natoľko, že som ho vyskúšala hneď v niekoľkých chutiach.

Ovocie v miskách, melón, čučoriedky, broskyne, banán

Základom je mrazené ovocie

Sekať ľadové kocky na ľadovú drť na sorbet som nateraz zavrhla. Jednoduchšia verzia mrazených ovocných pochúťok ma zaujala viac. Základom je mrazené ovocie. Ja som použila čučoriedky, broskyne, banán, melón a jahody. Použiť sa dá naozaj čokoľvek.

Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si levanduľovú zmrzlinu

Ovocie som nakrájala na kocky a dala poriadne zamraziť. Ako náhrada cukrového sirupu je v recepte kondenzované mlieko. Podčiarkne sladkú chuť a postará sa o lahodnejšiu a jemnejšiu konzistenciu. Pri melóne som vymenila kondenzované mlieko za med.

Ovocie, mixér, výroba sorbetu, kondenzované mlieko v krčiažku

Výbornou chuťou ako aj konzistenciou ma prekvapil mrazený banán s kakaom a kondenzovaným mliekom.

Banánový sorbet s kakaom

Postup zvládne každý

Pripravíme si mixér, ktorý zvládne rozsekať aj ľadové kocky. Nasypeme doň zamrazené ovocie, prilejeme dve lyžice kondenzovaného mlieka a mixujeme až kým nevznikne jednotná mrazená hmota.

Broskyňový sorbet v miske s broskyňami na stole a ostatné ovocné sorbety v miskách

Množstvo kondenzovaného mlieka použijeme podľa zrelosti a sladkosti samotného ovocia. Na sviežejšiu chuť môžeme priliať do hmoty ešte pár kvapiek citrónovej šťavy. Vymiešanú zmes ešte dáme schladiť a hotovo.

 

 

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock

Zdielať na Google+

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama