Premeňte zásoby jabĺk a mrkvy na poriadnu dávku vitamínov! Takto získate 6 litrov džúsu bez konzervantov

  • 16.02.2024

Určite vám zostali zásoby jabĺk a mrkvy zo zimného uskladnenia. Keď už neviete, čo s nimi, skúste z nich spraviť domáci džús – bez konzervantov a ako náhradu za presladené džúsy z obchodu.

Domáci jablkovo-mrkvový džúš
Foto: Andrea Párkányová

Vitamíny sú stále potrebné, hlavne v tomto usmoklenom počasí. Mrkva a jablko sú veľmi účinné na podporu imunitného systému, z organizmu odplavujú škodlivé látky a spomaľujú proces starnutia. Blahodarne pôsobia na trávenie, podporujú zdravie srdca, zlepšujú hydratáciu a zdravie pokožky. Pomáhajú tiež v prevencii rakoviny a srdcových chorôb.

Obe plodiny obsahujú vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Mrkva je okrem toho zdrojom vitamínu A, ktorý prospieva najmä koži, očiam a zubom.

Ako si pripraviť domáci jablkovo-mrkvový džús

Domáci jablkovo-mrkvový džús nielenže výborne chutí, ale má aj krásnu farbu.

Budeme potrebovať

  • 1 kg jabĺk
  • 500 g mrkvy
  • 600 g kryštálového cukru (môžete ubrať podľa chuti)
  • 20 g kyselina citrónová
  • 6 l vody

Postup

Do hrnca dáme variť nakrájané jablká spolu s 1 litrom vody. V druhom mrkvu s približne pol litra vody, kým nezmäkne.

Keď sú jablká a mrkva mäkké, rozmixujeme ich na kašu a dáme do veľkého hrnca. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a zalejeme vodou (4,5 litra). Všetko spolu varíme za občasného premiešania asi 25 minút. Z uvedenej dávky dostaneme približne 6 litrov šťavy.

Zdravý domáci džús bez konzervantov v sklenených fľašiach
Domáci jablkovo-mrkvový džús má výbornú chuť aj krásnu farbu. Foto: Andrea Párkányová

Ak chceme, aby šťava vydržala čo najdlhšie, musíme ju sterilizovať. Rúru predhrejeme na 80 stupňov a do spodnej časti umiestnime pekáč s vodou. Šťavu nalejeme do pripravených fliaš a dôkladne fľaše uzavrieme. Vložíme do pekáča, necháme ich v rúre 15 minút a vyberieme. Fľaše otočíme hore dnom a necháme približne 15 minút odstáť. Potom fľaše otočíme a odložíme do tmavej chladnej miestnosti.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: jablká | mrkva | recept

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?