Kyslé, ale zdravé. Dopestujte si krásne ríbezle

  • 24.06.2020

Čo príroda ubrala ríbezliam na sladkosti, to im dopriala na pestrosti kyslastých chutí, odolnosti a nenáročnosti, takže ich môžeme pestovať doslova na celom Slovensku.

Čierne, červené a biele ríbezle v miskách na drevenom stole

Zdravie ukryté v ríbezliach

Čierne ríbezle obsahujú až 290 mg% vitamínu C, biele a červené okolo 35 mg%, ďalej vitamíny skup. B, betakarotén, polyfenoly, minerály. Sú nízkokalorické a pomáhajú pri chudnutí. Najmä čierne ríbezle zlepšujú kondíciu a obranyschopnosť organizmu, pomáhajú pri srdcových, neurologických a zápalových ochoreniach.

Plody ríbezlí výrazne zvyšujú imunitu proti bakteriálnym i vírusovým chorobám. Zberáme a sušíme aj ich listy (najmä z čiernych) a používame do čaju.

Ako a kde pestovať ríbezle

Vyžadujú slnečné stanovište a výživnú, vzdušnú, hlinitopiesočnatú pôdu s pH 5,5 – 6,5 a s obsahom pôdneho humusu. Červené a biele ríbezle sú v porovnaní s čiernymi menej náročné na teplo a svetlo, preto ich môžeme pestovať i vo vyšších polohách, kde je dostatok vlahy, keďže neznášajú sucho.

Červené ríbezle na kríku

Čierne ríbezle pestujeme väčšinou vo forme kríka, pretože v tvare stromčeka sa často lámu. Červené a biele sa dobre pestujú nielen ako ker, ale aj ako stromček na podpníku ríbezle zlatej. Výhodou pestovania v tvare kra je jednoduchšie zmladenie a dlhovekosť. Tvar stromčeka, ktorý vždy pripevňujeme k opore, zas esteticky dotvára záhradu a umožňuje pod ním pestovať jahody, zeleninu či kvety. Ríbezle vyžadujú rez. Pred zimou alebo v predjarí ich prihnojíme kompostom obohateným o komplex potrebných živín a stopových prvkov.

Zber a uskladnenie

Zberáme dobre vyfarbené a vychutené celé strapce. V chladničke vydržia asi 7 dní. Dlhodobo sa uskladňujú zamrazené pri – 18 °C.

Naša voľba odrôd

  • Červené odrody –Tatran, Hron, Red Lake, Maraton
  • Čierne odrody – Fertӧdi I., Viola, Otelo, Roodknop
  • Biele odrody – Versailleské biele, Primus, Blanka

Červené ríbezle v košíku

Viete, že…

  • priemernú úrodnosť podstatne zvýšime, ak spolu vysadíme viacero odrôd schopných sa vzájomne opeľovať (kvitnúcich v rovnakom čase)?
  • kríky sadíme asi o 10 cm hlbšie, ako boli v škôlke? Zo zapusteného kmienka pustia korene.
  • josta je medzidruhový kríženec egreša a čiernej ríbezle, ktorý pestujeme hlavne v kríkovej forme?

2 spôsoby, ako ich spracovať

Najzdravšie je dobre zrelé ríbezle konzumovať za čerstva. Vynikajúce sú i vo forme ovocných štiav, džemov, rôsolov, vína, zo sušených sú zasa chutné a liečivé čaje.

Nanuky z červených ríbezlí

Bowle

Otrhané a umyté ríbezle zmiešame s iným nakrájaným ovocím. Zalejeme hroznovou šťavou, odvarom (z voňavých klinčekov, škorice a badiánu), sektom alebo bielym vínom so sódou.

Sorbet

500 g očistených ríbezlí, šťava z 1 citróna. Rozmixujeme, pridáme vychladnutý sirup zo 120 ml vody a 120 g cukru. Prepasírujeme. Za občasného premiešania mrazíme päť hodín. Rozmixujeme, primiešame penu z jedného bielka, znovu zmrazíme.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Našli ste húsenice na muškátoch? Ošetrite ich týmto postrekom, radí záhradníčka
Našli ste húsenice na muškátoch? Ošetrite ich týmto postrekom, radí záhradníčka
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade