Jablkové dobroty: Ako si pripraviť chutnú prílohu k obedu a zdravé sladkosti

  • 04.12.2023

Jabloň patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ovocné stromy v záhradkách. Hádam niet takej, v ktorej nerastie. Ak ste mali bohatú úrodu a neviete, čo s plodmi, máme pre vás niekoľko tipov.

Recepty z jabĺk zo záhrady
Foto: Andrea Párkányová

Jeseň je obdobím jabĺk. Mnohí z nás siahajú po rôznych receptoch na koláče, zaváraniny alebo džemy. Iní si toto tradičné ovocie sušia na zimu. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte nové recepty od nás.

Jablkové čatní

Vedeli ste, že jablká sa výborne hodia aj k mäsu? Napríklad vo forme čatní. Na jeho prípravu budeme potrebovať len zopár surovín.

Potrebujeme

  • 1 kg jabĺk
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 hrnček octu (1 hrnček = ¼ l)
  • 1 hrnček cukru
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1 kávová lyžička kari korenia
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • ½ kávovej lyžičky čili

Postup

Jablká ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Všetko podusíme v hrnci. Pridáme ostatné prísady a varíme do zmäknutia. Ešte horúcou zmesou plníme zaváraninové poháriky, ktoré otočíme hore dnom do vychladnutia. Čatní je výborná príloha ku grilovanému a pečenému mäsu alebo k zelenine.

Ovocná koža z jabĺk

A čo takto ovocná koža. Robievate? Je to pochúťka pre veľkých aj malých. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a antioxidantov.

Pripravujeme ju z jedného druhu ovocia alebo ich môžeme aj skombinovať. Na zahustenie a osladenie zvykneme pridať banány, hlavne pri kyslejšom ovocí, ale nemusíme. Špeciálny recept ani neexistuje, robievame ju od oka.

Jablková ovocná koža v sklenenom pohári
Foto: Andrea Párkányová

Postup

Jablká rozmixujeme, môžeme pridať vanilkový cukor podľa chuti a nalejeme na plech vystlaný hnedým papierom na pečenie v hrúbke cca 3 mm. Dáme sušiť do rúry na 50 stupňov cca 9 hodín, kým sa povrch nelepí a nezostane v ňom otlačený prst (v lete sušíme na priamom slnku prikrytý sieťkou proti hmyzu).

Sušenie rozmixovanej jablkovej zmesi na ovocnú kožu
Foto: Andrea Párkányová

Po vychladnutí narežeme na pásiky, ktoré môžeme stočiť. Uskladňujeme v sklenenom pohári.

Usušená a nakrájaná ovocná koža z jabĺk
Foto: Andrea Párkányová

Malý tip na záver

Keď sa vám nechce s ničím „babrať“, vydlabte si väčšie jablká. Naplňte ich granolou a nachvíľku zapečte. Túto pochúťku zvládnu aj začiatočníci.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé
Toto ste možno netušili! Kvety tohto kvitnúceho stromu sú nielen jedlé, ale aj liečivé
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024